Czerwone światło dla mikrogranulek – postaw na naturalne składniki

Avatar photo
14 kwietnia 2016,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Mikrogranulki to malutkie kawałki plastiku, dodawane do wielu powszechnie stosowanych kosmetyków. Stanowią zagrożenie dla zwierząt i ludzi. Mikrogranulki najlepiej zamienić na biodegradowalne odpowiedniki, np. sól bądź cukier.

naturalne-skladniki-mikrogranulki

Mikrogranulki, czyli plastik w kosmetykach

Mikrogranulki to kawałki plastiku, które zwykle nie przekraczają 1 mm. Dodawane są do wielu kosmetyków, m.in. pasty do zębów, peelingów, mydła, żelów pod prysznic, szamponów do włosów. Mikrogranulki ukryte są pod nazwami: polyethylene, polyethylene terephthalate, polyester-1, polyurethane. W jednym peelingu do twarzy może znajdować się nawet 300 tysięcy kawałków plastiku. Mikrogranulki mają postać kolorowych drobinek, dlatego bardzo dobrze się prezentują – niestety na tym kończą się ich zalety.

 

Plastik zagrożeniem dla zwierząt i ludzi

Mikrogranulki są tak małe, że z łatwoścą przedostają się do środowiska wodnego. Organizmy morskie mylą je z pożywieniem. Kawałki plastiku uszkadzają tkanki i zalegają w ciałach zwierząt ryb, skorupiaków, fok i ptaków morskich. Małże i ryby zjadane przez człowieka mogą powodować zmiany nowotoworowe, uszkodzenia płodu, zaburzenia koncnetracji.

 

Naturalne zamienniki plastiku

Mikrogranulki stosuje się ze względu na właściwości ścierające. Fakt jest jednak taki, że wiele substancji naturalnych o wiele lepiej spełni tę rolę. Będą to np. sól morska i sól kuchenna, cukier, pestki owoców, ryż, zmielone ziarna kawy. Pozostałe materiały ścierne, które nie zagrażają zwierzętom i człowiekowi, to: krzemionka, granulaty woskowe, pumeks, mikrokrystaliczna celuloza, liofilizowana pulpa owocowa, kwas polimlekowy (PLA) oraz enzymy. Wszystkie wymienione składniki ulegają biodegradacji. Mikrogranulki mają przywodzić konsumentom na myśl innowacyjne rozwiązania technologiczne – w rzeczywistości to jedynie trik marketingowy.

 

Niechęć koncernów do zmian

Światowe koncerny niechętnie wycofują mikrogranulki z produkcji. Jest to podyktowane kilkoma względami. Niektóre surowce są dość kosztowne, inne (np. ryż) pęcznieją w wodzie. Wprowadzenie biodegradowalnych składników do receptury kosmetyków wymaga stworzenia stabilnej zawiesiny, co jest dla koncernów niewygodne, ale jak najbardziej możliwe i pożyteczne.

Źr. SuperKoszyk.pl

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.