Czym urozmaicić zupę? Polecamy najlepsze dodatki
Nawet dobrze przyrządzoną zupę tuż przed zjedzeniem warto dodatkowo „upiększyć” o składnik, nadający jej walorów nie tylko estetycznych, ale przede wszystkim smakowych. Sprawdźcie dziesięć najciekawszych propozycji udekorowania swojego posiłku.
Każda pani domu wie, że prosty dodatek do zupy może sprawić, iż nasza ulubiona potrawa zacznie smakować lepiej, posiłek będzie bardziej obfity i wzbogacony o dodatkowe wartości odżywcze. W zależności od zupy bądź kremu, warto skorzystać z naszego małego poradnika dziesięciu najpopularniejszych dodatków do tego rodzaju dań.
Zielenina – nie tylko popularny koperek czy pietruszka, ale też liście mrożonego szpinaku, cienko siekana kapusta czy rukola, nadają zupie jeszcze więcej kolorytu i smaku
Groszek ptysiowy – flagowy produkt firmy Brześć, lekki i kruchy idealnie komponuje się z każdą zupą i kremem, jak chociażby popularnym kremem z brokułów
Świeże zioła i przyprawy – kolendra, kminek, czy nawet sproszkowana papryka sprawiają, że każda zupa zyskuje wiele nowych walorów smakowych
Mięso – od resztek grillowanego kurczaka, po rozdrobniony boczek i kiełbasę, wybór spośród mięs jest bardzo duży, a właściwie każdy jego rodzaj nadaje zupie więcej obfitości
Jajko – ugotowane na twardo, pokrojone na większe kawałki, kojarzone jest głównie z wielkanocnym żurkiem, ale dobrze pasuje chociażby do chłodnika na wakacyjne upały
Ziemniak – bardzo popularny dodatek do wielu zup, ale może być podawany w różnej formie, np. pieczony ziemniak, zapiekany na słodko, bądź też jako resztki ziemniaczanego puree
Karmelizowana cebula/szalotka – można dodać je do zupy już wcześniej, podczas gotowania, albo udekorować nimi posiłek tuż przed podaniem. Wyjątkowo chrupiące upiększenie
Starty ser – garść drobno startego parmezanu lub szczypta ostrego sera cheddar dobrze pasuje głównie do kremów oraz zupy kalafiorowej
Kawałki chleba – nie chodzi tutaj jednak o tradycyjny chleb, ale serowy. Ewentualną opcją są też grzanki czosnkowe
Rośliny strączkowe – fasola, groch czy soczewica wzbogacają posiłek o błonnik i białka roślinne, a posiłek automatycznie staje się bardziej pożywny i syty.
A czym Ty najczęściej dekorujesz swoją zupę?