Czerwone wino dobre… nie tylko na smutki

4 marca 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Glass of red wine

 

„Wino jest pośród napojów najszlachetniejsze, pośród lekarstw najsmaczniejsze, pośród pokarmów najprzyjemniejsze”. Plutarch.

Czerwone wino ma swoich przeciwników i zwolenników. Jednakże jedni i drudzy muszą przyznać rację, że jest ono jednym z najzdrowszych alkoholi. Wspomaga pracę serca, chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem mózgu, a to wszystko dzięki zawartym w winie polifenolom. Związki te zmniejszają ryzyko tworzenia się skrzepów, usprawniają przepływ krwi i pomagają dotlenić serce. Dodatkowo hamują reakcje wolnorodnikowe, jak również mogą zmniejszyć utlenianie cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Głównym składnikiem polifenolów jest resweratrol. W 1993r. Fitzgerald wykazał, że resweratrol usprawnia przepływ krwi, a także może hamować najważniejsze stadia powstawania i rozwoju nowotworów. Oprócz wspomagania naszego zdrowia fizycznego, wpływa także na poprawę nastroju, relaksuje i uspokaja.
Czerwone wino jest świetne w profilaktyce chorób układu krążenia. Wg portalu dobrydietetyk.pl porcja 200-300 ml. Czerwonego wina dziennie uznawana jest za prozdrowotną. Pamiętajmy jednak, by starać się nie przekraczać zalecanej dawki, gdyż wino to także alkohol, który w większych ilościach szkodzi i uzależnia.