Dalgona Coffee podbija lato. Słodka, kremowa i lodowato orzeźwiająca

Avatar photo
13 czerwca 2025,
dodał: Marta Dasińska

Wypróbuj ten modny i pyszny przepis na kawę prosto z Korei. Kawa Dalgona szturmem zdobyła media społecznościowe i media tradycyjne. Dalgona Coffee to zimny napój z aksamitnie gładką i słodką pianką kawową na wierzchu. Z dodatkiem lodu stanowi idealny napój na lato, który pokochają wszyscy wielbiciele kawy.

Co warto wiedzieć o Dalgona Coffee?

Nazwa „ dalgona ” pochodzi od staromodnej koreańskiej przekąski ulicznej, która ma podobny smak do toffi o smaku plastra miodu. Prawdziwa dalgona jest lokalnie znana jako „ppopgi” i jest przygotowywana z roztopionego cukru i sody oczyszczonej. Krem kawowy w Dalgona Coffee to bomba smaków, które są bohaterami kawy, i tylko kawy. Zasadniczo kawa Dalgona (달고나 커피) to ubijana kawa. Przyrządza się ją z 4 prostych składników – kawy rozpuszczalnej, cukru, gorącej wody i mleka. Do miski wlewa się kawę, cukier i gorącą wodę, ubija się, aż do uzyskania kremowej, aksamitnej i sztywnej konsystencji. Następnie tę ubitą kawę nakłada się na wybrane zimne lub ciepłe mleko. Ponieważ coraz więcej osób lubi pić dobrą kawę w domu, warto spróbować Dalgona Coffee. Ale żeby być uczciwym, kawa ubijana nie jest niczym nowym, a niektórzy mówią, że ta kawa jest jak Frappe lub indyjskie cappuccino, ale podawane do góry nogami. Wiele kultur na całym świecie ma własną wersję ubitej kawy, w Indiach jest phenti hui, w Grecji frappe, zaś na Kubie café cubano. 

Ekspercko przygotowana kawa z najwyższej jakości ziaren Arabica, palonych do złotej perfekcji pozwala uzyskać wyrazisty i łagodny smak. Próbowałam kilku różnych rodzajów kawy rozpuszczalnej i moim zdaniem najlepsze są te, które mają lekko kwaśny smak, który dobrze się równoważy po dodaniu cukru. Leong Ham Kon, założyciel Hon Kee Café, przygotowuje kawę Dalgona ręcznie — mieszając, aż zacznie się pienić — większość osób, w tym ja, woli szybszą opcję, jaką jest użycie miksera elektrycznego. Ubijanie mieszanki kawowej mikserem elektrycznym powoduje powstanie puszystej, przypominającej chmurę piany. Dla miłośników kawy nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż kawowy wywar idealnie nadający się do wypicia o każdej porze dnia. Kawa Dalgona smakuje świetnie z odrobiną lodu, ale wersja z ciepłym mlekiem to idealny zastrzyk energii w zimny, deszczowy dzień.

Jak przygotować Dalgona Coffee?

Składniki (porcja dla 1 osoby):
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka gorącej wody
– 3/4 szklanki mleka, schłodzonego lub podgrzanego
– kostki lodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wymieszać kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę w misce. Następnie mikserem (ręcznym lub stojącym) lub spieniaczem do mleka ubić mieszankę kawową na wysokich obrotach, aż utworzy sztywną pianę (2-4 minuty). Dodać kostki lodu do kubka, a następnie zalać mlekiem. Wylać ubitą kawę na wierzch mleka. Podawać. Dużą ilość ubitej kawy, można przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnym pojemniku.