Czosnek – naturalny antybiotyk na przeziębienie i poprawę odporności
Czosnek jest doceniany nie tylko w kuchni, ale też wszędzie tam, gdzie przydają się jego wyjątkowe właściwości lecznicze. Aromatyczne warzywo wykorzystuje się zarówno w tradycyjnych metodach leczenia chorób, jak i w nowoczesnych preparatach sprzedawanych w aptekach. Dlaczego czosnek nazywa się „naturalnym antybiotykiem”? Jak wykorzystać jego działanie do walki z wirusami? Dlaczego warto zastosować czosnek na odporność?
Jakie substancje zawiera czosnek?
Dobroczynne właściwości czosnku są zasługą witamin A, C, PP, B1, B2, selenu, potasu, magnezu, flawonoidów, aminokwasów, polisacharydów, saponin i organicznych związków siarki. Substancja należąca do ostatniej grupy, allina, po zmiażdżeniu lub rozdrobnieniu czosnku, przekształca się w swoją aktywną formę – allicynę. Oprócz charakterystycznego zapachu ma ona antybakteryjne właściwości. To właśnie dzięki nim czosnek stał się znany jako naturalny antybiotyk.
Czosnek na odporność
Obecność organicznych związków siarki w czosnku nadaje mu silne działanie bakteriobójcze wobec bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Warzywo od lat stosowane jest więc w medycynie ludowej jako antybiotyk albo środek wzmacniający odporność, np. w formie syropów, rozgrzewających mieszanek z mlekiem albo spożywany bezpośrednio. Czosnek znakomicie sprawdza się w łagodzeniu objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Może być też aplikowany zewnętrznie jako środek odkażający rany.
Warto wiedzieć, że warzywo po obróbce cieplnej traci część leczniczych właściwości. Najlepiej spożywać więc świeży i rozdrobniony czosnek. Nie każdemu może jednak odpowiadać jego specyficzny, długo utrzymujący się zapach i dość ostry smak. Rozwiązaniem w takiej sytuacji są gotowe preparaty, na przykład czosnek w tabletkach albo tran wzbogacony czosnkiem.
Pachnące warzywo może wzmacniać odporność w jeszcze jeden ważny sposób. Czosnek stanowi bowiem źródło prebiotycznych wielocukrów. Są one znakomitą pożywką dla dobroczynnych bakterii kolonizujących jelita. Od stanu mikroflory jelitowej w dużej mierze zależy odporność organizmu na infekcje, dlatego warto zapewnić pożytecznym mikroorganizmom pokarm, regularnie spożywając czosnek.
Wykorzystaj czosnek w leczeniu przeziębienia
Czosnek pomaga zwalczyć paciorkowce wywołujące zapalenia górnych dróg oddechowych. Dzięki lotnym związkom siarki świetnie radzi sobie również z wirusami. Allicyna i tiosulfinat osłabiają rinowirusy odpowiadające za większość przeziębień, koronawirusy oraz wirusy grypy. Co więcej, podczas zgniatania czosnku uwalnia się ajoen, czyli substancja wspierająca limfocyty w walce z bakteriami i wirusami wywołującymi infekcje.
Lecząc przeziębienie, warto zjadać 2-3 ząbki surowego czosnku dziennie. Można spożyć je bezpośrednio albo przyrządzić z nich syrop. W drugim przypadku oprócz jednej główki warzywa potrzebny będzie jeszcze sok z całej cytryny i dwie łyżki miodu. Wszystkie składniki trzeba umieścić w słoiku i zalać je połową szklanki letniej wody. Zakręcone naczynie należy odstawić na dwa dni w ciemne i chłodne miejsce. Syrop spożywa się kilka razy dziennie. Żeby bardziej smakował dzieciom, warto dodać do niego więcej miodu.
Czosnek wspiera odporność, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie, a także wspomaga zdrową mikroflorę jelitową. Zalecana dawka profilaktyczna to jeden ząbek dziennie. W przypadku przeziębienia warto ją zwiększyć, na przykład przygotowując syrop na bazie czosnku i miodu, i przyjmując go kilka razy na dobę. Warzywo spożywane na świeżo albo wzbogacające skład na odporność pomoże uporać się z infekcjami i sprawi, że zachowa się dobre zdrowie przez dłuższy czas. Jesienią i zimą, czyli w sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia, czosnek powinien być stałym elementem diety, skutecznie wspierając organizm w walce z czynnikami wywołującymi choroby.