Rośnie świadomość firm, że dobra kondycja psychiczna i fizyczna pracownika przekłada się na efektywność i jakość jego pracy. Dlatego coraz więcej przedsiębiorstw wdraża programy typu corporate wellness, które mają na celu poprawę jakości życia i pracy zatrudnionych. Mowa tu zarówno o edukacji prozdrowotnej, badaniach profilaktycznych, szczepieniach, ergonomii stanowiska pracy, jak i o zdrowym odżywaniu. A jak pokazują badania właśnie to z zachowaniem prawidłowej diety zapracowani Polacy mają ogromny problem. Z gotowym rozwiązaniem przychodzi program Mindful wdrożony w sieci restauracji Sodexo.
Stan zdrowia pracowników ma ogromne znaczenie dla powodzenia biznesu i sukcesu firmy. W dużej mierze to od pracodawcy zależy, czy stworzy swoim pracownikom odpowiednie środowisko pracy, sprzyjające wykorzystywaniu przez nich całego swojego potencjału. Dlatego firmy coraz częściej wykorzystują takie programy jak corporate wellnes czy akcje prozdrowotne, pozytywnie wpływając nie tylko na atmosferę, ale przede wszystkim kształtując odpowiedzialnych i świadomych członków zespołu.
Myślę więc jem!
Jednak zapracowany Polak nadal zbyt często zapomina o regularnych posiłkach. Jak pokazują wyniki badania „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzonego przez pracownię badawczą IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services, aż 32% aktywnych zawodowo Polaków zjada w pracy tylko jeden posiłek. To zdecydowanie za mało jak na 8 godzin aktywności fizycznej czy umysłowej. Sytuację pogarsza fakt, że najczęściej jest to drugie śniadanie, po które sięga 73% ankietowych, decydując się na kanapkę (50% badanych), kaloryczne przekąski lub słodkie wypieki. Oczywiście można to tłumaczyć stresem, pośpiechem czy nadmiarem obowiązków, ale w większości przypadków mamy do czynienia z niską świadomością zdrowotną i brakiem wiedzy na temat prawidłowego odżywiania.
Dlaczego corporate wellness ?
Zdrowi pracownicy lepiej wykonują swoje obowiązki i robią to z większym zaangażowaniem, a także rzadziej wypalają się zawodowo czy korzystają ze zwolnień lekarskich. Niestety niewłaściwa, monotonna i wysokokaloryczna dieta czy rezygnacja z posiłków obniżają wydolność organizmu, co w konsekwencji wpływa na pogorszenie efektów pracy. Zatem w dobrze pojętym interesie pracodawcy jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, które są jednym z filarów corporate wellness. Warsztaty kulinarne, spotkania z dietetykiem, cykliczne e-mailingi zachwalające zalety włączania do diety zdrowych produktów to tylko kilka przykładów dobrych praktych w tym obszarze. Wszystko po to, by pokazać jak ważne jest myślenie o jedzeniu, bo jak mawiał niemiecki filozof Ludwig Feuerbach «Człowiek jest tym, co je».
Mindful – biurowa dieta na wynos
W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie zarówno pracodawców jak i pracowników, ogólnopolska sieć restauracji Sodexo, przygotowała program żywieniowy Mindful, który uczy jak sprawić, by prawidłowe odżywanie stało się codziennym nawykiem. W ramach, zamówionej w restauracji diety, pracownik otrzymuje zestaw pięciu dietetycznych posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolację, które każdego dnia, w drodze do pracy, może odebrać z restauracji.
Ta niskokaloryczna dieta – 1.500 kalorii – opracowana przez doświadczonych dietetyków, wykorzystuje najnowsze zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia. Potrawy są przyrządzane codziennie, na miejscu, na bazie świeżych składników, pochodzących od sprawdzonych dostawców. Kucharze, zamiast gotowych mieszanek przypraw i dodatków, wykorzystują wyłącznie składniki i przyprawy bez zawartości glutaminianu sodu, czyli chemicznego wzmacniacza smaku i zapachu. Dieta jest bogata w chude mięsa, nabiał i rośliny strączkowe. Zawiera kasze, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, które są źródłem cennego błonnika, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wyjątkowość tego rozwiązania, oferowane przez wybrane restauracje Sodexo na terenie całego kraju, polega na tym, że zestaw posiłków, zapakowanych w funkcjonalne pojemniki, można każdego dnia odebrać z biurowej restauracji, która oferuje także możliwość zjedzenia obiadu, będącego częścią diety, w restauracji.
Recepta na efektywność pracowników
Wydajność pracy w dużej mierze zależy od zdrowia pracownika. Zdrowie z kolei od sposobu odżywiania. Dlatego kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych jest dla pracodawcy najlepszą inwestycją. Rozwiązania takie jak Mindful stanowią doskonałe uzupełnienie programów corporate wellnes, które poza dbałością o zdrowie, przyczyniają się do zmiany stylu życia pracowników, np. do rzucenia palenia, zmiany diety czy zwiększenia aktywności fizycznej. Jest to również element employer brandingu: zadowoleni pracownicy będą dobrze mówić o firmie, kreując wizerunek odpowiedzialnego pracodawcy. Sprzyjają także tworzeniu przyjaznej atmosfery w firmie i budują poczucie, że pracodawca dba o swoich pracowników.
O badaniu
Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzono na przełomie maja i czerwca 2013 roku, metodą CAWI z wykorzystaniem panelu internetowego, na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie aktywnych zawodowo Polaków (liczebność próby N=643). Badanie wykonała pracownia badawcza IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.
Szczegółowe informacje na temat restauracji Sodexo Polska On-site Services dostępne są na stronie www.sodexo.pl