Czarna herbata liściasta – jak wybrać najlepszą?

24 czerwca 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czarna herbata, podobnie jak zielona i biała, a także kawa, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, między innymi:

 

  • wzmacnia zęby i chroni je przed próchnicą oraz zapobiega chorobom dziąseł;
  • reguluje wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie pokarmu;
  • pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy, a także występowaniu udarów i zawałów.

Jednak – aby móc korzystać z właściwości zdrowotnych tego napoju, należy wybierać herbaty naturalne, np.czarna herbata liściasta z DMG, które nie zawierają niepotrzebnych i szkodliwych dodatków, jak regulatory kwasowości, barwniki czy cukier. W profesjonalnym sklepie z herbatą znajdziesz różne rodzaje naturalnej czarnej herbaty liściastej, sklasyfikowane pod względem jakości liści. Mogą one zawierać:

  • pełne liście:
    • TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – całe liście i sporo złocistopomarańczowych tipsów, 
    • GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) – następna klasa jakości, 
    • FOP (Flowery Golden Pekoe) – pełne liście w dobrym stanie, 
    • OP (Orange Pekoe) – zwykłe, podstawowej jakości, pełne i długie liście, uzyskane z pierwszego i drugiego rozwiniętego listka bez pączków herbacianych;
  • liście łamane (cięte), czyli takie, które zostały rozdrobnione: 
    • FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) – jedna z najpopularniejszych klas,
    • BOP (Broken Orange Pekoe) – kolejna znana klasa jakości, pozbawiona pączków,
    • BP (Broken Pekoe) – powszechnie produkowana herbata bez pączków i najmłodszych listków;
  • miał herbaciany o wymiarach liści poniżej 2 milimetrów, wykorzystywany do produkcji herbat ekspresowych;
  • pył herbaciany o wymiarach liści 0,5–1 milimetr, wykorzystywany do produkcji herbat ekspresowych.

Czarna herbata liściasta szybka w przygotowaniu to np. typ Broken Orange Pekoe. Dostępna jest w postaci granulek, które można parzyć dwukrotnie. Warto zwrócić uwagę także na smak i aromat. Jeśli lubisz klasyczny, intensywny zapach i smak czarnej herbaty, wybierz odmiany indyjskie lub cejlońskie. Jeśli gustujesz w łagodniejszych doznaniach smakowych podczas picia herbacianych naparów, wybierz odmianę chińską, która jest delikatniejsza.