Croft fine tawny port – głębia portugalskiego smaku
Niektórzy kupują wina bez wcześniejszego zastanowienia – po prostu podoba im się butelka, albo słyszeli od kogoś, że właśnie ta marka jest wyjątkowo dobra. Inni jednak dobierają wina stosownie do okazji, gustując w najszlachetniejszych markach, o wyjątkowym smaku i aromacie. Takim właśnie winem jest Croft fine tawny port – szlachetny trunek portugalski, będący jednym z najbardziej znanych i wyróżnionych na rynku. To produkt firmy Croft, która została założona jeszcze w 1588 roku i która jest cenionym producentem porto. Co należy wiedzieć o tym wyjątkowym trunku i samej firmie? Do jakich potraw najlepsze będzie Croft fine tawny port?
Kilka słów o firmie Croft
Firma Croft to prawdziwy pionier porto. Historia tej firmy zaczęła się kilka wieków temu i miała swój początek w mieście York. To właśnie tam Henry Thompson założył swoją firmę, dołączając wkrótce do Kompanii Kupieckiej i rozszerzając swoją działalność. Potem do interesu dołączyła jeszcze rodzina Croft, której członek – John Croft – często podróżował między Yorkiem a Porto. Dzięki dalszemu, systematycznemu rozwojowi firmy i wybitnym osobistościom, które stały na jej czele, firma Croft & Co. stała się w końcu największym dostawcą wina porto. To właśnie z tej winiarki pochodzą różne, szlachetne trunki – jak przedstawiony Croft fine tawny port.
Croft fine tawny port
Ten zachwycający głębią smaku i aromatu trunek stworzono z czerwonych winogron, produkowanych w rejonie Baixo Corgo i Cima Corgo w dolinie Douro. To czerwone, słodkie wino, o świeżym, intensywnym smaku, wyróżniające się aromatem dojrzałych, czerwonych owoców. Uzyskana, głęboka barwa, aromat i przyjemny smak to skutek leżakowania w dębowych beczkach przez 3 lata. Po tym czasie wino nabiera szlachetności i staje się doskonałym wyborem na wiele okazji. To zapewne dlatego tak wiele osób poszukuje tego wina na ważne spotkania czy prezent.
Do serów i deserów
Wino Croft fine tawny port to znakomity dodatek do dań z czekoladą, różnego rodzaju deserów oraz serów. Ten wykwintny trunek potrafi znakomicie podkreślić ich smak, pozwalając jeszcze lepiej rozkoszować się słodkościami deserów czy wytrawnością niektórych gatunków sera. Optymalna temperatura dla tego wina to 16-18 stopni Celsjusza. Pozwala ona wydobyć z trunku najwięcej walorów smakowych i aromatów, które otworzą się przed każdym próbującym. Wino z pewnością uświetni wiele różnych okazji, dlatego jest wyborem zarówno na słodkie, letnie popołudnia, jak i eleganckie, wytrawne wieczory – na spotkania we dwoje, z przyjaciółmi oraz bardziej formalne okazje biznesowe.