Ciasta i ciastka bez pieczenia – najprostsze w przygotowaniu
Każda gospodyni domowa, która chce zabezpieczyć się na wypadek nieoczekiwanej wizyty gości, powinna znać przepisy na ciasta i ciastka bez pieczenia. Prosty i szybki sposób ich przyrządzania zawsze sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach. Oto kilka sprawdzonych propozycji.
Ciasto bez pieczenia z mikrofalówki
Jeżeli dysponujesz mikrofalówką, warto pokusić się o przygotowanie Łatwego Ciacha od Delecty. Jest to słodka przekąska w saszetkach, która pozwala przygotować smaczne ciastko w mgnieniu oka. Zawartość opakowania wsypuje się do kubka, zalewa odrobiną wody i umieszcza w kuchence mikrofalowej. Po ok. 1 minucie słodkie ciasto bez pieczenia (a właściwie ciastko) będzie gotowe.
Jego dużą zaletą jest atrakcyjny sposób podania. Przygotuj Łatwe Ciacho w kolorowych kubkach, posyp kakao lub udekoruj fantazyjnie owocami, a każdy z gości otrzyma swój własny kubeczek z ciastem w zaledwie 1 minutę!
Przygotuj napoleonkę bez piekarnika
Nie posiadając piekarnika, z łatwością przygotujesz również napoleonkę – łatwe ciasto bez pieczenia. Do przyrządzenia będziesz potrzebować herbatników (zastąpią ciasto), masy przygotowanej ze zmiksowanych jajek z mlekiem i mąką oraz zagotowanego mleka z dodatkiem cukru i masła. Wszystkie składniki płynne na koniec należy ze sobą wymieszać do uzyskania gładkiej masy, a następnie wylać jeszcze ciepłe na warstwę herbatników. Na koniec wystarczy przykryć masę drugą warstwą ciasteczek.
Trufle piernikowe z lodówki
Trufle piernikowe, choć nie mają konsystencji ciasta, przyciągają smakiem i aromatem. Można je szybko przygotować, ścierając na tarce o grubych oczkach tabliczkę czekolady i dodając ją do podgrzanej kremówki. Potem wystarczy jeszcze dodać masło i utrzeć na gładką masę. Po dodaniu przyprawy piernikowej oraz pokruszonych herbatników, można przystąpić do formowania kulek. Na koniec warto umieścić je w papierowych papilotkach i wstawić na moment do lodówki.
Wafle kakaowe domowej roboty
Zamiast kupować gotowe wafelki w paczkach, można je przyrządzić samodzielnie. Tym bardziej, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy kupić paczkę wafli tortowych oraz gotową masę czekoladową z mleka skondensowanego. Teraz pozostaje tylko przełożyć masą wafle – warstwa po warstwie, przyciskając je mocno do siebie (by się skleiły). Dosłownie po 5 minutach wafelki są gotowe do spożycia. Dla urozmaicenia można udekorować je polewą z białej lub ciemnej czekolady (uprzednio rozpuszczonej w rondelku).