Świeże soki owocowe i warzywne są o wiele zdrowsze od tych kupowanych w sklepie i powinny stanowić uzupełnienie diety każdego dnia. W owocach i warzywach jest mnóstwo witamin i minerałów, które dbają o właściwe funkcjonowanie naszego organizmu. Do przygotowywania najlepszych, świeżych soków używa się przeważnie sokowirówki lub wyciskarki. Podpowiadamy dlaczego warto zdecydować się na wyciskarkę wolnoobrotową, gdy chcemy kupić dobry sprzęt.
Dietetycy zalecają wybieranie soków, które dostarczają cennych składników odżywczych, nie forsując układu trawiennego. Wiele diet, którym przypisuje się lecznicze właściwości, jest opartych na świeżo wyciskanych sokach, które pije się regularnie w ciągu dnia. Istnieje też teoria, że jedzenie nieobciążające organizmu pozwala skupić jego uwagę i energię na walce z chorobą. Włączając soki na stałe do naszego menu, warto zadbać o to, by były one dobrej jakości. Dlatego, kto lubi soki owocowe i warzywne, i pragnie zdrowo się odżywiać, prędzej czy później zastanawia się nad zakupem sokowirówki lub wyciskarki, aby móc je przygotowywać we własnym domu. Słusznie bowiem uważa się, że domowe soki pozbawione są wszelkich konserwantów i ulepszaczy smaku, a nawet słodzików, w które wyposażone są soki dostępne w sklepach, i które może i są smaczne, ale z pewnością dostarczają nam zdecydowanie mniej zdrowia.
Wyciskarka służy do wyciskania, zatem sok, który powstaje, jest skutkiem nie szatkowania wszystkich warzyw i owoców, a powolnego wyciskania, jest więc o wiele zdrowszy od soku z sokowirówki. Jeśli owoce zostają potraktowane nożami sokowirówki, uderzającymi w nie z dużą prędkością, bardzo się rozwarstwiają, a przy tym tracą często nie tylko swój naturalny smak, lecz również i walory odżywcze i nie posiadają już dużej części witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego, który nie tylko ułatwia trawienie, wspomagając pracę przewodu pokarmowego, lecz także pęcznieje w żołądku i dzięki temu pozwala przez długi czas nie odczuwać głodu. To właśnie wyciskarki pozwalają zachować je w dużej ilości. Przez wyciskanie uzyskuje się także większą ilość minerałów, olejów i kwasów, węglowodanów, białek i wiele innych cennych związków. Dzieje się tak dlatego, że podczas procesu wyciskania struktury komórkowe owoców i warzyw są miażdżone, a dzięki temu ich zawartość przechodzi do soku. Zatem taki produkt – sok jest zdecydowanie bardziej wartościowy, a także bardziej smaczny i jednocześnie można go dłużej przechowywać, bowiem dłużej zachowuje świeżość.
Kolejny powód, dla którego sok z wyciskarki wolnoobrotowej jest zdrowszy, to brak wysokiej temperatury, która oddziałuje na owoce lub warzywa. Sokowirówka pracuje na wysokich obrotach, czyli szybko i wytwarza ciepło, które wpływa na obniżenie jakości soku – zabija witaminy i zawarte w nim enzymy, w tym głównie witaminę C. W wyciskarce głównym elementem jest wałek ślimakowy i właśnie jego wolna praca umożliwia delikatne wytłaczanie z owoców i warzyw zdrowego soku. Sok ten jest tłoczony wolno i na zimno, dzięki czemu nie jest rozwarstwiony, podgrzany ani napowietrzony. Świeże soki uzyskiwane przy dużej sile ucisku wolnoobrotowych wyciskarek uzyskują z komórek roślin przyswajalne organiczne antyutleniacze eliminujące wolne rodniki i enzymy trawienne oraz biofotony, których nie ma w sokach uzyskiwanych z sokowirówek, ponieważ w trakcie wysokoobrotowego ucierania i odwirowywania soku z miąższu zostają one utlenione. Dzięki enzymom zawartym w sokach uzyskanych z wyciskarek nasz organizm zużywa znacznie mniej energii na proces trawienia niż to ma miejsce podczas trawienia soków z pochodzących z sokowirówki lub produkcji przemysłowej, co jest szczególnie cenne zarówno dla zdrowia jak i leczenia.
Soki otrzymywane przy użyciu wyciskarki są też o wiele gęstsze, o wiele smaczniejsze oraz bardziej apetyczne. Barwa soku otrzymywanego z wyciskarki jest o wiele bardziej intensywna, niż przy użyciu sokowirówki, sok nie zmienia też smaku, dzięki powolnemu, efektywnemu rozkładowi włókien roślinnych, z czym inne urządzenia do wytłaczania soków nie radzą sobie zbyt dobrze. Soki przy użyciu wyciskarki mogą być przy tym wykonywane z najprzeróżniejszych warzyw i owoców – nawet tych, z którymi sokowirówka nie może sobie poradzić, jak jagody, maliny, porzeczki czy warzywa korzeniowe. W wyciskarkach można wyciskać prawie wszystko: natkę pietruszki, sałaty, kapusty, liście pokrzywy i mniszka, szpinak, trawy pszeniczne, owoce jagodowe i miękkie oraz cytrusy. Wyciskarki umożliwiają uzyskanie soków z wszelkich roślin liściastych i ziół, których nie uzyska się z sokowirówki, a stanowią one niezastąpione źródło odżywczego pokarmu oraz najzdrowszy naturalny odżywczy lek. Można również używać niektórych wyciskarek do gniecenia traw i kiełków nasion oraz moczonych orzechów w celu otrzymania jednolitej masy o konsystencji pasty. Dodatkową zaletą nowoczesnych wyciskarek jest dodatkowo ich wielofunkcyjność i uniwersalność. Większość modeli oprócz wyciskania soku umożliwia przygotowywanie smoothie, lodów, sorbetów koktajlów, musów, kremów, czy mleka roślinnego, albo domowego ketchupu lub masła orzechowego. Niektóre modele umożliwiają także robienie makaronu, mielenie mięsa czy tarcie ziemniaków na placki.
Wyciskarki do soków to doskonałe rozwiązanie dla ludzi chcących odżywiać się zdrowo, w zgodzie z naturą dla ludzi aktywnych fizycznie, dla dorosłych i dzieci. Dzięki możliwościom jakie daje wyciskarka każdy dopasuje smak i wartości odżywcze soków do swoich upodobań i potrzeb. Sok wyciśnięty za pomocą wyciskarki do soków to doskonały surowiec do wielu wszelkich zastosowań w codziennym jadłospisie, jak też w specjalnych dietach czy różnorodnych kuracjach sokowych. Walory właściwości soków uzyskiwanych z najlepszych wyciskarek są nieporównywalne do innych i zasadnicze znaczenie dla zy zdrowia.
Na rynku drobnego AGD na chwilę obecną znajduje się cała masa rozlicznych typów wyciskarek, które podzielić można na modele jednoślimakowe, a w tym dodatkowo wyposażone w ostrza, bądź bez ostrzy, dwuślimakowe, pionowe, poziome, elektryczne, ręczne. Wiele odmian charakteryzowanego sprzętu dostępnych jest w wielu sklepach online, gdzie klient może zaopatrzyć się także w solidnej jakości akcesoria przeznaczone do komfortowego i praktycznego użytkowania wyciskarek różnego typu. Zanim więc wpadnie nam w ręce dowolne urządzenie, koniecznie należy sprawdzić, jaki wariant będzie w naszym przypadku optymalny – jakie mamy zapotrzebowanie na sprzęt, jak często planujemy z niego korzystać, dla ilu domowników przewidujemy przygotowywanie zdrowych sokowych napojów itd. Wysokiej jakości, wytrzymała i objęta gwarancją wyciskarka, może stanowić nie tyle drobiazg uzupełniający asortyment kuchni, ale jedną z ważniejszych inwestycji w zdrowie. Dodatkowym atutem jest także energooszczędność urządzeń, dzięki czemu nie odczujemy wzrostu kosztów za energię.
Dokonany wybór odpowiedniego urządzenia zawsze oznacza pewien kompromis. Absolutnie idealna wyciskarka do soku (podobnie jak sokowirówka) nie istnieje, tym bardziej, że mamy różne wymagania i potrzeby, a także lubimy różny wygląd naszych sprzętów. Trzeba więc odpowiednio poszukać i dobrze się zastanowić, aby spośród bardzo licznych dostępnych na rynku modeli wyciskarek wybrać właśnie taki, który będzie zarówno najbardziej odpowiedni, jak też spełni większość oczekiwań.
Źródła:
https://www.prorankingi.pl/blog/czy-warto-kupic-wyciskarke-wolnoobrotowa-do-sokow/
https://www.prorankingi.pl/rankingi/male-agd-do-kuchni/wyciskarka-wolnoobrotowa/