Co jeść, aby odżywiać skórę?

23 października 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kilka porad według „Sztuki dobrego życia” Marioli Bojarskiej-Ferenc

Skóra idealna? Chyba żadna z nas nie powie tak o swojej. Zbyt tłusta, zbyt sucha, z wypryskami, albo skłonna do uczuleń. Repertuar zarzutów jest bardzo szeroki. Co zrobić by nie nastręczała nam kłopotów? Na te i inne pytania odpowiada Mariola Bojarska-Ferenc w swojej najnowszej książce „Sztuka dobrego życia”.

Generalnie dla dobrej kondycji i prawidłowego funkcjonowania organizmu należy przyswajać witaminy. Jednak największe wsparcie dla skóry zapewniają wielonasycone kwasy tłuszczowe, do których należą kwasy omega-3 i omega-6. To z nich powstają substancje zwane prostaglandynami, powodujące wzmocnienie naturalnej odporności skóry. Najważniejsze, by organizm miał pod dostatkiem kwasu linolenowego i jego pochodnych, ponieważ nie jest on syntezowany w organizmie.

Należy pamiętać, że zwiększając ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie, trzeba zadbać o odpowiedni poziom witaminy E i innych przeciwutleniaczy (także witaminy C), ponieważ kwasy te bardzo łatwo utleniają się, co jest niekorzystne i sprzyja powstawaniu nadtlenków kwasów tłuszczowych. Badania wykazały, że zapotrzebowanie na dodatkową ilość witaminy E przy zwiększonym spożyciu kwasów omega-3 jest trzy razy większe niż w przypadku kwasów omega-6. Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witaminy E, jedz więcej soi, kiełków zbóż, kaszy jęczmiennej i gryczanej, zbóż i orzechów. Należy też pamiętać o diecie bogatej w owoce i warzywa, piciu zielonej herbaty i dodawaniu ziół do potraw.

„Dieta korzystna dla skóry powinna zawierać niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z dużą ilością przeciwutleniaczy, jedzmy więc jak najwięcej ryb oraz warzyw i owoców. Skóra potrzebuje także witamin z grupy B, witamin antyoksydacyjnych A, C, E, oraz żelaza, selenu, siarki, jodu i kwasu foliowego.” – mówi Mariola Bojarska-Ferenc.

Jeśli masz skórę suchą:

  • jedz – więcej produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe (tłuste ryby – łosoś, makrela i  olej lniany);
  • zwiększ – ilość witamin odpowiedzialnych za właściwe nawilżenie AiE, B5 i B6 (czerwone mięso, jajka, ryby, mleko, rośliny strączkowe);
  • wypijaj – przynajmniej 1,5 l wody dziennie, może być też zielona herbata.