Przez ostatnie lata wokół cukru spożywczego narosło wiele mitów, w które wciąż zdecydowana większość z nas wierzy. Spożywany w nadmiernych ilościach może szkodzić, jednak jego całkowita eliminacja nie uchroni nas przed chorobami. O tym jaka jest prawda na temat cukru oraz czy powinniśmy się go aż tak obawiać, jak donoszą media, dowiesz się z poniższego materiału.
W kilku słowach o cukrze spożywczym
Cukier to przede wszystkim źródło łatwo dostępnej energii, wykorzystywanej do pracy całego organizmu człowieka. Występuje w wielu dziedzinach życia. W aspekcie spożywczym możemy go spotkać pod różnymi postaciami, z których najpopularniejszą jest zdecydowanie cukier biały i cukier trzcinowy, a także cukier żelujący, waniliowy i cukier puder.
Często możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że cukier to najbardziej kaloryczna część naszych pokarmów. To stereotyp, który może wynikać z faktu, że cukier składa się wyłącznie z sacharozy, będącej połączeniem glukozy i fruktozy. Związki te należą do grupy węglowodanów prostych wykorzystywanych wyłącznie w celach energetycznych, a ich słodki smak sprzyja przejadaniu się. Stąd powstałe uproszczenie wskazujące, że cukier to samo zło.
Dieta eliminacyjna – czy to rozsądne rozwiązanie?
O diecie eliminacyjnej zrobiło się głośno w ostatnich latach przy okazji dyskusji o glutenie. Pytanie jednak czy takie same mechanizmy powinny działać w przypadku cukru? Jeśli mamy do czynienia ze zdrową osobą, która chce zadbać o swoje dobre samopoczucie samodzielnie eliminując cukier z diety, odpowiedź brzmi: nie ma takiej potrzeby. Odpowiednio zbilansowana dieta i wiedza oraz świadomość na temat roli cukrów w zupełności wystarczy. Problem pojawia się, gdy cukier staje się głównym składnikiem naszego pożywienia w postaci słodyczy i niezdrowych przekąsek, bądź jego eliminacja stanowi bezpośrednie wskazanie lekarza.
Dlaczego tyjemy? Nie od cukru
Chociaż to właśnie cukier jest najczęściej obwiniany o wzrost masy ciała, nie on jest tego przyczyną. Nadwagę czy otyłość wywołuje nadmiar spożytej energii – po prostu. Nie ma znaczenia czy przyjmiesz ją w postaci niezdrowego fast-fooda czy zdrowego, pełnowartościowego posiłku, który jest źle zbilansowany. Kluczem jest tu proporcja w dobieraniu wartości odżywczych. Tyjemy, jeśli nadmiar spożytej energii nie zostaje wykorzystywany na bieżące potrzeby organizmu, a tym samym zostaje przeznaczany na budowę tkanki tłuszczowej.
Równowaga w diecie
Jakie jest więc dobre rozwiązanie? Odpowiedź wydaje się prosta: równowaga. Pamiętaj by dostosowywać swoją dietę do aktualnego zapotrzebowania energii, czyli do tego, jak aktywny jesteś w ciągu dnia. Unikaj zajadania stresu czy nudy. Czytaj etykiety oraz dbaj o to by Twój talerz był zawsze kolorowy.
Podsumowanie
Cukier przez lata był obwiniany o nasze problemy ze zdrowiem. Tymczasem jego zła opinia jest wynikiem niewiedzy i wiary w narastające od lat mity. Cukier spożywczy nie jest taki zły, jak mówią i nie należy się go bać. Właściwe bilansowanie posiłków, przy jego udziale, który znajdziemy w wielu produktach, jest kluczem do sukcesu. Dodatkowo czytajmy i edukujmy się na temat roli cukru w naszym organizmie. Wiedza to zdecydowanie najlepsze źródło do walki z wszechobecnymi mitami.