Ciasteczka jaglane cytrynowe z żurawiną
Składniki:
3/4 szklanki płatków jaglanych pełnoziarniste
1 jajko
50 gram masła
skórka z 1/2 cytryny kandyzowana w 1 łyżce miodu
żurawina
Wykonanie ciastek:
Płatki jaglane zalać letnią wodą, tak aby tylko pochłonęły wodę a nie były rozmoknięte jak papka. Odstawić na noc lub na 1-2 godziny. Następnie dodać do nich jajko, stopione masło, skórkę z cytryny, żurawinę – według uznania, mogą być też namoczone wcześniej rodzynki itp. Zarobić łyżka, konsystencja ma być jak gęsty twaróg. Nakładać łyżką do foremki ustawionej na papier do pieczenia, po jednym ciastku i zdejmować foremkę itd. Można też zrobić w foremkach na muffinki. Z tej porcji wychodzi ok 10 ciasteczek. Piec ok 15-20 minut w 170 stopni (góra-dół).
Domowa skórka z cytryny bez konserwantów:
Cytryny sparzyć dokładnie wrzątkiem. Wyciskamy 1 cytrynę z soku. Skórkę siekamy (nożem na drobniutko, ja to robię młynkiem do kawy w 2 sekundy) . Dodajmy łyżkę lub więcej miodu, dobrze mieszamy. Można przechowywać w lodówce, nie psuje się bo miód jest naturalnym konserwantem. Świetny dodatek do wszelkich ciast i ciasteczek.
Smacznego!