Błyskawiczny torcik z mąki migdałowej. Deser, który robi się szybciej niż znika

dodał: Marta Dasińska
Majowe deszcze przynoszą piękne ciasta! Może nie brzmi to jak przysłowie, ale to nie znaczy, że jest mniej prawdziwe. Wystarczy przygotować ciasto i krem i udekorować ciasto świeżymi owocami, ale także listkami mięty czy kwiatami. Tak przygotowane i podane ciasto będzie wyglądać i smakować jak kwintesencja wiosny.
Warstwy ciasta są miękkie i lekko słodkie, nasączone ekstraktem z migdałów i skórką cytrynową i są pyszne same w sobie. Najlepiej smakuje z filiżanką herbaty. Można je jednak zamienić w zachwycający letni deser z warstwami świeżej bitej śmietany i sezonowych owoców. Jego niewielki rozmiar sprawia, że idealnie nadaje się na każde małe spotkanie oraz niedzielny deser. Jest też naprawdę łatwy w przygotowaniu i powstaje w mniej niż 1 godzinę.
Proste desery to moja specjalność – jak zrobić mini torcik
Uwielbiam przepisy na takie proste ciasta. Mam tu na myśli prosty przepis na ciasto migdałowe, który świetnie smakuje podawane jako zwykła przekąska, rano z herbatą lub kawą lub jako deser z kremem i świeżymi owocami. Zaletą tego ciasta jest to, że można je wymieszać w robocie kuchennym, co znacznie ułatwia proces przygotowania.
Tak naprawdę taki torcik można wykonać używając dowolnego przepisu na miękkie i lekkie ciasto. Dodając warstwy kremu i owoców możemy stworzyć pyszne świeże ciasto z kremem. Osobiście polecam wykorzystanie mąki migdałowej, która sprawia, że smak ciasta jest niezwykły, a jednocześnie oryginalny. Możemy także użyć dowolnych owoców. Za moment zacznie się sezon na truskawki oraz rabarbar, wiśnie i czereśnie. Przy kwaśnych owocach można wykonać troszkę bardziej słodki krem. Ciasto można też podać z takimi owocami, jak brzoskwinie, morele, śliwki i nektarynki. Migdały dobrze komponują się zwłaszcza z owocami pestkowymi, ponieważ są z nimi spokrewnione botanicznie. Ciasto można też ozdobić lekko osłodzoną kwaśną śmietaną lub po prostu oprószyć cukrem pudrem i płatkami migdałów.
Jak przygotować torcik migdałowy?
Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki migdałowej
– 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– 5 jajek w temperaturze pokojowej
– 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
– 1/2 szklanki cukru granulowanego
– 1 łyżka skórki cytrynowej
– 3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego i ostudzonego
– 2 szklanki mieszanych owoców jagodowych
Krem:
– 2 szklanki gęstej śmietany kremówki
– 5 łyżek przesianego cukru pudru
– 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć dno 2 małych okrągłych foremek do ciasta papierem pergaminowym i nasmarować boki masłem lub olejem. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę migdałową, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. W osobnej misce wymieszać jajka, ekstrakt migdałowy, cukier i skórkę z cytryny, ubijając, aż wszystko się całkowicie połączy. Dodać suche składniki do mokrych i ubijać, aż nie będzie grudek. Można wykorzystać robota kuchennego. Wmieszać roztopiony olej kokosowy. Podzielić ciasto równomiernie na 2 foremki do ciasta. Piec przez 30-35 minut, aż wykałaczka włożona do środka będzie czysta. Ostudzić w foremce przez 10 minut, a następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Mikserem ubić zimną śmietanę kremówkę (wysokie obroty, k. 4 minuty), aż zgęstnieje. Dodać cukier puder i syrop klonowy i ubić. Umieścić jedną warstwę ciasta na paterze. Na wierzchu ułożyć bitą śmietanę i mieszane owoce (pełne lub posiekane). Dodać drugą warstwę i powtórzyć proces. Podawać.