Delektuj się pączkami!

24 lutego 2014, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

W Tłusty czwartek nie liczymy kalorii, zapominamy o dietach i dajemy się porwać kulinarnemu szaleństwu. Bez umiaru delektujemy się pączkami i faworkami, by należycie pożegnać karnawał. Jeśli nigdy nie próbowałaś usmażyć pączków samodzielnie, tym razem sięgnij po sprawdzony przepis. Puszyste pączki nadziewane kremem ajerkoniakowym zachwycą łatwością przygotowania i domowym smakiem!

Tradycja Tłustego czwartku, czyli ostatniego czwartku poprzedzającego Środę Popielcową i Wielki Post, kiedy dajemy upust Delecta_Tlusty czwartek_paczki_fotoniepohamowanemu apetytowi na smażone słodkości, sięga kilku wieków wstecz. Legendy głoszą, że to krakowskie przekupki w XVI wieku, w dniu rocznicy śmierci nieprzychylnego im burmistrza, w taki właśnie smaczny sposób dawały wyraz swej radości z kolejnego roku świętego spokoju. Ponoć pierwsze pączki nadziewano słoniną lub mięsem i popijano wódką, a dopiero z czasem zaczęto przygotowywać ich słodką wersję z owocami lub konfiturą.

Aby wiodło nam się w życiu, w Tłusty czwartek koniecznie należy zjeść przynajmniej jednego pączka. Co więcej, tradycja nakazuje własnoręcznie przygotować słodkie karnawałowe wypieki! Można pójść na skróty, wprost do… cukierni, albo zmierzyć się z samodzielnym usmażeniem pączków. Kluczem do sukcesu będzie sprawdzony przepis – łatwy i gwarantujący puszyste wypieki. Jeśli wszyscy nadziewają pączki dżemem z róży, dla odmiany swoje przygotuj z kremem ajerkoniakowym.

Skoro „Powiedział Bartek, że dziś Tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła dobrych pączków nasmażyła”, Ty także zakasz rękawy i do dzieła!

Szybkie pączki z nadzieniem advocatDelecta_Tlusty czwartek_paczki-skladniki

Ciasto:

1 op. ciasta drożdżowego Duża Blacha Delecta

3 jaja

300 ml mleka

100 g margaryny

150 g mąki

2 łyżki mąki do podsypywania ciasta

Krem:

1 op. kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta

300 ml mleka

50 g miękkiego masła

Lukier:

150 g cukru pudru

1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta

ok. 3 łyżek gorącej wody

Inne:

olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 l)

Przygotowanie:

Ciasto: Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodając 150 g mąki. Wysyp jedną łyżkę mąki na stół, wyjmij ciasto z miski i lekko zagnieć ręką. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej części uformuj podłużny wałek i podziel go na 16 kawałków. Z każdej porcji uformuj okrągłe pączki. Przykryj pączki ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, smaż pączki do uzyskania złotego koloru około dwóch minut z każdej strony. Usmażone pączki wyjmuj na papierowy ręcznik do osączenia z oleju.

Krem:  Przygotuj krem zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.Do kremu dodaj masło i miksuj przez 1 minutę na najwyższych obrotach. Przygotowany krem przełóż do szprycy zakończonej długą końcówką. Wystudzone pączki nadziewaj kremem wprowadzając końcówkę szprycy z boku.

Lukier: Wszystkie składniki mieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki udekoruj przygotowanym lukrem.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...