Dzisiaj polecam Wam świetne i lekkie ciasto z mąki jaglanej, które robi się bardzo szybko, sam proces pieczenia ciasta to góra 20 minut. Na cieście jest budyniowa masa z mleczka kokosowego i wiórek. Moje ukochane ciasta typu serniki i szarlotki poszły w odstawkę, postawiłam na niezwykle kruche i delikatne w smaków to jaglane ciasto, które skradło moje kubki smakowe. Nawet jesli nie przepadacie za kaszą jaglaną, to gwarantuję Wam, że jej nie wyczujecie w tym wypieku. Na wierzch możemy poukładać ulubione owoce: pestki granatu, maliny, borówki, kiwi, orzechy, owoce goji czy suszoną żurawinę.
składniki:
ciasto: 200 gram mąki jaglanej (dostępna w wielu sklepach z żywnością ekologiczną lub przez internet), 100 gram masła, 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki jogurtu śmietankowego
Ugniatamy wszystkie składniki na gładką masę w malakserze lub dłonią, zawijamy w kulę i folię i do lodówki na godzinkę.
Masa budyniowa: mleko kokosowe 400 gram, 1,5 opakowania budyniu waniliowego z cukrem, 2 łyżki cukru lub ksylitolu. Do kubka z wodą (około 100 ml) wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, zagotowujemy mleko kokosowe, wlewamy budyń, gotujemy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto należy rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Ciasto pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni, Dobrze jest je wcześniej nakłuć widelcem. Po tym jak ostygnie wyłożyć na wierzch masę budyniową, na sam wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Udekorować ulubionymi owocami.