Błonnik pokarmowy – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć
Błonnik to bardzo cenny składnik, który powinny spożywać zdrowe osoby w każdym wieku, od niemowląt po seniorów. Dowiedz się, dlaczego jest on tak ważny z perspektywy zdrowego odżywiania, jaki ma wpływ na układ pokarmowy oraz w jakich produktach spożywczych jest go najwięcej. Podpowiadamy również, jak wprowadzić go do rodzinnych posiłków.
Właściwości zdrowotne błonnika pokarmowego
Wzbogacanie diety o błonnik pokarmowy przynosi największe korzyści dla układu trawiennego, szczególnie jelit. Błonnik reguluje bowiem perystaltykę i wspomaga oczyszczanie jelit z resztek pokarmu. Ten niepozorny składnik produktów spożywczych jest ponadto nieoceniony w profilaktyce wielu chorób, włączając w to cukrzycę czy nowotwór jelita grubego.
Uczucie sytości przez kilka godzin
W trakcie trawienia błonnik pokarmowy zwiększa swoją objętość, wypełnia żołądek i opóźnia proces jego opróżniania. Przekłada się to na uczucie sytości utrzymujące się przez długi czas po spożyciu posiłku bogatego w błonnik. Dzięki czemu zapobiegamy podjadaniu pomiędzy posiłkami. A tym samym błonnik może wspomóc nas w utrzymaniu właściwej masy ciała.
Które produkty mają najwięcej błonnika?
Istnieją trzy główne grupy produktów spożywczych, z których pobieramy możemy z łatwością dostarczać błonnik pokarmowy: zboża, owoce oraz warzywa. Jeśli chodzi o produkty zbożowe, najwięcej błonnika mają te pełnoziarniste. Częściej powinniśmy sięgać po razowe pieczywo, makarony i kasze. Warto stawiać również na naturalne kaszki, które bardzo ułatwiają kuchenne obowiązki, szczególnie w przypadku osób łączących rodzicielstwo z pracą. Tradycyjne kaszki z pełnoziarnistych zbóż to pełnowartościowe śniadanie dla całej rodziny, które można przygotować w mniej niż pięć minut. Znajdziesz je na stronie https://www.helpa.pl/sklep/kaszki-bio-ekologiczne.
Błonnik znajdziemy też w owocach i warzywach, zarówno tych świeżych, jak i gotowanych. Źródłem tego składnika są również liofilizaty, czyli owoce lub warzywa, które po zamrożeniu zostały poddane procesowi suszenia sublimacyjnego. Liofilizowane owoce i warzywa można dostać w formie kawałków do chrupania i w formie proszku, który można z łatwością dodać do różnego rodzaju dań.
Jak wprowadzić błonnik do diety?
Wspomniane wcześniej kaszki z pełnoziarnistych zbóż możesz dodawać do różnych posiłków w celu zwiększenia ilości błonnika. Przy ich pomocy stworzysz ciasto na naleśniki, gofry, muffinki czy ciasteczka. Ugotowane kaszki warto dodawać również do koktajli oraz jogurtów. Podobnie możesz postępować z owocami i warzywami liofilizowanymi – wystarczy dosypać je do jedzenia, a oprócz błonnika zyskacie piękny kolor i naturalny smak.