Błonnik pokarmowy – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć

23 listopada 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Błonnik to bardzo cenny składnik, który powinny spożywać zdrowe osoby w każdym wieku, od niemowląt po seniorów. Dowiedz się, dlaczego jest on tak ważny z perspektywy zdrowego odżywiania, jaki ma wpływ na układ pokarmowy oraz w jakich produktach spożywczych jest go najwięcej. Podpowiadamy również, jak wprowadzić go do rodzinnych posiłków.

błonnik w diecie

Właściwości zdrowotne błonnika pokarmowego

Wzbogacanie diety o błonnik pokarmowy przynosi największe korzyści dla układu trawiennego, szczególnie jelit. Błonnik reguluje bowiem perystaltykę i wspomaga oczyszczanie jelit z resztek pokarmu. Ten niepozorny składnik produktów spożywczych jest ponadto nieoceniony w profilaktyce wielu chorób, włączając w to cukrzycę czy nowotwór jelita grubego.

Uczucie sytości przez kilka godzin

W trakcie trawienia błonnik pokarmowy zwiększa swoją objętość, wypełnia żołądek i opóźnia proces jego opróżniania. Przekłada się to na uczucie sytości utrzymujące się przez długi czas po spożyciu posiłku bogatego w błonnik. Dzięki czemu zapobiegamy podjadaniu pomiędzy posiłkami. A tym samym błonnik może wspomóc nas w utrzymaniu właściwej masy ciała.

Które produkty mają najwięcej błonnika?

Istnieją trzy główne grupy produktów spożywczych, z których pobieramy możemy z łatwością dostarczać błonnik pokarmowy: zboża, owoce oraz warzywa. Jeśli chodzi o produkty zbożowe, najwięcej błonnika mają te pełnoziarniste. Częściej powinniśmy sięgać po razowe pieczywo, makarony i kasze. Warto stawiać również na naturalne kaszki, które bardzo ułatwiają kuchenne obowiązki, szczególnie w przypadku osób łączących rodzicielstwo z pracą. Tradycyjne kaszki z pełnoziarnistych zbóż to pełnowartościowe śniadanie dla całej rodziny, które można przygotować w mniej niż pięć minut. Znajdziesz je na stronie https://www.helpa.pl/sklep/kaszki-bio-ekologiczne.

Błonnik znajdziemy też w owocach i warzywach, zarówno tych świeżych, jak i gotowanych. Źródłem tego składnika są również liofilizaty, czyli owoce lub warzywa, które po zamrożeniu zostały poddane procesowi suszenia sublimacyjnego. Liofilizowane owoce i warzywa można dostać w formie kawałków do chrupania i w formie proszku, który można z łatwością dodać do różnego rodzaju dań.

Jak wprowadzić błonnik do diety?

Wspomniane wcześniej kaszki z pełnoziarnistych zbóż możesz dodawać do różnych posiłków w celu zwiększenia ilości błonnika. Przy ich pomocy stworzysz ciasto na naleśniki, gofry, muffinki czy ciasteczka. Ugotowane kaszki warto dodawać również do koktajli oraz jogurtów. Podobnie możesz postępować z owocami i warzywami liofilizowanymi – wystarczy dosypać je do jedzenia, a oprócz błonnika zyskacie piękny kolor i naturalny smak.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...