Cukier spożywczy – nie ma się czego obawiać!

27 grudnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przez ostatnie lata wokół cukru spożywczego narosło wiele mitów, w które wciąż zdecydowana większość z nas wierzy. Spożywany w nadmiernych ilościach może szkodzić, jednak jego całkowita eliminacja nie uchroni nas przed chorobami. O tym jaka jest prawda na temat cukru oraz czy powinniśmy się go aż tak obawiać, jak donoszą media, dowiesz się z poniższego materiału.

cukier1

W kilku słowach o cukrze spożywczym

Cukier to przede wszystkim źródło łatwo dostępnej energii, wykorzystywanej do pracy całego organizmu człowieka. Występuje w wielu dziedzinach życia. W aspekcie spożywczym możemy go spotkać pod różnymi postaciami, z których najpopularniejszą jest zdecydowanie cukier biały i cukier trzcinowy, a także cukier żelujący, waniliowy i cukier puder.

Często możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że cukier to najbardziej kaloryczna część naszych pokarmów. To stereotyp, który może wynikać z faktu, że cukier składa się wyłącznie z sacharozy, będącej połączeniem glukozy i fruktozy. Związki te należą do grupy węglowodanów prostych wykorzystywanych wyłącznie w celach energetycznych, a ich słodki smak sprzyja przejadaniu się. Stąd powstałe uproszczenie wskazujące, że cukier to samo zło.

Dieta eliminacyjna – czy to rozsądne rozwiązanie?

O diecie eliminacyjnej zrobiło się głośno w ostatnich latach przy okazji dyskusji o glutenie. Pytanie jednak czy takie same mechanizmy powinny działać w przypadku cukru? Jeśli mamy do czynienia ze zdrową osobą, która chce zadbać o swoje dobre samopoczucie samodzielnie eliminując cukier z diety, odpowiedź brzmi: nie ma takiej potrzeby. Odpowiednio zbilansowana dieta i wiedza oraz świadomość na temat roli cukrów w zupełności wystarczy. Problem pojawia się, gdy cukier staje się głównym składnikiem naszego pożywienia w postaci słodyczy i niezdrowych przekąsek, bądź jego eliminacja stanowi bezpośrednie wskazanie lekarza.

Dlaczego tyjemy? Nie od cukru

Chociaż to właśnie cukier jest najczęściej obwiniany o wzrost masy ciała, nie on jest tego przyczyną. Nadwagę czy otyłość wywołuje nadmiar spożytej energii – po prostu. Nie ma znaczenia czy przyjmiesz ją w postaci niezdrowego fast-fooda czy zdrowego, pełnowartościowego posiłku, który jest źle zbilansowany. Kluczem jest tu proporcja w dobieraniu wartości odżywczych. Tyjemy, jeśli nadmiar spożytej energii nie zostaje wykorzystywany na bieżące potrzeby organizmu, a tym samym zostaje przeznaczany na budowę tkanki tłuszczowej.

Równowaga w diecie

Jakie jest więc dobre rozwiązanie? Odpowiedź wydaje się prosta: równowaga. Pamiętaj by dostosowywać swoją dietę do aktualnego zapotrzebowania energii, czyli do tego, jak aktywny jesteś w ciągu dnia. Unikaj zajadania stresu czy nudy. Czytaj etykiety oraz dbaj o to by Twój talerz był zawsze kolorowy.

Podsumowanie

Cukier przez lata był obwiniany o nasze problemy ze zdrowiem. Tymczasem jego zła opinia jest wynikiem niewiedzy i wiary w narastające od lat mity. Cukier spożywczy nie jest taki zły, jak mówią i nie należy się go bać. Właściwe bilansowanie posiłków, przy jego udziale, który znajdziemy w wielu produktach, jest kluczem do sukcesu. Dodatkowo czytajmy i edukujmy się na temat roli cukru w naszym organizmie. Wiedza to zdecydowanie najlepsze źródło do walki z wszechobecnymi mitami.

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...