VITALIO – błonnik pokarmowy – jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego, która nie jest trawiona przyswajana przez nasz organizm. Pełni jednak w naszej diecie bardzo wiele istotnych funkcji. VITALIO reguluje pracę przewodu pokarmowego. W jego świetle pochłania znaczne ilości wody, pęcznieje wypełniając żołądek i jelita, przez co stymuluje pracę tych narządów. Poprawia perystaltykę przewodu pokarmowego, obniża wchłanianie i pomaga w usuwaniu z organizmu wielu niezdrowych substancji.
VITALIO jest to kompleks różnych substancji, wśród których możemy rozróżnić dwie podstawowe frakcje: rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Obie grupy pełnią w organizmie człowieka nieco odmienne funkcje. Frakcja rozpuszczalna błonnika składa się z pektyn, gum roślinnych, znacznej części hemiceluloz. Błonnik ten w przewodzie pokarmowym wiąże nadmiar kwasów tłuszczowych, kwasów żółciowych, przez co wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Stanowi pożywienie dla bakterii jelitowych, dzięki czemu stymuluje ich rozwój. Błonnik nierozpuszczalny natomiast składa się z celuloz, lignin i części hemiceluloz. Pochłania znaczne ilości wody, dlatego tez zwiększa masę kałową i pomaga w jej usuwaniu z przewodu pokarmowego, pełniąc rolę „fizjologicznej szczotki”.
Uwagę na włókno pokarmowe, jako niezbędny składnik diety, zwrócił dr Denis Burkitt wraz z współpracownikami w latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku. Podczas pracy w Afryce stwierdził, że choroby powszechne w kulturach zachodnich takie jak występowanie chorób krążenia (czego wynikiem są ataki serca, udary, żylaki), otyłości, cukrzycy (zaburzeń metabolicznych), chorób układu pokarmowego (zaparcia, uchyłkowatość jelita, kamica żółciowa, zapalenie wyrostka robaczkowego, hemoroidy, polipy, rak jelita grubego) w tym rejonie świata występują w znacznie mniejszym nasileniu. Podstawową różnicą w diecie było spożywanie znacznych ilości błonnika pokarmowego i niskie spożycie cukrów prostych.
Zawartość błonnika w przeciętnej diecie wynosi 15g, co jest zdecydowanie zbyt niską wartością. Okazuje się jednak, że osiągnięcie nawet takiej podaży tego składnika jest niezwykle trudne, głównie ze względu na bardzo aktywny tryb życia, brak czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków. Zalecana, dzienna dawka włókna pokarmowego powinna wynosić 25-35g. Znakomitym rozwiązaniem na zbyt niską podaż błonnika w diecie jest VITALIO.
Czym jest Vitalio
VITALIO to w pełni naturalny produkt pochodzenia roślinnego, stworzony w odpowiedzi na potrzeby naszych klientów. Stanowi mieszaninę frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych błonnika, dzięki czemu zapewnia kompleksowe działanie w przewodzie pokarmowym. Pomaga zwalczać wiele problemów zdrowotnych wywołanych złymi nawykami żywieniowymi.
VITALIO to produkt całkowicie naturalny. Nie zawiera substancji dodatkowych, takich jak barwniki, aromaty, konserwanty. Stworzony jest z wyselekcjonowanych surowców, dzięki czemu w każdym opakowaniu znajdziesz taki sam, najwyższej jakości produkt.
VITALIO posiada formę proszku, dzięki czemu można go dodawać praktycznie do każdego posiłku. Szczególnie polecany jest jako dodatek do produktów mlecznych (jogurtów, serków, kefiru), wypieków, zup, panierek. Błonniki w innej formie dostępne na rynku, szczególnie kapsułek, nie są w stanie zapewnić odpowiedniej, stosunkowo wysokiej dziennej dawki tego składnika. VITALIO jest uniwersalnym dodatkiem do praktycznie każdego posiłku, dlatego też spożycie dziennej dawki nie przysparza najmniejszych problemów.
VITALIO to produkt opracowany w trosce o Twoje zdrowie i wspaniałe samopoczucie więc zapraszamy do rozpoczęcia diety błonnikowej z Vitalio.