Chleb bez drożdży i zakwasu? Prosty przepis na domowy bochenek z ziaren

19 marca 2025, dodał: ola.zawilska1

Pieczywo jest jedną z opcji, którą wybiera większość z nas podczas robienia zakupów. Jest to bardzo częsta pozycja, z której korzystamy przy robieniu śniadań czy kolacji. Co zrobić, aby było ono na pewno zdrowe? Dlatego dowiedzmy się jak zrobić własny chleb! Przedstawiamy przepis na chleb, który nie wymaga drożdży, ani zakwasu. Sprawdź przepis już teraz.

Chleb bez zakwasu i drożdży jest bogaty w błonnik oraz liczne składniki odżywcze, które będą doskonałym wyborem dla naszego organizmu. Dodatkowo chleb, który proponujemy sprawdzi się dla osób z nietolerancją glutenu. Taki rodzaj chleba przygotowujemy bez mąki, co może dla niektórych z nas być nowością. Dużym atutem związanym z przygotowywaniem takiego pieczywa jest to, że nie musimy wyrabiać ciasta. Przy standardowym chlebie samo wyrabianie wymaga od nas dużego wysiłku, ale tutaj nie będzie już to konieczne. Dodam również, że taki chleb, który proponujemy pozostaje długo świeży, a samo jego przygotowanie będzie proste i co najważniejsze bardzo szybkie. To pieczywo jest robione na bazie ziaren, orzechów oraz kaszy, więc nie musimy martwić się o to czy ciasto wyrośnie – w przeciwieństwie do ciasta, które robimy na bazie mąki i drożdży.

Chleb z ziaren - Pyszności

Lista składników, które będą niezbędne do wykonania chleba z ziaren:

  • 65 g orzechów laskowych,
  • 100 g lekko zmielonej kaszy gryczanej,
  • 135 g pestek dyni,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 90 g siemienia lnianego,
  • 145 g zmielonych płatków owsianych,
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki miodu,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oleju kokosowego.

Sposób przyg otowania:

Na sam początek przygotowujemy sobie dużą miskę, do które wkładamy wszystkie suche składniki (poza pestkami dyni oraz orzechami). Całość ze sobą mieszamy. Następnie do naszych składników wlewamy 500ml mleka i mieszamy całość, aż do połączenia się wszystkich składników. W ten sposób nasza masa zacznie gęstnieć. Po zakończeniu tego procesu przechodzimy do dodania oleju kokosowego i wszystko ponownie mieszamy ze sobą.

Przygotowujemy sobie patelnie i wrzucamy na nią nasze orzechy laskowe, aby je podprażyć. Robimy to jedynie przez chwile na suchej patelni. Ten zabieg ma na celu wydobycie z naszych orzechów więcej smaku. Po zakończeniu, delikatnie rozgniatamy orzechy laskowe i dodajemy je razem z pestkami dyni do naszej masy. Całość oczywiście mieszamy.

Dodajemy ostatnie składniki do naszej masy, czyli sól oraz miód i ponownie mieszamy ze sobą wszystko.

Przygotowujemy sobie formę keksówkę (prostokątną, podłużną formę), którą wykładamy papierem do pieczenia. Po zakończeniu przekładamy naszą masę do formy. Gotową formę z masą odstawiamy najpierw na 20 minut. W międzyczasie rozgrzewamy nasz piekarnik do 180 st. Celsjusza. Po 20 minutach wkładamy naszą formę do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Po upieczeniu naszego chleba odkładamy go, aby ostygł przez chwile. Jeśli pokroimy chleb za szybko, może zacząć się nam rozpadać, dlatego warto zostawić go na jakiś czas, aby był ostudzony. Smacznego!

Warto poświęcić trochę czasu, aby samemu przygotować dla siebie lub dla całej rodziny zdrowy chleb, który nam dostarczy wielu niezbędnych wartości odżywczych. Mam nadzieje, że ta nowa odsłona bardzo zdrowego pieczywa sprawdzi się również w twoim domu i będzie smakować tobie i całej rodzinie.