Ciecierzyca w zielonym sosie

12 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ciecierzyca w zielonym sosie

Ciecierzyca w zielonym sosie
 
Składniki:
ciecierzyca 200g
szpinak mrożony 450g
mascarpone
cebula
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki mleka
rukola 3 duże garście
2 piersi z kurczaka
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
makaron jajeczny
olej rzepakowy
ząbek czosnku
sól
pieprz
chilii
 
 
Ciecierzycę namaczam w wodzie najlepiej na całą noc – ok 12 godzin. Piersi z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę aby ładnie komponowała się z ciecierzycą. Wrzucam mięso do woka na rozgrzany olej, doprawiam solą i pieprzem i podsmażam. Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i wrzucam do mięsa. Dorzucam szpinak. Mieszam. Rukolę opłukuję pod wodą, siekam lekko nożem i dodaję do reszty. Gdy składniki się w miarę połączą ponownie doprawiam solą i pieprzem oraz chili. Dodaję ciecierzycę i wyciskam ząbek czosnku i dodaję do reszty. Dodaję ser mascarpone i mieszam ciągle podsmażając. Orzechy siekam nożem lub można je również zmasakrować blenderem i dodaję do reszty. Całość mieszam i aby sos nie był zbytnio gęsty dolewam mleka. Można dodać więcej mleka w zależności od tego jak bardzo gęsty sos lubicie. Całość doprawiam chili aby danie było dość pikantne.
 
 
Czy warto używać olej rzepakowy?
Olej rzepakowy to źródło kwasów omega-3 i omega-6, wspomagających utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi; witaminy E (zwanej witaminą młodości), K (ważnej szczególnie w diecie dzieci) i prowitaminy A.
Uważam, że jeśli w tak prosty sposób możemy jeść zdrowiej i być zdrowsi to nic nie stoi na przeszkodzie.
Ja do oleju rzepakowego przekonałam się nie dawno i od tamtego czasu używam już tylko tego oleju.
Można używać go do wszystkiego: do smażenia, pieczenia, do sałatek.
Bez problemu można zastąpić nim np masło w ciastach.
Każdy krok w stronę zdrowego jedzenia jest dobrym krokiem :)
Testowała:

Kasia – Od niedawna jestem blogerką. Testuję już kilka produktów i jestem bardzo zadowolona ze współpracy :) chętnie podejmę nowe próby i testowanie
Prowadzi bloga: http://elficzna.blogspot.com/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Ciecierzyca w zielonym sosie

  1. avatar womanizer pisze:

    Od dawna używam w kuchni oleju rzepakowego. Pasuje mi jego neutralny smak i zapach, a jego właściwości zdrowotne tylko utwierdzają mnie w słuszności wyboru :)

Dodaj komentarz