Jakie są przyczyny i rodzaje cukrzycy? Co należy wiedzieć o insulinie? Jakie schorzenia sprzyjają cukrzycy? Jaką rolę odgrywa stres? Jak właściwie odżywiać się w tej chorobie? W niniejszym poradniku, w formie zwięzłych pytań i odpowiedzi, znajdziesz podstawową wiedzę o cukrzycy – schorzeniu zaliczanym do grupy zaburzeń przemiany materii – jej powstawaniu, objawach, typach, powikłaniach i metodach leczenia. Ta przewlekła choroba opiera się na ścisłym związku między regularnym przyjmowaniem leków, przestrzeganiem zaleconej diety oraz stawianiem przez chorego czoła trudom dnia powszedniego. Dlatego też domowa samokontrola stała się myślą przewodnią tej książki. Pragnąc, by służyła ona pomocą i dobrą radą, autorzy zamieścili w niej zestawienia tabelaryczne z prawidłowym zapotrzebowaniem energetycznym organizmu oraz zawartością węglowodanów i tłuszczu w poszczególnych produktach spożywczych. Pokazali również chorym, co można zrobić samemu, aby lepiej funkcjonować w życiu codziennym i jak pokonać strach przed przyszłością. Z pewnością warto zajrzeć do tego poradnika!