Ciasteczka od ZPC PIAST

22 sierpnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Podwieczorkowe inspiracje

Na co dzień jesteśmy zabiegani i mało czasu spędzamy z bliskimi. Dobrą okazją na nadrobienie zaległości jest urządzenie podwieczorku, na którym zgromadzimy rodzinę i przyjaciół. Pogoda i wakacyjny czas sprzyjają, aby zrobić go na tarasie, balkonie czy ogrodzie wśród zieleni  i kwiatów. Dopełnieniem popołudniowej herbatki będzie małe, słodkie co nieco.

Herbata i ciasteczko – nierozłączna para
Podwieczorek możemy urządzić w salonie lub na świeżym powietrzu. Szczególnie teraz, kiedy na dworze jest ciepło i przyjemnie, można nakryć ogrodowy stół serwetą, przygotować filiżanki oraz herbatę i uczta gotowa. Nie zapomnijmy, by do herbaty podać coś słodkiego.
– Doskonałym dodatkiem do herbaty są maślane herbatniki w czekoladowej polewie – Petit Beurre. Wielu z nas pamięta maślany smak tych herbatniczków jeszcze z dzieciństwa. Są nie za słodkie, lekko twardawe, a w towarzystwie filiżanki popołudniowej herbaty czy kawy w pełni ujawniają swoje walory smakowe. Jak wiadomo lato to sezon wręcz dedykowany przyrządzaniu różnorodnych wypieków i deserów okraszonych świeżymi owocami. Tradycyjne Petit Beurre można wykorzystać także do przygotowania ciast, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Od lat gospodynie robią z herbatników spody do ciast, np. sernika. Herbatniki ZPC Piast z powodzeniem zdadzą ten egzamin, ponieważ nie kruszą się oraz posiadają odpowiednio twardą strukturę, więc bez obaw można zalewać je galaretką. Przyrządzone domowym sposobem ciasto z pewnością zachwyci zaproszonych gości i oczaruje ich podniebienia – mówi Mirosława Białogłowicz, prezes zarządu ZPC Piast.
Tak miło spędzone popołudnie na pewno zapadnie wszystkim w pamięć i być może okaże się, że i w naszym domu podwieczorki staną się wyjątkową tradycją.


O Zakładzie Przemysłu Cukierniczego „PIAST”

Tradycja firmy ZPC „Piast” w Głogówku sięga XVIII wieku. Wywodzi się z małego zakładu cukierniczego założonego w 1765 roku przez rodzinę Kniling pod nazwą „Kniling, Oberglogau Akomel-Honigkuchen Fabrik”. Siedziba firmy to Głogówek, w województwie opolskim. W ofercie znajdują się ciastka tradycyjne pakowane i na wagę oraz wyroby waflowe.

www.piast-zpc.pl

Specjalnie dla naszych blogerek kulinarnych mamy zestawy tych pysznych  słodkości do testów w rodzinnym gronie:

1.    Ciastka Kokosowe ZPC PIAST
2.    Zakręcone Zeberki
3.    Leonki o smaku bananowym
4.    Szampanki o smaku kawowym
5.    Szampanki w czekoladzie
6.    Petit Beurre herbatniki w czekoladzie
7.    Herbatniki cynamonowe
8.    Petit Beurre herbatniki

Zgłaszajcie się w komentarzach podając link do bloga!