Choroba Hashimoto – skuteczna dieta

6 listopada 2015, dodał: dieta.tj
Artykuł zewnętrzny

dieta hashimoto

W ostatnim czasie choroby tarczycy o różnej etiologii przeżywają swój złoty wiek. Pisze się o nich zarówno w naukowych pracach badawczych, ale także w sieciowych artykułach popularnonaukowych. To zainteresowanie tematyką schorzeń gruczołu tarczowego wynika głównie z faktu, iż istnieje powolny, lecz konsekwentnie zwiększający się trend zachorowalności na różnorakie jednostki chorobowe związane z tarczycą.

 

Najnowsze dane wskazują, że prawdziwe żniwo wśród nich zbiera zapalenie tarczycy typu autoimmunologicznego, czyli choroba Hashimoto. Pomimo, iż istnieje ogólnie znane leczenie farmakologiczne, należy jednak pochylić się nad dietoteriapią tej choroby, która w wielu krajach uznana jest za równorzędny sposób jej leczenia.

Choroba Hashimoto, z medycznego punktu widzenia nazywana jest przewlekłym limfocytarnym zapaleniem gruczołu tarczowego, jak również przewlekłą autoimmunologiczną niewydolnością tarczycy. Istota choroby polega na ciągłym, własnym ataku rodzimych przeciwciał skierowanych przeciwko tkance tarczycy. Atak ten prowadzi do niszczenia gruczołu, co skutkuje jego upośledzeniem wewnątrzwydzielniczym. Mimo, że schorzenie to przebiega na tle zapalnym, reakcja ta jest bezbolesna i w organizmie może toczyć się latami.

Objawy choroby Hashimoto są bardzo niespecyficzne, dlatego też wiele osób nie wie, że na nią cierpi. Do symptomów autoimmunologicznej niedoczynności tarczycy zaliczyć można:

  • Osłabienie, apatia
  • Częste uczucie zimna
  • Sucha, łuszcząca się skóra
  • Obniżony nastrój, depresja
  • Zwiększenie masy ciała bez zmiany sposobu żywienia
  • Spadek tempa metabolizmu
  • Zwiększenie apetytu

Diagnostyka choroby Hashimoto opiera się na stężeniu hormonów T3 (trójjodotyroniny) i T4 (tyroksyny) oraz TSH, a także przeciwciał, które są charakterystyczne dla tej jednostki, czyli” anty-TPO i anty-TG, gdzie te pierwsze mają nieco większą moc diagnostyczną.

dieta w chorobie tarczycyDietetyczna pomoc w chorobie Hashimoto

Po diagnozie choroby Hashimoto, najlepszym wyjściem jest umówienie wizyty u dietetyka. Dlaczego? Pomimo, iż lekarz endokrynolog z całą pewnością zaleci euthyrox (lek pierwszego rzutu w tym schorzeniu), najnowsze dane naukowe wskazują na dobre wyniki leczenia dietą. W USA terapia żywieniowa Hashimoto jest uznana na równi ze stosowaniem farmaceutyków, a także refundowana. Leczenie dietetyczne daje nam możliwość holistycznego podejścia do problemu tej jednostki, wyrównując nie tylko gospodarkę hormonalną, lecz również zasoby witaminowo-mineralne organizmu.

Dieta przy Hashimoto powinna opierać się na zasadach zdrowego żywienia, a także być niskotłuszczowa oraz zawierać produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG). Ze względu na zwolniony metabolizm powinna także dostarczać odpowiednie ilości błonnika pokarmowego, głównie jego nierozpuszczalnej frakcji. Pamiętać należy także, że schorzenie to ma podłoże zapalne, tak więc w diecie pomocne będą nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (obecne w tłustych rybach morskich i olejach roślinnych), a także antyoksydanty, które świetnie wyciszają ten proces. Korzystne więc będzie włączenie do jadłospisu witamin: A, E, C oraz składników mineralnych, czyli selenu i cynku. Poza wymiataniem wolnych rodników, u chorych na autoimmunologiczną niewydolność tarczycy zaobserwowano znaczące niedobory tych mikroelementów.

Mówiąc o chorobach tarczycy, ważne jest unikanie substancji antyodżywczych obecnych w żywności. Zaliczamy do nich: kwas fitynowy, szczawiany i substancje goitrogenne, które zaburzają wychwyt jodu przez gruczoł tarczowy i wbudowywanie go w cząsteczki tworzonych przez nią hormonów. Najwięcej tych substancji znajduje się w warzywach liściastych (kapusta, sałata, szpinak i szczaw), jak również krzyżowych (kalafior, brokuły itd.). Z uwagi na fakt, iż osoby chore na Hashimoto mają zwiększone powinowactwo do innych chorób o podłożu autoimmunologicznym np. cukrzycy typu 1 i celiakii, powinno się całkowicie usunąć gluten. Często korzystne w tej diecie jest wyeliminowanie z jadłospisu takich związków jak: sacharoza, laktoza i kazeina pochodzące z mleka.

Podsumowują, leczenie dietetyczne choroby Hashimoto daje bardzo dobre efekty w postaci zmniejszenia się stanu zapalnego gruczołu tarczowego, zmniejszenie się miana przeciwciał, uzupełnienia niedoborów substancji, które w tej jednostce chorobowej wydają się być kluczowe, lecz często spotyka się ich niedobory. Odpowiednio dobrany plan żywieniowy, a także konsekwentne zastosowanie się do zaleceń dietetyka zaprocentuje w pozytywnej zmianie samopoczucia, redukcji nadmiaru kilogramów, a także z lepszym nastrojem i nastawieniem do życia. Warto więc zmienić swój sposób żywienia na lepszy i poczuć ulgę.