Ch. Schäfer, S. Strehle: Glutenfree. Gotowanie i pieczenie – recenzja

8 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Christiane Schäfer, Sandra Strehle:

Glutenfree. Gotowanie i pieczenie.

Smaczne potrawy bez pszenicy, orkiszu, jęczmienia & Co.

 

Każda osoba zmagająca się z alergią lub nietolerancją na gluten wie, jak problematyczne jest właściwe odżywianie się i komponowanie posiłków. Książka Glutenfree. Gotowanie i pieczenie & Co jest odpowiedzią na pytanie jak przygotowywać pyszne i proste dania bezglutenowe dla całej rodziny. Udowadnia tym samym, że nietolerancje pokarmowe nie muszą wiązać się z nudnymi, monotonnymi jadłospisami opartymi na podobnych potrawach, a wręcz przeciwnie pokazuje, że dieta gluten-free może być smaczna, zdrowa i pomysłowa. Wystarczy zapoznać się z kilkoma sztuczkami kulinarnymi, aby odkryć zupełnie nowe smaki i dania.

W pierwszej części książki autorki przedstawiają praktyczne porady, z których dowiemy się, co tak naprawdę znaczy bezglutenowa żywność, jak ją rozpoznać i kupić bez obaw. Omawiają oznaczenia glutenu, podpowiadają jak czytać listę składników oraz jak piec i gotować bez glutenu. W diecie bezglutenowej mąka pszenna jest bezwzględnie zakazana, czym więc ją zastąpić, mając chęć na naleśniki czy słodkie ciasteczka? Autorki i tutaj podpowiadają i przedstawiają listę bezglutenowych zamienników mąki i skrobi. W tym krótkim wstępie znajdziemy także informacje o różnicach pomiędzy różnymi rodzajami mąk, porównanie różnych zagęstników i spulchniaczy, rady związane z problemami przy pieczeniu oraz wykaz często popełnianych błędów i sposoby ich eliminacji.

Druga część książki to pomysły na bezglutenowe dania. To fantastyczne przepisy, które usatysfakcjonują każdego. W książce znajdziemy pomysły na śniadania, pasty, zupy, dania mięsne, orientalne oraz oczywiście ciasta i desery na każdą okazję. Przepisy są przejrzyste, dokładnie opisują krok po kroku jak przygotować danie. Ponadto została wyliczona ich wartość odżywcza, co ułatwia nam ułożenie swojego jadłospisu.

Znajdziemy tu między innymi przepisy na naleśniki dla łasucha z egzotycznymi owocami, chleb jabłkowy, pikantną tartę serową, frykadelki z sera owczego, ognistą zupę makaronową, placek ziemniaczany, knedle marchewkowe w sosie porowym, zapiekankę po bolońsku, czy kolorową tortillę z warzywami. Wśród dań mięsnych znajdziemy między innymi receptury na przygotowanie piersi z kurczaka w sosie cytrynowym, paprykowo-sezamowo-kminkowe skrzydełka z kurczaka, nadziewany filet wołowy, polędwicę z papryką, roladę jagnięcą w kremowym sosie, czy słodko-kwaśną wieprzowinę.

W książce autorki przedstawiają również wiele pomysłów na dania z ryb, w tym między innymi: filet rybny w ziołowej panierce, cassoulet z karmazynem, szaszłyki rybne oraz ryżową patelnię z łososiem. Wśród deserów zachwycają pomyły na parfait czekoladowe z sosem waniliowym, czy truskawkowe tiramisu oraz gofry biszkoptowe z owocami, a także ciasto marchewkowe, tort pomarańczowy, tort brzoskwiniowy, gwiazdki czekoladowe czy florentynki żurawinowe. Autorki podają również przepisy na pieczywo, w tym chleb na zakwasie, chleb mistrza świata, sycący chleb ziemniaczany, bułeczki kokosowe, rogaliki jogurtowe czy bułeczki cebulowe.

Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w gotowaniu czy pieczeniu poradzą sobie z ich odwzorowaniem we własnej kuchni. Prezentowane potrawy są szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne i dobre. Dodatkowo przepisy uzupełnione są pięknymi zdjęciami, które nie tylko wzbogacają książkę, ale też ułatwiają przeniesienie prezentowanych receptur do własnej kuchni. Wydanie poradnika zasługuje na podkreślenie, bowiem książka naprawdę jest przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że stanowi ozdobę dla każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent.

Polecamy serdecznie.