Chiński wok – sklep

8 lipca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Orientalny Sklep Internetowy – PrzepisyChinskie.pl

Patelnia Wok ze Stali Węglowej + Taboret Gazowy = Dopasowany Duet

1

 

Co sprawia, że Wok jest tak popularny? Patelnia wok dla kucharza w Chinach jest tym, czym dla samuraja miecz. Istotny wpływ na to ma sposób przygotowania oraz późniejszy smak i aromat dań. W gotowaniu na woku ważne jest to, by w jak najkrótszym czasie przygotować jak najlepsze danie, bogate w składniki, oraz świeże i smaczne. Szczególnie kuchnia chińska i wietnamska tradycyjnie od wieluset lat ”współistnieje” z patelnią wok. Szczególnie sposób stir-fry – czyli bardzo szybkie smażenie na niewielkiej ilości oleju.

wok
Wok już wiele wieków temu, wykuwany był ręcznie, a dziś do produkcji także wykorzystuje się maszyny. Woki wytwarzane są ze stali węglowej. Charakterystyczny kształt woka umożliwia doskonałe rozprowadzanie ciepła. Dzięki temu możemy korzystać z szybkiego smażenia, gotowania, duszenia lub smażenia na głębokim oleju, przy możliwie najwyższej temperaturze.

wwwww
Ważnym elementem na początku, jest odpowiednie wypalenie woka. Podczas tego procesu na powierzchni patelni wytwarza się tzw. patyna, czyli powierzchnia węglowa, dzięki której konserwacja staje się łatwiejsza a przygotowywane produkty nie przywierają do powierzchni.
Orientalne dania w patelni wok cechują się chrupkością, soczystością i aromatem, to dlatego że, potrawy przygotowywane są w krótkim czasie przez co nie tracą swoich składników odżywczych.

Wyróżnia się kilka rodzajów patelni wok:

wok kantoński (z uszkami),
wok pekiński (z rączką),
wok mandaryński (mandarin wok), służący do bardzo szybkiego przygotowywania dań.

Teraz kilka słów o taborecie gazowym (nazywany również palnikiem pod wok). Jest to palenisko będące dopełnieniem dla patelni wok. Zasilany jest gazem propan butan. Taboret jest idealnie wyprofilowany pod woka. Często taki taboret gazowy można spotkać w orientalnych restauracjach. Jego zalety wypróbować można w każdej sytuacji. Sprawdzi się w gastronomi, na pikniku, w ogrodzie i w domu. Taboret gazowy posiada bardzo duży zapas mocy, wynoszący 9,2 KW, gdzie dla porównania duży palnik na kuchence kuchennej posiada średnio ok. 2,0 KW. Taka moc idealnie sprawdzi się w kuchni orientalnej. Ponadto umożliwia przygotowanie posiłków nawet w garnkach o pojemności do 100 litrów. Taboret posiada europejskie atesty CE i ISO. Wykonany jest z grubego żeliwa. Dzięki temu kupując taboret gazowy, ”mówić” możemy o jego użytkowaniu na wiele lat, a styl uznać za ponadczasowy.

Przykładowe przepisy z użyciem patelni wok oraz taboretu gazowego pod woka.

 

  • Kurczak Chop Suey
    Smażony Ryż z Warzywami
    Kurczak w Cieście Kokosowym ( Kulki)

zapraszamy do sklepu:  www.PrzepisyChinskie.pl