Cydr prosto z kija – trend tego lata

22 czerwca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Hitem tego lata w restauracjach, kafejkach i knajpkach będzie świeżo podawany cydr z kija – bardzo popularny za granicą, a w Polsce proponowany przede wszystkim przez Green Mill. W 350 barach w Polsce pojawiły się beczki, z których barmani podają najświeższy, naturalny, niedosładzany cydr. Jeżeli chcemy poczuć smak prawdziwego cydru, nie ma na to lepszego sposobu niż Cydru Green Mill prosto z kija.

Green Mill Tripple Zest
Boom na cydr trwa w Polsce od 2013 roku, kiedy Rosja wprowadziła emabrgo na jabłka, a w kraju obniżona została akcyza na ten alkohol. Na fali patriotycznego wsparcia dla polskich sadowników odkryliśmy nad Wisłą trunek, który w innych krajach jest hołubiony od wielu już lat. Powoli uczymy się rozpoznawać cydry, oceniać ich smak, a co najważniejsze doceniać te naturalne, pozbawione chemii i sztucznych polepszaczy smaku. Półwytrawny Cydr Green Mill jako jeden z nielicznych powstaje ze 100% soku jabłkowego bez dodatkowego cukru i chemicznych dodatków. Tak, jak w poprzednich sezonach pokochaliśmy prosecco serwowane prosto z beczek, tak tego lata mamy szansę rozkochać się w cydrze serwowanym na lodzie i z owocami. Napijemy się go ze szklanki lub z karafki w większym gronie przyjaciół.

Green Mill Smash Brasil

 

Warto pamiętać o tym, że smak Cydru Green Mill zmienia się w zależności od sposobu jego serwowania. Jeżeli wlejemy go pionowo do szklanki, będzie delikatniejszy, mniej nagazowany i bardziej słodki. Jeśli natomiast wlejemy go spokojnie, po ściance, stanie się bardziej wytrawny, orzeźwiający i musujący.

Domowe zabawy z cydrem

Alternatywną dla cydru z kija w knajpkach jest Cydr Green Mill w butelkach, którego napijemy się w zaciszu własnego domu w gronie przyjaciół. Podawać możemy go w karafce wypełnionej kostkami lodu i sezonowymi owocami. Przy eleganckich okazjach pijemy go z wąskich kieliszków do szampana, a na co dzień – w zwykłych, niskich szklankach. Nie powinniśmy zapominać o swoich ulubionych świeżych owocach lub ziołowych dodatkach np. bazylia, czy mięta, które dodatkowo podbijają i podkreślają jego smak. Na bazie Cydru Green Mill można także samemu przyrządzić musujące koktajle i zaskoczyć gości podczas letnich garden party. Polecamy kilka przepisów, przygotowanych przez barmanów z warszawskiej restauracji Meat Love.

Green Mill Tripple Zest

SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:
Skórka z cytryny
Skórka z limonki
Skórka z pomarańczy
Lód – kostki
Cydr Green Mill około 200 ml

PRZYGOTOWANIE: Szklankę o pojemności 400 ml napełnić lodem
w kostkach. Z pomarańczy, limonki oraz cytryny obieraczką do warzyw odkrawamy skórkę o długości około 10 cm. Nad krawędzią szklanki wyciskamy skórki tak, żeby uwolniły cytrusowy aromat, następnie wkładamy skórki do szklanki z lodem. Całość zalewamy cydrem Green Mill do pełna. Podajemy ze słomką.

Green Mill Smash Brasil

SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:
40 ml burbon whiskey
10 ml syropu z brązowego cukru
Około ośmiu listków bazylii
Lód – kostki
Cydr Green Mill około 200 ml

PRZYGOTOWANIE: Liście bazylii umieszczamy na dłoni i energicznie klaszczemy pobudzając olejki eteryczne. Do szklanki o pojemności 400 ml wrzucamy bazylię i napełniamy ją lodem w kostkach. Wlewamy whiskey, syrop cukrowy i dopełniamy cydrem Green Mill. Całość mieszamy. Szklankę ozdabiamy szczytem liści bazylii.

Green Mill Mojito

Green Mill Mojito
SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:
½ limonki
2 łyżeczki brązowego cukru
8 listków mięty
Kruszony lód
Cydr Green Mill około 200 ml

PRZYGOTOWANIE: Do szklanki o pojemności 400 ml wrzucamy pokrojoną na ćwiartki limonkę oraz cukier brązowy, Całość ugniatamy wyciskając sok i rozpuszczając lekko cukier. Listki mięty umieszczamy na dłoni i energicznie klaszczemy pobudzając olejki eteryczne, dorzucamy do szklanki, całość dopełniamy kruszonym lodem i zalewamy cydrem Green Mill do pełna. Szklankę dekorujemy listkami mięty.

Co ciekawe, niedosładzany cydr, taki jak Green Mill, jest najbardziej dietetycznym alkoholem. Jedna szklanka to tylko 35 kcal. ;)
Jabłkowa świeżość – lato z Cydrem Green Mill.
Tego lata Cydru Green Mill z kija z pewnością nie zabraknie podczas drugiej edycji, pierwszego w Polsce festiwalu muzyki i „zielonego” stylu życia, Olsztyn Green Festival. Cydr Green Mill został głównym sponsorem imprezy, która odbędzie się 14-15 sierpnia br. Na terenie zmodernizowanej plaży miejskiej nad jeziorem Krzywym w Olsztynie zagrają Fisz Emade Tworzywo, Maria Peszek, Pablopavo, Skubas, Julia Marcell, Curly Head, Anita Lipnicka, Kamp!, Natalia Przybysz i inni.

 

***
Kompania Piwowarska skupia trzy browary o wieloletniej historii: Tyskie Browary Książęce (rok założenia – 1629), Browar Dojlidy w Białymstoku (1768) i Lech Browary Wielkopolski w Poznaniu (1895). To w nich warzymy najchętniej wybierane przez Polaków piwa, między innymi: Żubra, Tyskie, Lecha, Dębowe, Redd’sa oraz kolekcję specjalności Książęcego. Sprawdzone receptury, naturalne składniki, nieskazitelna czystość w naszych browarach a przede wszystkim umiejętności doświadczonych piwowarów – to wszystko sprawia, że warzone przez nas piwa są cenione w Polsce i za granicą. Jesteśmy częścią międzynarodowej grupy piwowarskiej SABMiller; wspólnie troszczymy się o ludzi i środowisko wokół nas. Realizując strategię „Postaw na piwo” promujemy odpowiedzialność i umiarkowanie w spożywaniu alkoholu, szkolimy sprzedawców, oszczędzamy wodę i energię, wspieramy rozwój naszych partnerów biznesowych i angażujemy się w wolontariat. Mamy zaszczyt być sponsorem Polskiej Reprezentacji Olimpijskiej.



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Polecam zajrzeć do DOZu, można u nich zamówić z dostawą do apteki stacjonarnej,...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...