BlogerChef w Poziom 511!

6 marca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pracujące noże, buchające parą garnki, pięknie zaaranżowane talerze, pyszne jedzenie, rozemocjonowani blogerzy, szefowie kuchni i publiczność, zapierające dech w piersi widoki, designerski hotel… Wszystkie te elementy towarzyszyły drugiemu półfinałowi konkursu BlogerChef, który odbył się w miniony weekend w Hotelu Poziom 511****.

1903005_292183287598990_2039258815_n

Kulinarne czarowanie

Wstęp do półfinałowych rozgrywek konkursu BlogerChef stanowił interaktywny pokaz kulinarny Pawła Pyry, szefa kuchni Poziom 511 Design Hotel & SPA****. Kucharz wraz z blogerami i zaproszonymi gośćmi kreatywnie wykorzystywał popularne niegdyś polskie warzywa, stosując nowoczesne techniki kulinarne.

1957985_292057924278193_20488378_n

Spod noży i bardziej zaawansowanych urządzeń gastronomicznych gotujących wyszły takie smakołyki jak cappuccino z topinamburu i boczku, dorsz sous-vide z purée z pasternaku oraz tatar z łososia uwędzony w słoiku w kilkanaście sekund. Nie zabrakło również niecodziennego deseru – ciepłej espumy czekoladowej z lodami i sosem jagodowym oraz fantazyjnych drinków, które uczestnicy tworzyli pod okiem kierownika gastronomii Hotelu Poziom 511 Marka Mocnego.

1506881_292057230944929_1533491333_n

Wielkie wyzwanie

W sobotę rano zaproszeni blogerzy kulinarni stanęli przed wielkim wyzwaniem – stworzeniem na żywo, w zaledwie godzinę, dań wcześniej zgłoszonych do konkursu i wybranych przez jury. Menu każdego z uczestników składało się z dania głównego i przystawki bądź deser. W każdym daniu musiał znaleźć się produkt jednego ze sponsorów wydarzenia – marki Winiary. Blogerzy gotowali w czteroosobowych grupach, w czterech rundach, tak by raz pełnić rolę szefa zespołu, a trzy razy kucharza-pomocnika. – Gdybyśmy oceniali tylko smak dań, wynik tego półfinału zapewne byłby inny. Ale uczestnicy BlogerChefa zdobywają punkty również za pracę w grupie, zarówno w roli szefa zespołu, jak i jego członka, a także za technikę i higienę pracy – przypomniał Mirek Drewniak, przewodniczący jury.

Poznaliśmy drugą finalistkę

Najwyższą sumę punktów od trzech jurorów (Mirka Drewniaka, Marka Mocnego i Pawła Pyry) zanotowała Karolina Żelasko, autorka bloga kuchniasmakoszy.blogspot.com. Odbierając nagrodę, wzruszona zwyciężczyni dziękowała swojej drużynie oraz szefom kuchni za pomoc w kryzysowej sytuacji jaka wystąpiła podczas pieczenia deseru. – Mimo trudności technicznych „dała radę” i wyserwowała deser, który świetnie smakował, mimo, że odbiegał od pierwotnych założeń autorki – podkreślił Marek Mocny.

Wyjątkowe miejsce w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej

Niezapomnianych wrażeń dostarczyły uczestnikom BlogerChefa nie tylko atrakcje kulinarne. – Według mnie sam pobyt w hotelu Poziom 511 był nagrodą! Miejsce obłędne, kuchnia smaczna… mam nadzieję pojechać tam znowu! – powiedziała po konkursie Aleksandra Faiks, blogerka, autorka cookplease.blogspot.com. Wszyscy goście mogli korzystać z hotelowego basenu oraz SPA. Wygodny taras, piękne widoki oraz bliskość Zamku w Ogrodzieńcu były dodatkowymi atutami czyniącymi pobyt w Poziom 511 Design Hotel & SPA jeszcze bardziej przyjemnym i relaksującym. Zmagania kulinarnych blogerów odbyły się w Hotelu Poziom 511 w Podzamczu już po raz drugi. – W ubiegłym roku to miejsce zrobiło niesamowite wrażenie na uczestnikach, dlatego wybraliśmy je ponownie na arenę kulinarnych zmagań – zaznacza Katarzyna Szatkowska, współorganizatorka konkursu BlogerChef i autorka bloga wkrainiesmaku.pl.

A już za dwa tygodnie… Dwór Kombornia****!

Już za dwa tygodnie zabieramy naszych uczestników w kolejne magiczne miejsce – do Dworu Kombornia**** (dworkombornia.pl), urokliwej rezydencji położonej na malowniczym Podkarpaciu – dodaje Barek Bielski, organizator projektu BlogerChef. – Tam również czeka na gości wiele niezapomnianych wrażeń i unikalnych smaków.

Wypowiedzi uczestników na temat konkursu BlogerChef:

Magdalena Mentel:

Drugi półfinał konkursu BlogerChef – co to był za weekend! Wspaniałe dni! Nie da się tego słowami opisać, to trzeba po prostu przeżyć. Weekend przepełniony pasją. Bezustannym poczuciem szczęścia i spełnienia. Dużo gotowania, dużo pysznego jedzenia, piękna okolica, wspaniali ludzie, niezapomniana atmosfera. Tysiące zdjęć, miliony wspomnień. Ogromnie się cieszę, że mogłam wziąć udział w półfinale, to dla mnie naprawdę duży zaszczyt. Świetna kulinarna przygoda!

Majka Brzegowy:

Pobyt w Hotelu Poziom 511**** był dla nas niesamowitym przeżyciem. Każdy kąt tego wspaniałego miejsca zachwycił nas do granic. Sam konkurs – choć przepełniony mocnym stresem – okazał się wspaniałą zabawą z ogromną ilością pozytywnych emocji. Dziewczyny z którymi miałam okazję gotować, sprawiły, że cały wyjazd stał się niezapomnianym doświadczeniem, a warsztaty ze wspaniałymi kucharzami – nauką wielu ciekawych i przydatnych rzeczy. BlogerChef to idealnie zaplanowana i zorganizowana akcja, która trafiła w moje serce na 100% !!! Polecam.

Adriana Baran:

Drugi półfinał konkursu Blogerchef był zdecydowanie ucztą dla zmysłów! Nie tylko z powodu smacznych dań serwowanych przez Szefa Kuchni, ale również z powodu pięknego hotelu, usytuowanego na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, wśród skał i tuż obok ruin zamku. Miło było również spotkać się ze znajomymi i wspólnie pogotować.

Aleksandra Faiks:

Dla mnie sam pobyt w hotelu Poziom 511 był nagrodą! Miejsce obłędne, kuchnia smaczna… mam nadzieję pojechać tam znowu!

Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.

 

Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.

Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary

Sponsor: Appetita, system jakości QAFP

Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux, SONY

Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511 Design Hotel & SPA****, Dwór Kombornia Hotel & SPA****, Hotel Bania Thermal & Ski****, Hotel Zamek Lubliniec****

Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl, papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl, wrzacakuchnia.pl

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku. Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺