Czego nie wolno zamrażać? Lista produktów, które się zepsują

dodał: Ewelina Szadkowska
Odkąd odkryto możliwość zamrażania produktów, znacząco wydłużyła się możliwość przechowywania wielu świeżych produktów. Ta metoda utrwalania żywności pozwala zachować maksimum ich wartości odżywczych. O tym, że nie wszystko można zamrażać, przekonujemy się zwykle, gdy popełnimy taki błąd. Popękane jajka, rozsadzony słoik z zupą czy wodnisty deser powodują u nas zaskoczenie i uczą, że pewnych produktów nie warto zamrażać.
Przygotowując codzienne posiłki, często musimy zastanawiać się, co zrobić z nadwyżką żywności. Wyrzucanie jej jest niezgodne z etyką i poszanowaniem środowiska naturalnego. Zawsze powinniśmy szukać sposobu, aby ponownie ją wykorzystać, np. przyrządzając nowe danie. Jeśli nie możemy zamrozić czegoś w stanie surowym, warto to ugotować i zapasteryzować w słoiku. Ważne jest też odpowiednie przygotowanie produktów do zamrożenia, aby nie stworzyć zagrożenia dla samego sprzętu.
Tego nigdy nie zamrażaj
Podstawową zasadą jest to, że nie zamrażamy owoców i warzyw o wysokiej zawartości wody. Zaliczają się do nich np. pomidory, ogórki, cytryny, pomarańcze czy grejpfruty. Po rozmrożeniu nie będą smakowały tak jak wcześniej, a dodatkowo obniży się ilość zawartych w nich witamin. Nabiał także w większości stwarza problemy po zetknięciu z bardzo niską temperaturą. Śmietana, mleko, jogurt i kefir rozwarstwiają się i stają się mało apetyczne. Surowe jajka można zamrozić tylko po usunięciu z nich skorupek, w innym przypadku pękną i ich zawartość w większości wypłynie na zewnątrz. Mrożenie surowych ziemniaków również wpływa na to, że stają się wodniste i niesmaczne. Sałatki z majonezem oraz ciasta z kremem, galaretką i bitą śmietaną po rozmrożeniu będą wyglądać źle i stracą swoją właściwą konsystencję.
Tak przygotuj produkty do zamrożenia
Planując zamrażanie żywności, warto podzielić ją na porcje, które będą przeznaczone do wykorzystania danego dnia. Można do tego wykorzystać małe pojemniki lub woreczki przeznaczone do kontaktu z żywnością. Dzięki temu unikniemy rozmrażania całości, aby skorzystać tylko z części produktu. Ponowne zamrażanie żywności jest zakazane ze względu na to, że jest ona podatna na mnożenie się szkodliwych dla nas drobnoustrojów, np. salmonelli. Jeśli chcemy zamrozić produkt z większą ilością wody, np. zupę, warto pozostawić ok. 20% wolnej przestrzeni w słoiku. Zawarta w niej woda rozszerzy się i może rozsadzić słoik, a nawet uszkodzić wnętrze zamrażarki. Jeśli planujemy zamrozić zupę, lepiej nie dodawać do niej wcześniej śmietany, aby nie ścięła się i nie powstały w niej nieestetyczne grudki.
Mrożenie żywności wymaga regularnej kontroli, jak długo dany produkt przebywa w zamrażarce. Warto opisać każdy z nich datą zapakowania i ułożyć pojemniki tak, aby zawsze mieć pod ręką to, co już powinno zostać zużyte. Dzięki temu unikniemy zbyt długiego szukania tego, czego potrzebujemy, a inne produkty nie będą narażone na nagły dopływ ciepłego powietrza. Regularny przegląd naszych zapasów pozwoli w bezpieczny sposób korzystać z nadwyżek żywności i zapobiegnie marnowaniu przygotowanych potraw.