Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje: półtora miliarda ludzi ma nadwagę, a prawie pół miliarda cierpi na chorobliwą otyłość. W Polsce nadwagę ma dokładnie połowa kobiet i 62 proc. mężczyzn. Nic dziwnego, że nasze apteki i sklepy ze zdrową żywnością pełne są preparatów „gwarantujących” szybkie odchudzenie.
Niektóre pojawiają się i znikają, zanim komuś wpadnie do głowy sprawdzić, czy środek był badany klinicznie i jakie są jego działania uboczne.
Konieczne staje się przerwanie kuracji, co powoduje efekt jo-jo i powrót do poprzedniej wagi. Jedynym trwałym efektem stosowania takich preparatów jest znaczące odchudzenie portfela.
Czy nie ma bezpiecznych środków wspomagających odchudzanie? Oczywiście są – tyle, że nie na każdą kieszeń. Z jednym wyjątkiem.
Ten wyjątek jest specyfikiem tanim i dostępnym bez trudu. Nie wykazuje negatywnych skutków ubocznych, z czystym sumieniem polecić go można każdemu: od małych dzieci do starców i od kulturystów do rekonwalescentów po ciężkich chorobach, czy chirurgicznych zabiegach. Jego składniki zostały wielokrotnie przebadane przez autorytety medyczne w dziesiątkach laboratoriów wielu krajów – i wszędzie bez wyjątku potwierdzono, że preparat ten nie tylko ma walory odchudzające, ale wręcz wzmacnia organizm i zapobiega chorobom. Tym cudownym środkiem odchudzającym i jednocześnie lekiem jest… odpowiednio spreparowana kawa zbożowa!
Od ponad 80 lat lwowska firma GALCA specjalizuje się w produkcji prozdrowotnych mieszanek kaw naturalnych i zbożowych, dobierając składniki o najkorzystniejszych właściwościach, posiadające certyfikat IOAS Organic Standard. Co sądzi nauka o odchudzającym działaniu tych składników?
Profesor krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego dr hab. Elżbieta Sikora specjalizuje się w problematyce bezpieczeństwa żywności i prowadziła m.in. badania kawy zbożowej, doceniając prozdrowotne walory zawartego w niej błonnika rozpuszczalnego, który zmniejsza wchłanianie niekorzystnych dla organizmu tłuszczów, cholesterolu, glukozy czy metali ciężkich. Rolę zawartych w ziarnach zbóż przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki zaśmiecające organizm, podkreśla też dr hab. Urszula Gawlik-Dziki z Katedry Biochemii i Chemii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Szerokie badania składników wchodzących także w skład produktów GALCY prowadziły w ostatnich latach również Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), Europejskie Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych w Warszawie, Katedra Żywienia Człowieka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydział Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego – i wiele innych placówek naukowych. Co stwierdzono?
Kawa zbożowa zawiera większość spośród 10 związków uznanych przez światową medycynę za najbardziej istotne składniki o działaniu prozdrowotnym i można ją stosować w niemal wszystkich rodzajach diety, zalecanych zarówno sportowcom, jak i małym dzieciom, starcom i kobietom w ciąży.
Kawa zbożowa wspomaga odchudzanie. Jedna jej porcja ma od 2 do 20 kcal., a przeciętna filiżanka kawa zbożowej z dwóch łyżeczek bez dodatków to ok. 12 kcal. Praktycznie nie zawiera tłuszczu, jest za to bogata w błonnik, który przyspiesza pracę przewodu pokarmowego i ma korzystny wpływ na perystaltykę jelit, a związki goryczkowe zawarte w cykorii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Równocześnie kawa zmniejsza wchłanianie cukrów z pożywienia.
Kawy zbożowe GALCY mają szczególne, dodatkowe i niekiedy unikalne właściwości prozdrowotne. Surowce używane do jej produkcji uprawiane są na żyznych ukraińskich glebach ekologicznie, bez GMO i bez chemicznego wspomagania, a wszystkie składniki i dodatki dobierane są wyjątkowo pieczołowicie, z uwzględnieniem wyników badań naukowych i własnego wieloletniego doświadczenia w produkcji preparatów o najlepszych właściwościach prozdrowotnych.
Kawy zbożowe GALCA do kupienia w sklepie internetowym Bbdsklep.pl
Jak działają składniki preparatów GALCY? Zawarty w preparatach GALCY prażony jęczmień odżywia organizm, ale także stymuluje odchudzanie, bo zmniejsza apetyt i jednocześnie „wymiata” z przewodu pokarmowego szkodliwe substancje, oczyszczając jelito grube. Kolejny składnik – korzeń cykorii – to potężna dawka rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, czyli inuliny o wielu prozdrowotnych właściwościach. Liczne badania naukowe potwierdzają, że inulina pomaga również w przywróceniu i utrzymaniu przyjaznej flory bakteryjnej, sprzyja regulacji metabolizmu tłuszczów i cholesterolu i obniża kaloryczność wielu potraw jako zamiennik cukru i tłuszczu, co znakomicie wspomaga odchudzanie. Nie wchłania się przy tym z przewodu pokarmowego, zatem jej wartość kaloryczna jest zerowa. Jednocześnie inulina hamuje wchłanianie tłuszczów i cukrów przy niezaburzonym wchłanianiu witamin i składników mineralnych, a w dodatku „wypełniając” jelita oszukuje receptory głodu.
Kawy zbożowe GALCY, poza wymienionymi składnikami podstawowymi, zawierają również pieczołowicie dobrane dodatki roślin o udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych. Rośliny te, uprawiane ekologicznie, bez GMO i środków chemicznych, w połączeniu z podstawowymi składnikami, tworzą preparaty o działaniu leczniczym, ochronnym, a także odchudzającym.
Jednym z takich dodatków jest owoc głogu. Badania opublikowane w „Farmakopei Polskiej” wykazały, że charakteryzuje się on działaniem antyoksydacyjnym i jest zmiataczem wolnych rodników, a preparaty z głogu poprawiają wydolność organizmu. Inny dodatek kaw GALCY – melisa lekarska – działa tonizująco na układ nerwowy, co ma spore znaczenie w napięciach i stresie towarzyszącym procesowi odchudzania. Natomiast korzeń karpackiego żeń-szenia (różeńca górskiego), oprócz ponad 100 innych stwierdzonych właściwości wspomagających organizm, pomaga także w redukcji nadwagi, stymulując produkcję i uwalnianie żółci, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego oraz przyspieszając przemianę materii.
Dwie – trzy filiżanki dziennie to groszowy wydatek, a wystarczy, by odchudzanie przyniosło odczuwalny efekt. Dodatkowe prozdrowotne działanie składników kawy GALCA – to już bezpłatny bonus.