Cztery pory na Wasę – Jesień!

7 listopada 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wasa – jesienna historia

Nasza historia zaczyna się dawno, dawno temu, jeszcze w czasach Średniowiecza. Za morzami, za górami, za lasami w odległej Skandynawii… Tam, gdzie dzika przyroda spotykała się z człowiekiem… W krainie tej było niewielu mieszkańców, za to wszyscy żyli blisko natury, w zgodzie z zegarem dyktowanym przez pory roku. W Szwecji zimy bywały bardzo mroźne i długie, i aby je przetrwać, przygotowania rozpoczynano już wczesną jesienią. Mieszkańcy wykorzystywali wszystkie dary natury: lasów, jezior, rzek oraz pól i robili zapasy na najzimniejszą porę roku.

Wasa_chrupkie_3zboza_f

Ważnym elementem diety ówczesnych Szwedów było pieczywo. Jednak musiało być przygotowywane w specjalny sposób, aby łatwo było je przechowywać przez cały okres zimowy. Z najwyższej jakości żyta wypiekano twardy, bogaty w składniki odżywcze chleb. Tajemnicą długiego okresu przydatności tego średniowiecznego wyrobu była niska zawartość wody.
Kilka wieków później, w 1919 roku, Karl Edvard Lundström założył w niedużej miejscowości Skellefteå/ Filipstad Fabrykę Pieczywa Chrupkiego, bo uznał, że chrupiący, wiejski chleb znajdzie zwolenników, również w miastach. Nie pomylił się, gdyż pieczywo Wasa podbiło serca Szwedów, a każdy kolejny produkt trafiał w gusta smakowe rodaków i stawał się hitem.

Wasa_chrupkie_original_f

Mijały kolejne lata, wraz z rozwojem przemysłu oraz większymi możliwościami transportowymi pieczywo, które na początku było domeną krajów skandynawskich, rozpoczęło międzynarodową karierę! I tak trafiło na stoły Europejczyków oraz Amerykanów, którzy pokochali ten naturalny, zdrowy i smaczny wyrób. Tak właśnie pieczywo chrupkie Wasa, obok wędzonego łososia i marynowanych śledzi, stało się kulinarnym symbolem Szwecji!

Wasa_chrupkie_sport_f

Obecnie, w XXI wieku, niewiele się zmieniło w kwestii produkcji pieczywa Wasa, które tworzone jest wyłącznie z naturalnych składników – pełnoziarnistej mąki, wody, drożdży i soli. Filozofia marki to: im mniej, tym lepiej, a lepiej to naturalnie. Ponieważ czasami warto coś urozmaicić, pieczywo Wasa zawiera jeszcze pełnowartościowe dodatki, tj. ziarno sezamu czy dyni oraz siemienia lnianego. Aby każdy mógł znaleźć swój ulubiony wariant.

Wasa_chrupkie_wieloziarniste_f

Dlaczego teraz przypominamy tę historię? Bo właśnie za oknem jest piękną jesieni. Niedawno zakończyły się żniwa. Świętowaliśmy dożynki… a w młynach zaczęła się ciężka praca! Być może właśnie w tej chwili z żyta, które jeszcze niedawno rosło na polach, powstaje wysokiej jakości pełnoziarnista mąka. Przy tworzeniu mąki z pełnego przemiału prawie nic się nie marnuje… wykorzystywane są wszystkie elementy ziarna, również te mające największą ilość błonnika. Już wkrótce z mąki tej zaczną powstawać nowe pyszne i chrupiące kromki chleba Wasa.

Wasa_chrupkie_z_sezamem_f

Niedługo nadejdzie zima i wkrótce opowiemy kolejną historię…
Od roku 1919 Wasa jest największym producentem pieczywa chrupkiego na świecie, sprzedając swoje produkty w 40 różnych krajach, od Skandynawii do Stanów Zjednoczonych. Od 1999 roku Wasa należy do Grupy Barilla wraz z wieloma innymi markami piekarniczymi, takimi jak Mulino Bianco, Harry’s czy Pavesi. Piekarnie Wasa znajdują się w Filipstad (w Szwecji) oraz w Celle (w Niemczech). W tych dwóch miejscach wypiekamy chrupkie pieczywo i inne produkty dla wielu krajów na całym świecie. Największymi rynkami sprzedaży pieczywa chrupkiego poza Szwecją są pozostałe kraje skandynawskie, Niemcy z następnie Polska, Holandia, Francja i Stany Zjednoczone.