BlogerChef w Zamku Lubliniec (w wersji Fit&Easy)

13 maja 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Już w najbliższy weekend poznamy pełen skład finalistów konkursu BlogerChef (www.blogerchef.pl). 16-17 maja odbędzie się bowiem ostatni z pięciu zaplanowanych półfinałów wspomnianej inicjatywy dla blogerów kulinarnych. Uczestnicy zaprezentują swój talent do łączenia smaków we wnętrzach Hotelu Zamku Lubliniec**** (www.zameklubliniec.pl) w Lublińcu k. Częstochowy.

BLOGER1

Nowoczesność w zabytkowym klimacie

Zamek Lubliniec służył niegdyś za warownię obronną książąt opolskich. Dziś jest po gruntownej renowacji i znów zachwyca – już nie władców księstw, a wymagających gości. Mieści bowiem 45 komfortowo wyposażonych pokoi w standardzie 4 gwiazdek. Mocnym punktem hotelu jest gastronomia za którą odpowiada szef kuchni Michał Jarzombek. – Takich miejsc właśnie szukamy. Obiektów, które mają pełnych pasji właścicieli i które stawiają na dobrą kuchnię – podkreśla organizator konkursu Marek Bielski.

Vege warsztaty – zdrowo, łatwo, szybko

 O idei slow food oraz kuchni Zamku Lubliniec uczestnicy spotkania dowiedzą się bardzo wiele. Między innymi podczas piątkowych warsztatów z szefem kuchni – Pokażę przybyłym blogerom i miłośnikom kulinariów, że kuchnia wegetariańska jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo smaczna i mało kłopotliwa. Pyszne vege danie można przygotować dosłownie w kilka chwil – przekonuje Michał Jarzombek. Warsztaty są otwarte dla publiczności – zarówno mieszkańcy Lublińca, jak i przyjezdni będą mile widziani.

BLOGER2

Konkursowa sobota

W sobotni poranek zaproszeni blogerzy staną do walki o tytuł finalisty konkursu BlogerChef oraz wiele cennych nagród rzeczowych. Zadaniem każdego uczestnika będzie przygotowanie dania głównego oraz przystawki lub dania głównego i deseru, wykorzystującego produkty jednego ze sponsorów konkursu BlogerChef – marki Fit&Easy. Każdy z blogerów ma dokładnie godzinę na wykonanie zadania oraz trzech innych blogerów do pomocy. Skład czteroosobowych grup będzie zmieniał się co rundę.

Truck „Pars”

Po konkursowych zmaganiach uczestników czeka moc dodatkowych atrakcji. Prócz możliwości skorzystania z hotelowego SPA, pojawi się także okazja do zwiedzania ciężarówek „Pars” – zmodyfikowanych, zdobionych pojazdów ciężarowych oraz szansa na wygranie przejazdu z kierowcą.

Grillowanie z Janem Kuroniem

Pełen emocji dzień zakończy wspólne grillowanie na zamkowym tarasie. Grillować będą uczestnicy, szef kuchni oraz gość specjalny – Jan Kuroń. Kucharz pokaże zebranym jak błyskawicznie przyrządzić niecodzienną sałatkę na bazie mixów Fit&Easy, stanowiącą doskonały akompaniament do dań z grilla.

BLOGER3

Elegancki Finał już niebawem!

Zwycięzca tegorocznej edycji konkursu BlogerChef wyłoniony zostanie podczas finału, 5 lipca w Hotelu Windsor**** w Jachrance pod Warszawą. Wydarzenie połączone będzie z Wielkim Piknikiem BlogerChefa, otwartym dla wszystkich polskich blogerów oraz gości z zewnątrz. W agendzie przewidziano warsztaty, pokazy, konkursy i liczne degustacje.

Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.

Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl

Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl

Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.

Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary

Sponsor: Appetita, system jakości QAFP

Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux, SONY

Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511 Design Hotel & SPA****, Dwór Kombornia Hotel & SPA****, Hotel Bania**** Thermal & Skiż, Hotel Zamek Lubliniec****

Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl, papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl, wrzacakuchnia.pl, wydarzeniakulinarne.pl, kucharze-serwis.pl

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”. Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.