Czy wiesz, że spożywanie glutenu może się okazać śmiertelną pułapką?
O szkodliwości glutenu mówi się coraz częściej i coraz więcej osób przechodzi na dietę bezglutenową. Zwyczajny kawałek chleba, który jemy codziennie może nie być wcale tak zdrowy jak nam się wydaje! Nadwrażliwość na gluten powoduje szereg rozmaitych dolegliwości, które rzadko kojarzą się z tym zbożowym białkiem. Z kolei dla osób z nietolerancją glutenu zawierające go produkty mogą być nawet śmiertelną trucizną! Proste wyeliminowanie z diety tej zdradzieckiej substancji może pomóc w osiągnięciu witalności i zdrowia na całe życie. Czy wiesz jak to zrobić?
Groźne choroby wywołane spożyciem glutenu
Naukowe pismo „The New England Journal of Medicine”, wymieniło aż 55 „chorób”, które mogą być spowodowane spożywaniem glutenu. Na liście znalazły się m.in:
-
osteoporoza,
-
zespół jelita drażliwego,
-
nieswoiste zapalenie jelit,
-
anemia,
-
rak,
-
chroniczne zmęczenie,
-
afty
-
reumatoidalne zapalenie stawów,
-
toczeń,
-
stwardnienie rozsiane
-
i niemalże wszystkie inne choroby autoimmunologioczne.
Najpoważniejsza forma alergii na gluten – celiakia, dotyka jedną osobę na sto, z czego większość nawet nie wie, że ją ma. Jednak łagodniejsze formy wrażliwości na gluten są jeszcze bardziej powszechne i mogą dotyczyć jednej trzeciej mieszkańców Europy zachodniej i USA. Celiakia i wrażliwość na gluten ukrywają się pod postacią dziesiątek innych, różnie nazwanych chorób.
Objawy nietolerancji glutenu to m.in. : (pojawiają się w ciągu kilku godzin lub dni po jego spożyciu )
• nadpobudliwość
• bóle kości i stawów
• migreny, ciągłe zmęczenie
• dolegliwości brzuszne i zaburzenia trawienia (wzdęcia, zaparcia, biegunki)
• bóle brzucha
• wysypki skórne
• pieczenie w przełyku
• uczucie przelewania w jelitach
• zapalenia jamy ustnej np. afty
• otyłość
Niestety rozwijającej się celiakii mogą nie towarzyszyć charakterystyczne, widoczne objawy, warto więc wykonać Test Obciążeń, który oceni stan całego organizmu.
Według badań naukowych nadwrażliwość na gluten może być także związana z chorobami o podłożu autoimmunologicznym (tarczyca) oraz neuropsychiatrycznymi, takimi jak autyzm czy schizofrenia. Wiele prac badawczych wskazuje, że eliminacja glutenu z diety może poprawić zdrowie osób cierpiących na schizofrenię i autyzm.
Jak sobie poradzić z nietolerancją glutenową?
Tak więc może zamiast łykać kolejną tabletkę przeciwbólową lub rozkurczową wystarczy wyeliminować na jakiś czas z diety gluten? Może okazać się to efektywniejsze niż leki!
Zalecane produkty naturalnie bezglutenowe to:
• mięso i ryby,
• jajka
• owoce, warzywa,
• rośliny strączkowe
• nasiona i orzechy.
• quinoa,
• kukurydza,
• proso (kasza jaglana)
• amarantus
• ryż
• gryka
Najnowsze badania wykazały, że nietolerancja glutenu może powodować liczne problemy zdrowotne również u osób, u których nie wykryto celiakii. Niestety, 90 proc. osób nie wie, że to właśnie gluten powoduje ich dolegliwości. Niewykryta na czas alergia lub nietolerancja glutenu może prowadzic do anemii, uczucia ciagłego zmęczenia, niedoborów składników mineralnych i zaburzeń w prawidłowej pracy mięśni. Dlatego wykonajmy Test Obciążeń Organizmu i dowiedzmy się o prawdziwej przyczynie naszych dolegliwości.
autor: Andrzej Kopiecki