Czerymoja to prawdziwy superowoc. Zachwyca smakiem tropikalnej mieszanki

Avatar photo
3 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Czy wyobrażasz sobie owoc, który smakuje jak połączenie banana, ananasa, mango i gruszki? Taki właśnie jest flaszowiec peruwiański, znany szerzej jako czerymoja (cherimoya). Ten egzotyczny przysmak nie tylko zachwyca smakiem, ale także zaskakuje bogactwem wartości odżywczych. Dowiedz się, dlaczego warto po niego sięgać.

Czerymoja pochodzi z Ameryki Południowej, a jej ojczyzna obejmuje obszar Peru, Boliwii, Kolumbii i Ekwadoru. Obecnie największym producentem jest Hiszpania i to stamtąd zazwyczaj trafia do naszych sklepów. Drzewa wyrastają nawet do 9 metrów wysokości. Rodzą owoce o wadze 200 – 300 g (na eksport, bo dojrzewające na drzewie osiągają jeszcze większą wagę). Sezon na owoce trwa od września do lutego. Są jednak bardzo wrażliwe na transport, dlatego wciąż trudno je u nas dostać.

czerymoja

Wyglądem czerymoje przypominają duże, zielone, sercowate szyszki. Z trudem mieszczą się w dłoni, ponieważ osiągają długość do 20 cm. Wnętrze skrywa miękki, kremowy miąższ. Jest tak delikatny, że często porównuje się go do budyniu lub angielskiego sosu custard. Dało to owocom potoczną nazwę – jabłka budyniowe lub custard apple. Spożywa się je na surowo, najlepiej łyżeczką. Uważaj jednak na czarne pestki – są niejadalne i trzeba je usunąć przed zjedzeniem. Czerymoja to owoc zaskakujący. Gdy ją rozkroisz, poczujesz intensywny, słodki aromat. Złożony smak przypomina egzotyczną mieszankę owoców tropikalnych. Najczęściej opisywany jest jako połączenie smaku banana, ananasa, mango, ale też gruszki, malin, papai czy słodkiej mandarynki.

Dlaczego czerymoja uchodzi za najzdrowszy owoc świata?

Czerymoja to prawdziwa bomba witaminowa. Niedawno okrzyknięto ją najzdrowszym owocem świata (w ocenie zdobyła 96 punktów na 100 możliwych). Zawiera dużą ilość witaminy C, która wspiera odporność, oraz witaminę B6, ważną dla układu nerwowego. Znajdziemy w niej także witaminę E, która chroni komórki przed starzeniem się. Oprócz tego dostarcza cennego potasu, magnezu, żelaza i fosforu.

Czerymoja wspomaga metabolizm, ponieważ zawiera tiaminę, znaną również jako witamina B1. Ta substancja pomaga w spalaniu tłuszczów i węglowodanów. Regularne spożywanie czerymoi może poprawić kondycję skóry, ponieważ stymuluje produkcję kolagenu. Co więcej, wpływa korzystnie na wzrost włosów i zdrowie serca. Kolejną z listy zalet są właściwości nawadniające organizm. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu czerymoja jest bezpieczna dla osób z cukrzycą. Jej właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym. Owoc ten jest także bogaty w błonnik, który reguluje trawienie i sprzyja uczuciu sytości.

Jak jeść czerymoję?

Czerymoja doskonale sprawdza się jako szybka i zdrowa przekąska. Wystarczy ją przekroić i jeść łyżeczką. Świetnie komponuje się także z innymi owocami. Dodaj ją do smoothie lub owocowej sałatki. Jeśli lubisz desery, spróbuj połączyć czerymoję z naturalnym jogurtem, miodem i orzechami. To szybki, a zarazem pożywny deser. Jej kremowa konsystencja sprawia, że może być też bazą do lodów, sorbetów czy musów owocowych. Pamiętaj, aby przechowywać ją w temperaturze pokojowej. Dojrzały owoc ma miękką skórkę i należy go zjeść w ciągu maksymalnie trzech dni. Jeśli zauważysz, że skórka robi się ciemniejsza, to znak, że czerymoja jest gotowa do spożycia. Po raz kolejny podkreślamy, że należy unikać jedzenia pestek. Nasiona zawierają środek przeczyszczający i można się nimi zatruć. Są jednak na tyle duże, że z łatwością da się je usunąć z owocu.

Po czym poznać, czy czerymoja jest dojrzała?

Szukaj owocu, którego skórka jest zielono-brązowa. Unikaj tych całkiem brązowych. Pod tym względem skórka czerymoi zachowuje się podobnie jak skórka banana. Możesz też kupić całkiem zielony owoc – dojrzeje w ciągu kilku dni. Owoc, który jest gotowy do spożycia, robi się miękki i lekko ustępuje pod naciskiem palca.
Jeśli jeszcze nie spróbowałaś czerymoi – sięgnij po nią przy najbliższej okazji. A jeśli w Twoim sklepie jest niedostępna, z łatwością zamówisz owoce przez Internet. Czerymoja to owoc nie tylko smaczny, ale też pełen wartości odżywczych. Wspiera zdrowie i urodę. Dzięki unikalnemu smakowi może być ciekawym urozmaiceniem menu. Czy trzeba przekonywać bardziej do odbycia tej egzotycznej i pełnej słodyczy przygody?



FORUM - bieżące dyskusje

Walka ze stresem
Są takie papierowe malowanki, więc nie tworzę ich sama
nadprzyrodzone zdolności?
Mój kot kręci się zawsze przy furtce, gdy wracam z pracy. Wyciągam klucze...
próbkomaniaczki i konkursomaniaczki…
Dawno już nie brałam udziału. Kiedyś uwielbiałam konkursy, a potem jakoś przestałam brać...
Walka ze stresem
Super! To pole dla nieograniczonej wyobraźni. A czym i na czym malujesz?