Dla niektórych to nie do wiary, że deser vege i bezglutenowe może być mega słodkie – i oto jest ciacho. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania dla każdego. Równie szybko znika z talerza, ponieważ jest takie pyszne.
Do przygotowania ciasta kruchego można użyć mieszanki mąki ryżowej oraz kukurydzianej, ale równie dobrze sprawdzi się mąka jaglana. A do masy możesz dodać swoje ulubione orzechy oraz inne dodatki (słonecznik, jagody goi czy pestki dyni).
Składniki:
- ciasto kruche: 100g mąki ryżowej, 100g mąki jaglanej (kukurydziana też będzie odpowiednia), 1/3 szklanki oleju, około ¼ szklanki wody, 1/3 szklanki ksylitolu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa: 2 szklanki daktyli, 1 szklanka mieszanki orzechów (nerkowce, włoskie, migdały), 3 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie crunchy)
- śmietankowy krem: 1 duża puszka schłodzonego tłustego mleka kokosowego, sok z 1 cytryny, 1 śmietan-fix (opcjonalnie) i kakao do posypania
Aby przygotować ciasto w misce wymieszaj wszystkie suche składniki wraz z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Następnie dodaj olej i mieszaj. Dodawaj po łyżce wody, aby składniki dokładnie się połączyły. Gotowa masa powinna być lżejsza i miękka bardziej od tradycyjnego ciasta kruchego, może być dość wilgotne. Przygotuj blachę (średnica 21 cm) wyłóż spód papierem do pieczenia i przełóż ciasto do formy. Następnie piecz w nagrzanym piekarniku do 170º przez około 30 minut, aż ciasto się zrumieni.
Oddzielić stałą część mleka kokosowego i przełożyć do miseczki. Następnie ubijać mikserem dodając powoli sok z cytryny, przez około 5 minut. Ewentualnie można dodać śmietan-fix, następnie odstawić do schłodzenia.
Następnie daktyle należy namoczyć we wrzątku przez 15 minut i gdy będą miękkie zblendować je. Potem połączyć masę z orzechami oraz masłem orzechowym (najlepiej crunchy).
Gdy kruche ciasto już wystygnie należy nakładać masę z orzechami. Następnie śmietankowy krem, który posypujemy naturalnym kakao. Całość schłodzić w lodówce.
Szukasz inspiracji kulinarnych odwiedź blog AlaGotuje.pl znajdziesz tam moje przepisy kulinarne.