Czy kiwi trzeba obierać ze skórki? Wyjaśniamy wątpliwości

Avatar photo
25 listopada 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Specyficzna skórka owocu kiwi jest z wyglądu niejadalna. Pokrywa ją charakterystyczny meszek, który składa się z miękkich, ciemnożółtych igiełek. Nie warto jej jednak wyrzucać, podobnie jak większości skórek z innych owoców i warzyw. Zupełnie bezpiecznie można ją zjeść, gdyż zawiera wiele cennych składników.

Przygotowując kiwi do spożycia, nawykowo obieramy je ze skórki. Wynika to zapewne z powszechnego przekonania, że wszystkie owoce egzotyczne powinny być obierane. Wyjątkiem od tej reguły jest kiwi. Warto spożywać je razem ze skórką, aby dostarczyć sobie jeszcze więcej błonnika, witamin i soli mineralnych. Można je jeść nawet codziennie, gdyż ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

kiwi

Dlatego warto jeść kiwi ze skórką

Owoce egzotyczne zwykle jemy rzadziej niż krajowe. W przypadku kiwi zdecydowanie warto jednak zwiększyć częstotliwość ich spożycia. Dzięki temu zapewnimy sobie większą różnorodność składników odżywczych, które są niezbędne do naszego codziennego funkcjonowania. Dzięki kiwi diametralnie poprawiamy działanie naszego układu trawiennego, przyspieszamy metabolizm i podnosimy zdolności immunologiczne naszego organizmu. W tych owocach znajdziemy duże ilości witaminy C i E, błonnika oraz kwas foliowy, niezbędny zwłaszcza kobietom w wieku rozrodczym. Te same substancje zawiera zarówno wnętrze kiwi, jak i jego skórka. Szczególnie dużo jest w niej błonnika oraz antyoksydantów wspierających zachowanie młodego wyglądu.

Tak przygotuj kiwi do spożycia

Każdy owoc, który jemy wraz ze skórką, należy dokładnie umyć. Dzięki temu pozbędziemy się wszelkich zabrudzeń oraz bakterii, które mogłyby spowodować różne dolegliwości. Mycie skórki kiwi ma jeszcze jedną funkcję. Pozwala dokładnie usunąć małe włoski, które ją pokrywają na całej powierzchni. Ich spożycie mogłoby podrażniać nasze gardło oraz przełyk, więc lepiej pozbyć się ich przed spożyciem, np. szorując owoc dość szorstką szczoteczką do mycia warzyw. Ponieważ skórka kiwi ma dość twardą strukturę, którą trzeba dokładnie rozgryźć, najlepiej pokroić owoc na cienkie paski, aby ułatwić sobie jego spożywanie. Można też sparzyć kiwi przed zjedzeniem, czyli zanurzyć na parę sekund w bardzo gorącej wodzie (ok. 95 stopni Celsjusza).

Jedzenie owoców wraz ze skórką pozwala na skorzystanie z pełni ich składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, aby kupować kiwi z upraw ekologicznych, w których nie stosuje się preparatów chemicznych. Zwykle kiwi jest poddane konserwacji podobnie jak inne cytrusy, które muszą przebyć długą drogę do nas, jednak można znaleźć w sprzedaży także owoce wolne od wszelkich substancji, które mogłyby nam zaszkodzić.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.