Prosty przepis na kawę mrożoną

16 lipca 2012, dodał: AM
Artykuł zewnętrzny

file1342441498

Na lato 2012 Kraft Food Polska proponuje wszystkim smakoszom pyszną mrożoną kawę oraz kawowe desery przygotowywane z …rozpuszczalnych kaw Jacobs!

Tegoroczne lato będzie miało inny, bo kawowy smak! Myśląc o lecie zadajmy sobie pytanie czy kawa latem musi być gorąca?
I kto zdecydował, że kawa to napój pity raczej w zimie? No i czy kawa ma tylko budzić? Kawa ma nam smakować i dawać przyjemność smaku przez cały rok. Mocna frappe, Irish island, Czekoladowe szaleństwo, Romantyczny migdał, Zakręcona truskawka, Latte waniliowe to tylko niektóre z proponowanych apetycznych mrożonych kaw i deserów kawowych, które łatwo i szybko można przygotować na bazie rozpuszczalnych kaw najpopularniejszej wśród Polaków marki kawy–czyli Jacobs! *

W lecie 2012 r. kawa nie będzie już tylko towarzyszyć czytaniu książki, robieniu zakupów przez Internet albo oglądaniu telewizji. W tym roku mrożone kawy
i desery staną się ważną częścią spotkań towarzyskich oraz szalonych wakacyjnych imprez. Czeka nas prawdziwa eksplozja smaków kaw. Machiatto czy latte to tylko początek smakowych doznań. Maliny, wanilia, migdały, karmel, orzechy, truskawki, kokos, banany, czekolada, pomarańcza,
a nawet chili
to produkty, dzięki którym będzie można rozkoszować się szeroką gamą smaków kaw przygotowanych według przepisów polecanych przez markę Jacobs.

Kawa postrzegana jest jako napój spożywany głównie na gorąco. Chcemy pokazać, że nie ma ograniczeń związanych z serwowaniem kawy również latem. Co więcej, właśnie teraz nabiera ona smaków, o jakich nam się nie śniło! Nasze propozycje kaw mrożonych oraz kawowych deserów to pomysł na orzeźwienie w upalne lato albo uprzyjemnienie wakacji, jeśli aura nie będzie sprzyjać. Wystarczy kawa rozpuszczalna Jacobs, przepisy z naszej limitowanej książeczki albo strony internetowej www.mrozonakawa.pl, a potem czeka nas już tylko euforia smaku” – mówi Łukasz Kaszuba, Brand Manager w Kraft Food Polska.

Koncept mrożonych kaw Jacobs to wyśmienity pomysł na nadanie nowego smaku letniemu spotkaniu z przyjaciółkami, z którymi nie musisz już wychodzić do kawiarni, żeby napić się naprawdę dobrej kawy. To także świetny pomysł na apetyczne i twórcze wspólne spędzenie czasu podczas przygotowywania napojów chłodzących i kawowych słodkości. Dzięki inspiracjom Jacobs wiele
z Pań podczas letnich przyjęć i koktajli będzie mogło zaskoczyć swoich gości. Pomogą w tym na pewno designerskie podkładki dodawane do opakowań rozpuszczalnej kawy Jacobs, na których można znaleźć kilka przepisów na prawdziwe kawowe cuda. Skarbnicą pomysłów będzie także książka pełna inspirujących pomysłów na koktajle i desery, którą można zdobyć w konkursie na stronie internetowej oraz sama strona internetowa www.mrozonakawa.pl. Będzie można na niej znaleźć mnóstwo finezyjnych kawowych przepisów, a wszyscy chętni mogą podzielić się własnym pomysłem na kawę mrożoną lub kawowy deser. Odwiedzający stronę będą mogli śledzić zabawnego videobloga Magdy Różyczki, w którym celebrytka bawi się produktami, łączy i miesza składniki w zależności od nastroju chwili i atmosfery i z nich przygotowuje fantastyczne mrożone kawowy i desery.

Pomysł na urocze chwile z i przyjaciółkami w towarzystwie kawy mrożonej:

Koktajl kawowy Ancymonka

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

60 ml wody

10 ml syropu cynamonowego lub 2 łyżeczki startego cynamonu

2 łyżeczki cukru

10 kostek lodu

30 ml śmietanki

bita śmietana

Sposób przygotowania:

Do shakera dodaj kawę rozpuszczalną, 10 ml syropu cynamonowego lub 2 łyżeczki startego cynamonu, cukier i kostki lodu. Zamknij shaker i mieszaj energicznie przez ok. 20 sekund. Otwórz shaker i całość, wraz z kostkami lodu, przelej do odpowiedniej szklanki.
Dodaj śmietankę, najlepiej 30%, i całość udekoruj bitą śmietaną. Kawę podawaj ze słomką.

Sprzęt: shaker