Ogromna kariera, jaką ostatnimi czasy może się pochwalić błonnik, nie powinna nikogo dziwić. Jego właściwości nie zamykają się na działanie odchudzające oraz zdrowotne. Błonnik chwalony jest także za walory smakowe oraz wielofunkcyjność. Możemy go znaleźć w składzie szerokiej gamy potraw i przekąsek. Dostępny jest już, nie tylko w owocach i warzywach, ale także w kawie, ciastkach czy pasztecie. Te ostatnie, z zawartością błonnika pokarmowego, produkuje polska firma Profi.
Do kręgu zalet błonnika należą przede wszystkim: pomoc w walce z nadwagą (błonnik nie jest trawiony, jednak wydalany
z organizmu; pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, co skutkuje zmniejszeniem poczucia głodu, detoks (błonnik aktywnie pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu), ochrona przed nowotworami (błonnik usuwa substancje rako-twórcze z organizmu, ale ma również właściwości prebiotyczne, które pomagają dobrze funkcjonowaćflorze bakteryjnej).
W linii nowych pasztetów Profi znajdują się cztery wersje smakowe: firmowy, z pomidorami, z papryką, z pieczarkami. Cena produktu: ok. 2,50 zł. Waga 90 g. Pasztet drobiowy z błonnikiem zawiera wyłącznie wysokiej jakości składniki drobiowe, w tym mięso z piersi kurczaka, dlatego jest idealny dla osób, które wykluczają z diety mięsa czerwone czy wieprzowinę. Jest także alternatywą dla tych, którzy do tej pory, ze względów zdrowotnych, nie mogli delektować się smakiem tradycyjnych polskich pasztetów. Produkt polecany jest także dzieciom, gdyż nie zawiera cukrów, barwników ani konserwantów.
Nowość Profi poza błonnikiem ma w swoim składzie naturalny olej rzepakowy, który ze względów na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest zalecany przez dietetyków jako substytut tłuszczów zwierzęcych. Podobnie jak wszystkie produkty Profi Pasztet drobiowy z błonnikiem powstaje w oparciu o unikalną recepturę, z użyciem najwyższej jakości składników mięsnych, dodatków oraz aromatycznych, naturalnych przypraw.