Ciasteczka jaglane cytrynowe z żurawiną

11 kwietnia 2015, dodał: Barbara lzielona
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
3/4 szklanki płatków jaglanych pełnoziarniste
1 jajko
50 gram masła
skórka z 1/2 cytryny kandyzowana w 1 łyżce miodu
żurawina

Wykonanie ciastek:
Płatki jaglane zalać letnią wodą, tak aby tylko pochłonęły wodę a nie były rozmoknięte jak papka. Odstawić na noc lub na 1-2 godziny. Następnie dodać do nich jajko, stopione masło, skórkę z cytryny, żurawinę – według uznania, mogą być też namoczone wcześniej rodzynki itp. Zarobić łyżka, konsystencja ma być jak gęsty twaróg. Nakładać łyżką do foremki ustawionej na papier do pieczenia, po jednym ciastku i zdejmować foremkę itd. Można też zrobić w foremkach na muffinki. Z tej porcji wychodzi ok 10 ciasteczek. Piec ok 15-20 minut w 170 stopni (góra-dół).

Domowa skórka z cytryny bez konserwantów:
Cytryny sparzyć dokładnie wrzątkiem. Wyciskamy 1 cytrynę z soku. Skórkę siekamy (nożem na drobniutko, ja to robię młynkiem do kawy w 2 sekundy) . Dodajmy łyżkę lub więcej miodu, dobrze mieszamy. Można przechowywać w lodówce, nie psuje się bo miód jest naturalnym konserwantem. Świetny dodatek do wszelkich ciast i ciasteczek.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...