Czy kiwi trzeba obierać ze skórki? Wyjaśniamy wątpliwości
dodał: Ewelina Szadkowska
Specyficzna skórka owocu kiwi jest z wyglądu niejadalna. Pokrywa ją charakterystyczny meszek, który składa się z miękkich, ciemnożółtych igiełek. Nie warto jej jednak wyrzucać, podobnie jak większości skórek z innych owoców i warzyw. Zupełnie bezpiecznie można ją zjeść, gdyż zawiera wiele cennych składników.
Przygotowując kiwi do spożycia, nawykowo obieramy je ze skórki. Wynika to zapewne z powszechnego przekonania, że wszystkie owoce egzotyczne powinny być obierane. Wyjątkiem od tej reguły jest kiwi. Warto spożywać je razem ze skórką, aby dostarczyć sobie jeszcze więcej błonnika, witamin i soli mineralnych. Można je jeść nawet codziennie, gdyż ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Dlatego warto jeść kiwi ze skórką
Owoce egzotyczne zwykle jemy rzadziej niż krajowe. W przypadku kiwi zdecydowanie warto jednak zwiększyć częstotliwość ich spożycia. Dzięki temu zapewnimy sobie większą różnorodność składników odżywczych, które są niezbędne do naszego codziennego funkcjonowania. Dzięki kiwi diametralnie poprawiamy działanie naszego układu trawiennego, przyspieszamy metabolizm i podnosimy zdolności immunologiczne naszego organizmu. W tych owocach znajdziemy duże ilości witaminy C i E, błonnika oraz kwas foliowy, niezbędny zwłaszcza kobietom w wieku rozrodczym. Te same substancje zawiera zarówno wnętrze kiwi, jak i jego skórka. Szczególnie dużo jest w niej błonnika oraz antyoksydantów wspierających zachowanie młodego wyglądu.
Tak przygotuj kiwi do spożycia
Każdy owoc, który jemy wraz ze skórką, należy dokładnie umyć. Dzięki temu pozbędziemy się wszelkich zabrudzeń oraz bakterii, które mogłyby spowodować różne dolegliwości. Mycie skórki kiwi ma jeszcze jedną funkcję. Pozwala dokładnie usunąć małe włoski, które ją pokrywają na całej powierzchni. Ich spożycie mogłoby podrażniać nasze gardło oraz przełyk, więc lepiej pozbyć się ich przed spożyciem, np. szorując owoc dość szorstką szczoteczką do mycia warzyw. Ponieważ skórka kiwi ma dość twardą strukturę, którą trzeba dokładnie rozgryźć, najlepiej pokroić owoc na cienkie paski, aby ułatwić sobie jego spożywanie. Można też sparzyć kiwi przed zjedzeniem, czyli zanurzyć na parę sekund w bardzo gorącej wodzie (ok. 95 stopni Celsjusza).
Jedzenie owoców wraz ze skórką pozwala na skorzystanie z pełni ich składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, aby kupować kiwi z upraw ekologicznych, w których nie stosuje się preparatów chemicznych. Zwykle kiwi jest poddane konserwacji podobnie jak inne cytrusy, które muszą przebyć długą drogę do nas, jednak można znaleźć w sprzedaży także owoce wolne od wszelkich substancji, które mogłyby nam zaszkodzić.









