Czas świętowania z HELIO

16 grudnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas świętowania z

Podczas gotowania bożonarodzeniowych frykasów wiele czynności można wykonywać szybciej, inne wcześniej. Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że dzięki temu można zaoszczędzić sporo czasu, a świąteczny posiłek szybciej zachwyci domowników. Jest to szczególnie ważne przed świętami Bożego Narodzenia. Zakupy, generalne porządki, wybór najładniejszej choinki, poszukiwanie prezentów dla najbliższych… A gdzie w tym wszystkim jeszcze znaleźć czas na przygotowywanie czasochłonnych świątecznych potraw?

Marka HELIO przygotowała kilka porad dla wszystkich, którzy chcą zaoszczędzić trochę czasu podczas świątecznych przygotowań

Jeśli zamierzamy przygotować potrawę, którą trzeba upiec, włączmy wcześniej piekarnik. Gdy przygotujemy i wymieszamy wszystkie składniki, od razu możemy je wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Wyjątkiem są oczywiście dania, które koniecznie trzeba piec zaczynając od jak najniższej temperatury.

Możemy także w bardzo prosty sposób skrócić czas gotowania warzyw – najpierw gotujemy w garnku wodę. W trakcie jej grzania, obieramy i kroimy warzywa. Ciepło szybciej dociera do wnętrza pokrojonych składników, tym samym skracając czas gotowania.

Przygotujmy o kilka porcji jedzenia więcej. Sam czas poświęcony na gotowanie nie wydłuży się znacząco lub nie wydłuży się wcale, za to część jedzenia możesz zamrozić. Przyda się na inny już mniej świąteczny dzień.

Dla wszystkich zapracowanych pań domu, które świąteczny czas wolą spędzić w gronie rodziny i najbliższych przyjaciół niż w kuchni, marka HELIO przygotowała również pomocną listę produktów niezbędnych do szybkiego i sprawnego przygotowania tradycyjnych świątecznych potraw.

Helio-masa_makowa_doypack

Masa makowa HELIO w doypacku – to połączenie pewnej jakości i sprawdzonego smaku mas makowych HELIO z nowoczesnym opakowaniem typu doypack. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną recepturą, swoją wyjątkowość zawdzięczają nie tylko najlepszemu gatunkowi maku, ale również bakaliom, rodzynkom, skórce pomarańczowej i miodowi. Masa makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję, nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – stanowi gotowe nadzienie do ciasta. Masa makowa HELIO stanowi doskonałą bazę dla makowców, mazurków i ciast drożdżowych. Polecamy ją także do przygotowania tradycyjnych potraw mącznych typu: pierogi, kluski z makiem. Pierwsze masy makowe HELIO pojawiły się na rynku już ponad 10 lat temu i od tego czasu są najchętniej wybieranymi produktami w tej kategorii. Zaufanie do marki HELIO, jakości i smaku jej produktów znajduje odbicie w wielu nagrodach i wyróżnieniach przyznawanych bakaliowemu potentatowi przez polskich konsumentów. Masy makowe dostępne są także w charakterystycznych i rozpoznawalnych niebieskich puszkach o różnych gramaturach, dostosowanych do potrzeb konsumentów.

 masa_makowa

Kutia HELIO – to gotowy do natychmiastowego podania świąteczny przysmak, który pozwala oszczędzić czas osobom zapracowanym i aktywnym, ale dbającym o kulinarne tradycje. Kutia HELIO to bogactwo rodzynek, daktyli, fig, migdałów i skórki pomarańczowej otulonych aromatycznym makiem i ziarnami pszenicy. To właśnie dorodne bakalie i kilkukrotnie zmielony mak stanowią podstawę tej smakowitej kompozycji. Kutię HELIO sporządzoną według domowej receptury zamknięto w gustownej puszcze wyposażonej w otwarcie easy-open, co dodatkowo ułatwia jej użycie.

 Helio_masa_krówkowa_kawowa

Masy krówkowe HELIO – charakteryzują się słodkim smakiem oraz kremową konsystencją, dzięki którym masa łatwo się rozsmarowuje. Idealnie nadają się do wszelkich świątecznych ciast i babek, ale z powodzeniem można nimi zastąpić polewę na świątecznym serniku lub makowcu. Masy krówkowe dostępne są w sześciu różnych smakach: tradycyjnego kajmaku, mlecznej czekolady, egzotycznego kokosu, pysznych orzechów, aromatycznej kawy oraz kremowego advocata. Masy krówkowe HELIO są od razu gotowe do użycia i nie wymagają gotowania.

 deserowa

Polewy i dekoracje HELIO – to innowacyjne, ekspresowe polewy do ciast i deserów w formie okrągłych pastylek. Polewa w takiej postaci jest łatwa i szybka w użyciu, umożliwia także dodatkowe formy dekoracji. Czekoladowymi pastylkami możemy posypać gotowy deser, przyozdobić nimi wierzch lub boki ciasta, albo przy ich pomocy ułożyć okolicznościowy napis, np. „Wesołych Świąt”. Świetnym pomysłem jest także przygotowanie z pastylek HELIO czekoladowego fondue z orzechami i suszonymi owocami z bogatej oferty marki HELIO, lub dowolnymi świeżymi owocami sezonowymi, czy kruchymi świątecznymi ciasteczkami. Polewy HELIO dostępne są w czterech wariantach smakowych: o smaku czekolady mlecznej, deserowej, białej oraz toffi. Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy polecamy szczególnie do babek, serników, murzynków i kruchych ciasteczek. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Kuchenne przygody z polewami HELIO mogą być też ciekawą propozycją zaangażowania najmłodszych szefów kuchni w świąteczne kulinarne przygotowania.

 owoce_suszone_400g

Owoce suszone HELIO Słoneczne Owoce – to mieszanka pysznych mięsistych owoców niezbędnych do przygotowania tradycyjnego, wigilijnego kompotu z suszu. W skład tej apetycznej mieszanki wchodzą dorodne suszone owoce bez pestek: śliwki kalifornijskie, gruszki, jabłka, morele, daktyle oraz brzoskwinie. Aby przygotować kompot wystarczy zalać owoce ciepłą lub zimną wodą i odstawić na kilka chwil. Smak kompotu można dodatkowo urozmaicić dodając kawałek cynamonu, goździki lub odrobinę brązowego cukru. Potem pozostaje tylko delektować się smakiem wspominanym z dzieciństwa.

 Helio mix keksowy

Nowość!Mix keksowy HELIO New Line, w którym najważniejszą rolę odgrywają kawałki melona oraz skórki pomarańczowej, to nieodłączny element wielu wypieków. Mix keksowy HELIO długo zachowuje swoja jędrność, barwę oraz kształt. Bogata gama kolorów oraz form sprawia iż nadaje się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju deserów: keksów i innych ciast, lodów, czy tortów. Dodaje smaku, przystraja, uzupełnia fantazyjnym aromatem – jednym słowem zabiera w egzotyczną podróż. Produkt jest dostępny w wygodnym, 100-gramowym opakowaniu z wydłużającym świeżość zamknięciem strunowym.

 Helio skorka cytrynowa

Nowość!Skórka cytrynowa HELIO New Line to propozycja dla wszystkich, którzy chcą zrównoważyć słodki smak domowych wypieków leciutką nutą kwasowości oraz orzeźwiającym aromatem. Produkt sprawdzi się nie tylko w przypadku ciast, ale również mniejszych frykasów takich jak ciasteczka, czy rogaliki. Produkt jest dostępny w wygodnym, 100-gramowym opakowaniu z wydłużającym świeżość zamknięciem strunowym.

Orzechy włoskie HELIO New Line – kiedyś wieszane na choince, dziś spotykane częściej w kuchni, nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Orzechy włoskie HELIO przechodzą dokładną selekcję, dzięki czemu do rąk konsumentów trafiają tylko starannie wybrane, chrupiące i co ważne niegorzkie orzechy.Stojąca paczuszka jest wyposażona w nowoczesne strunowe zamknięcie, które na długo zapewnia świeżość produktu, chroniąc go przed nadmiernym wysuszeniem i zawilgoceniem. Orzechy włoskie stanowią wyśmienity dodatek do świątecznych wypieków. Można je dodawać do makowca, piernika, keksu i ciasta orzechowego z miodem. Z powodzeniem sprawdzą się także jako dekoracja dla małych świątecznych ciasteczek i pierniczków, tak uwielbianych przez wszystkich domowników.

Orzechy laskowe HELIO New Line – Kiedyś upominek na Boże Narodzenie z owoców krzewu leszczyny, czyli orzechów laskowych był wyrazem miłości do osoby nimi obdarowanej. Dziś te dary natury stanowią obowiązkowe wyposażenie pani domu podczas przygotowywania świątecznych potraw… Orzechy laskowe HELIO zamknięte zostały w wygodnym stojącym opakowaniu z zamknięciem strunowym. Orzechy laskowe HELIO można dodawać do świątecznych ciast, makówek, kutii i rogalików z nadzieniem orzechowym, można także ozdobić nimi kruche ciasteczka. Rozgniecione orzechy laskowe natomiast doskonale wzbogacą smak świątecznych sosów i mięs, np. rolady z indyka lub pieczeni wołowej.