Chcesz skutecznie oczyścić kurki przyniesione z lasu? Oto najlepszy sposób


dodał: Ewelina Szadkowska
Wyjątkowy smak kurek sprawia, że są to ulubione grzyby wielu Polaków. Właśnie rozpoczyna się sezon na nie, więc amatorzy grzybobrania wyruszają do lasu. Po przyniesieniu pełnego kosza do domu okazuje się często, że te blaszkowate grzyby są pełne zanieczyszczeń, które trudno wydobyć z ich zakamarków. Istnieje jednak niezawodny sposób, który rozwiązuje ten problem.
Kurki są delikatne w smaku i dlatego stanowią ekskluzywny dodatek do wielu dań. Warunkiem udanej potrawy jest jednak dodanie do niej czystych i zdrowych grzybów. Czyszcząc kurki warto uważać, by nie straciły one swojej struktury, dzięki czemu będą świetnie prezentować się na każdym talerzu. Nie należy używać do czyszczenia zbyt ostrych narzędzi, aby nie zniszczyć delikatnych blaszek i nie wetrzeć w nie pozostałości ziemi.
Zrób to, aby dobrze wyczyścić kurki
Można czyścić kurki ręcznie, tak jak robiły to nasze mamy i babcie, jednak trzeba na to poświęcić bardzo dużo czasu. Nie zaleca się zbyt długiego moczenia ich w wodzie lub trzymania pod kranem. Kurki stracą wówczas część smaku i nie będą już tak atrakcyjne wizualnie. Znawcy grzybów mają na ich wyczyszczenie sprytny sposób. Obsypują kurki obficie mąką, a następnie zalewają je zimną wodą z dodatkiem kilku kostek lodu. Przez chwilę mieszają całość, aby mąka skutecznie dotarła do zanieczyszczeń, a następnie płuczą kurki pod bieżącą wodą. Po ich odsączeniu, np. na sitku czy papierowym ręczniku, będą gotowe do użycia w kuchni.
Jak działa ten sprytny trik?
Sekretem udanego czyszczenia kurek jest działanie mąki. To ona oblepia zanieczyszczenia i oddziela je od grzybów. Następnie pod wpływem wody zostaje wypłukana z zakamarków kurek. Dodatek kostek lodu ma bardzo praktyczną funkcję. Dzięki wytworzonej przez nie niskiej temperaturze grzyby zachowują swoją jędrność i nie zostaną uszkodzone podczas płukania. Bieżąca woda pozwala oczyścić nawet najbardziej ukryte miejsca wśród blaszek i zapewnia higieniczną czystość naszych grzybów. Do czyszczenia wybierajmy tylko te kurki, które są całe i pozbawione widocznych uszkodzeń czy objawów gnicia. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że do naszej kuchni trafią tylko najlepsze okazy.
Skutecznie oczyszczone kurki to gwarancja, że w naszym daniu nie pojawią się drobinki piasku czy fragmenty igliwia pochodzącego z lasu. Płukanie usunie także małe owady, które lubią bytować w ukrytych miejscach kurek. Dzięki temu otrzymamy produkt, z którego będziemy mogli przyrządzić wiele ciekawych potraw na śniadanie, obiad czy kolację, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.