BlogerChef w Poziom 511!

Avatar photo
6 marca 2014,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pracujące noże, buchające parą garnki, pięknie zaaranżowane talerze, pyszne jedzenie, rozemocjonowani blogerzy, szefowie kuchni i publiczność, zapierające dech w piersi widoki, designerski hotel… Wszystkie te elementy towarzyszyły drugiemu półfinałowi konkursu BlogerChef, który odbył się w miniony weekend w Hotelu Poziom 511****.

1903005_292183287598990_2039258815_n

Kulinarne czarowanie

Wstęp do półfinałowych rozgrywek konkursu BlogerChef stanowił interaktywny pokaz kulinarny Pawła Pyry, szefa kuchni Poziom 511 Design Hotel & SPA****. Kucharz wraz z blogerami i zaproszonymi gośćmi kreatywnie wykorzystywał popularne niegdyś polskie warzywa, stosując nowoczesne techniki kulinarne.

1957985_292057924278193_20488378_n

Spod noży i bardziej zaawansowanych urządzeń gastronomicznych gotujących wyszły takie smakołyki jak cappuccino z topinamburu i boczku, dorsz sous-vide z purée z pasternaku oraz tatar z łososia uwędzony w słoiku w kilkanaście sekund. Nie zabrakło również niecodziennego deseru – ciepłej espumy czekoladowej z lodami i sosem jagodowym oraz fantazyjnych drinków, które uczestnicy tworzyli pod okiem kierownika gastronomii Hotelu Poziom 511 Marka Mocnego.

1506881_292057230944929_1533491333_n

Wielkie wyzwanie

W sobotę rano zaproszeni blogerzy kulinarni stanęli przed wielkim wyzwaniem – stworzeniem na żywo, w zaledwie godzinę, dań wcześniej zgłoszonych do konkursu i wybranych przez jury. Menu każdego z uczestników składało się z dania głównego i przystawki bądź deser. W każdym daniu musiał znaleźć się produkt jednego ze sponsorów wydarzenia – marki Winiary. Blogerzy gotowali w czteroosobowych grupach, w czterech rundach, tak by raz pełnić rolę szefa zespołu, a trzy razy kucharza-pomocnika. – Gdybyśmy oceniali tylko smak dań, wynik tego półfinału zapewne byłby inny. Ale uczestnicy BlogerChefa zdobywają punkty również za pracę w grupie, zarówno w roli szefa zespołu, jak i jego członka, a także za technikę i higienę pracy – przypomniał Mirek Drewniak, przewodniczący jury.

Poznaliśmy drugą finalistkę

Najwyższą sumę punktów od trzech jurorów (Mirka Drewniaka, Marka Mocnego i Pawła Pyry) zanotowała Karolina Żelasko, autorka bloga kuchniasmakoszy.blogspot.com. Odbierając nagrodę, wzruszona zwyciężczyni dziękowała swojej drużynie oraz szefom kuchni za pomoc w kryzysowej sytuacji jaka wystąpiła podczas pieczenia deseru. – Mimo trudności technicznych „dała radę” i wyserwowała deser, który świetnie smakował, mimo, że odbiegał od pierwotnych założeń autorki – podkreślił Marek Mocny.

Wyjątkowe miejsce w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej

Niezapomnianych wrażeń dostarczyły uczestnikom BlogerChefa nie tylko atrakcje kulinarne. – Według mnie sam pobyt w hotelu Poziom 511 był nagrodą! Miejsce obłędne, kuchnia smaczna… mam nadzieję pojechać tam znowu! – powiedziała po konkursie Aleksandra Faiks, blogerka, autorka cookplease.blogspot.com. Wszyscy goście mogli korzystać z hotelowego basenu oraz SPA. Wygodny taras, piękne widoki oraz bliskość Zamku w Ogrodzieńcu były dodatkowymi atutami czyniącymi pobyt w Poziom 511 Design Hotel & SPA jeszcze bardziej przyjemnym i relaksującym. Zmagania kulinarnych blogerów odbyły się w Hotelu Poziom 511 w Podzamczu już po raz drugi. – W ubiegłym roku to miejsce zrobiło niesamowite wrażenie na uczestnikach, dlatego wybraliśmy je ponownie na arenę kulinarnych zmagań – zaznacza Katarzyna Szatkowska, współorganizatorka konkursu BlogerChef i autorka bloga wkrainiesmaku.pl.

A już za dwa tygodnie… Dwór Kombornia****!

Już za dwa tygodnie zabieramy naszych uczestników w kolejne magiczne miejsce – do Dworu Kombornia**** (dworkombornia.pl), urokliwej rezydencji położonej na malowniczym Podkarpaciu – dodaje Barek Bielski, organizator projektu BlogerChef. – Tam również czeka na gości wiele niezapomnianych wrażeń i unikalnych smaków.

Wypowiedzi uczestników na temat konkursu BlogerChef:

Magdalena Mentel:

Drugi półfinał konkursu BlogerChef – co to był za weekend! Wspaniałe dni! Nie da się tego słowami opisać, to trzeba po prostu przeżyć. Weekend przepełniony pasją. Bezustannym poczuciem szczęścia i spełnienia. Dużo gotowania, dużo pysznego jedzenia, piękna okolica, wspaniali ludzie, niezapomniana atmosfera. Tysiące zdjęć, miliony wspomnień. Ogromnie się cieszę, że mogłam wziąć udział w półfinale, to dla mnie naprawdę duży zaszczyt. Świetna kulinarna przygoda!

Majka Brzegowy:

Pobyt w Hotelu Poziom 511**** był dla nas niesamowitym przeżyciem. Każdy kąt tego wspaniałego miejsca zachwycił nas do granic. Sam konkurs – choć przepełniony mocnym stresem – okazał się wspaniałą zabawą z ogromną ilością pozytywnych emocji. Dziewczyny z którymi miałam okazję gotować, sprawiły, że cały wyjazd stał się niezapomnianym doświadczeniem, a warsztaty ze wspaniałymi kucharzami – nauką wielu ciekawych i przydatnych rzeczy. BlogerChef to idealnie zaplanowana i zorganizowana akcja, która trafiła w moje serce na 100% !!! Polecam.

Adriana Baran:

Drugi półfinał konkursu Blogerchef był zdecydowanie ucztą dla zmysłów! Nie tylko z powodu smacznych dań serwowanych przez Szefa Kuchni, ale również z powodu pięknego hotelu, usytuowanego na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, wśród skał i tuż obok ruin zamku. Miło było również spotkać się ze znajomymi i wspólnie pogotować.

Aleksandra Faiks:

Dla mnie sam pobyt w hotelu Poziom 511 był nagrodą! Miejsce obłędne, kuchnia smaczna… mam nadzieję pojechać tam znowu!

Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.

 

Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.

Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary

Sponsor: Appetita, system jakości QAFP

Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux, SONY

Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511 Design Hotel & SPA****, Dwór Kombornia Hotel & SPA****, Hotel Bania Thermal & Ski****, Hotel Zamek Lubliniec****

Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl, papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl, wrzacakuchnia.pl

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku. Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.