Błyskawiczny torcik z mąki migdałowej. Deser, który robi się szybciej niż znika

Avatar photo
7 maja 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Majowe deszcze przynoszą piękne ciasta! Może nie brzmi to jak przysłowie, ale to nie znaczy, że jest mniej prawdziwe. Wystarczy przygotować ciasto i krem i udekorować ciasto świeżymi owocami, ale także listkami mięty czy kwiatami. Tak przygotowane i podane ciasto będzie wyglądać i smakować jak kwintesencja wiosny.

Warstwy ciasta są miękkie i lekko słodkie, nasączone ekstraktem z migdałów i skórką cytrynową i są pyszne same w sobie. Najlepiej smakuje z filiżanką herbaty. Można je jednak zamienić w zachwycający letni deser z warstwami świeżej bitej śmietany i sezonowych owoców. Jego niewielki rozmiar sprawia, że ​​idealnie nadaje się na każde małe spotkanie oraz niedzielny deser. Jest też naprawdę łatwy w przygotowaniu i powstaje w mniej niż 1 godzinę.

Proste desery to moja specjalność – jak zrobić mini torcik

Uwielbiam przepisy na takie proste ciasta. Mam tu na myśli prosty przepis na ciasto migdałowe, który świetnie smakuje podawane jako zwykła przekąska, rano z herbatą lub kawą lub jako deser z kremem i świeżymi owocami. Zaletą tego ciasta jest to, że można je wymieszać w robocie kuchennym, co znacznie ułatwia proces przygotowania.

Tak naprawdę taki torcik można wykonać używając dowolnego przepisu na miękkie i lekkie ciasto. Dodając warstwy kremu i owoców możemy stworzyć pyszne świeże ciasto z kremem. Osobiście polecam wykorzystanie mąki migdałowej, która sprawia, że smak ciasta jest niezwykły, a jednocześnie oryginalny. Możemy także użyć dowolnych owoców. Za moment zacznie się sezon na truskawki oraz rabarbar, wiśnie i czereśnie. Przy kwaśnych owocach można wykonać troszkę bardziej słodki krem. Ciasto można też podać z takimi owocami, jak brzoskwinie, morele, śliwki i nektarynki. Migdały dobrze komponują się zwłaszcza z owocami pestkowymi, ponieważ są z nimi spokrewnione botanicznie. Ciasto można też ozdobić lekko osłodzoną kwaśną śmietaną lub po prostu oprószyć cukrem pudrem i płatkami migdałów.

Jak przygotować torcik migdałowy?

Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki migdałowej
– 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– 5 jajek w temperaturze pokojowej
– 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
– 1/2 szklanki cukru granulowanego
– 1 łyżka skórki cytrynowej
– 3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego i ostudzonego
– 2 szklanki mieszanych owoców jagodowych
Krem:
– 2 szklanki gęstej śmietany kremówki
– 5 łyżek przesianego cukru pudru
– 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć dno 2 małych okrągłych foremek do ciasta papierem pergaminowym i nasmarować boki masłem lub olejem. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę migdałową, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. W osobnej misce wymieszać jajka, ekstrakt migdałowy, cukier i skórkę z cytryny, ubijając, aż wszystko się całkowicie połączy. Dodać suche składniki do mokrych i ubijać, aż nie będzie grudek. Można wykorzystać robota kuchennego. Wmieszać roztopiony olej kokosowy. Podzielić ciasto równomiernie na 2 foremki do ciasta. Piec przez 30-35 minut, aż wykałaczka włożona do środka będzie czysta. Ostudzić w foremce przez 10 minut, a następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Mikserem ubić zimną śmietanę kremówkę (wysokie obroty, k. 4 minuty), aż zgęstnieje. Dodać cukier puder i syrop klonowy i ubić. Umieścić jedną warstwę ciasta na paterze. Na wierzchu ułożyć bitą śmietanę i mieszane owoce (pełne lub posiekane). Dodać drugą warstwę i powtórzyć proces. Podawać.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.