BlogerChef – czerwiec 2013

Avatar photo
13 czerwca 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

BlogerChef – ostatnie starcie!

Pięć spotkań półfinałowych, 40-stu blogerów kulinarnych, 80 rozmaitych dań. Przez ostatnie miesiące obserwowaliśmy zmagania najlepszych polskich blogerów. Już za dwa tygodnie ostatnie starcie – Wielki Finał. I mnóstwo dodatkowych atrakcji. Zapraszamy!

Kim będzie pierwszy w Polsce BlogerChef?

384713_200424063441580_486728395_n
Już niebawem poznamy pierwszego w Polsce BlogerChef’a! Finałowe zawody odbędą się 22 czerwca br. w malowniczym centrum hotelowo-rehabilitacyjnym Columna Medica**** w Łasku k/Łodzi (columnamedica.com). Za nami pięć spotkań półfinałowych podczas których 40-stu blogerów kulinarnych stworzyło 80 autorskich dań i deserów. Z każdego półfinału wyłoniony został najlepszy zdaniem jury szef kuchni – amator.

Najlepsi z najlepszych

968976_195652603918726_1455212629_n
W pierwszym półfinale (kuchnia śródziemnomorska) był to Michał Staszczyk (paszczakgotuje.pl), w drugim (kuchnia Europy Środkowej i Wschodniej) Alicja Drzewiecka (wielkiapetyt.com), w trzecim (kuchnia Europy Zachodniej) Beradetta Parusińska-Ulewicz (prawodogotowaniazpasja.blox.pl), w czwartym (kuchnia obu Ameryk) Maria Banach (gruszkazfartuszka.pl), a w piątym (kuchnia azjatycka) Anna Grzesiak (abitetoeat.pl).

Nieco inna formuła konkursu

Formuła półfinałów konkursu BlogerChef zakładała pracę w grupach. Formuła finału będzie odmienna. Każdy z uczestników będzie pracował sam. Tym razem ocenimy jak blogerzy sprawdzą się jako kucharze. Ich finałowym zadaniem jest przygotowanie dwóch dań. Jednego wcześniej opracowanego i zgłoszonego, oraz drugiego zupełnie improwizowanego. Dania ze składników z tzw. black box’a, czyli puli nieznanych blogerom wcześniej produktów – wyjaśnia Mirek Drewniak, znany szef kuchni i przewodniczący jury. Na wszystkich finalistów czeka najwyższej klasy sprzęt kuchenny oraz inne wspaniałe nagrody – dodaje Marek Bielski, organizator inicjatywy BlogerChef.

Finał otwarty dla wszystkich

Z wielką radością jadę obserwować i kibicować – zapowiada jedna z blogerek, która gotowała na ostatnim półfinale w Bielsku-Białej. Finał nie jest bowiem imprezą zamkniętą! Będzie miał charakter otwartego, integracyjnego spotkania blogerów, które nie zakończy się wraz z momentem ogłoszenia wyników. Organizatorzy i centrum Columna Medica**** przygotowali dla gości dodatkowe atrakcje.

cm_mozaika

Sesja prelekcji dla blogerów

Pierwszą z nich jest sesja prelekcji na tematy kulinarne i związane z blogowaniem. Japonistka i autorka książki „Japońskie słodycze”, Magdalena Tomaszewska-Bolałek zabierze gości do świata sushi i sake. Opowie o sztuce cukierniczej Kraju Kwitnącej Wiśni, ceremoniach herbacianych oraz dalekowschodniej sztuce prezentacji dań.
Uczestnicy konferencji będą mieli ponadto doskonałą okazję by poszerzyć swoją wiedzę o serach. Specjalistka pracująca dla marki Old Poland przybliży gościom proces produkcji różnych rodzajów serów. Wskaże jednocześnie skąd biorą się różnice w ich wyglądzie, konsystencji i bukiecie smakowym. Podpowie również jakie sery będą idealne do… porannej filiżanki kawy. A na koniec zaprosi do degustacji ekskluzywnych polskich serów.
Blogerzy dowiedzą się również o sekretach udanej współpracy z firmami. Krystian Cieślak, senior konsultant w agencji Citybell Consulting podpowie jak nawiązywać i utrzymywać kontakty z makrami. Michał Długosz z firmy Conversion, wskaże z kolei w jaki sposób mierzyć zaangażowanie czytelników blogów kulinarnych i jak owe zaangażowane zwiększyć. Zaprezentuje również narzędzia, które pozwalają oszacować jakich treści poszukują użytkownicy.

Niecodzienne smaki… lasu sosnowego

Sobotni wieczór zakończy uroczysta kolacja. Szef kuchni centrum Columna Medica**** zaserwuje specjalnie na tę okazję skomponowane menu, inspirowane smakami lasu sosnowego. Przystawkę stanowić będzie befsztyk tatarski oraz krem z pokrzywy z jajkiem sous vide. Danie główne – polędwica wołowa, również przygotowane zostanie z użyciem techniki sous vide. W jej towarzystwie wołowiny pojawi się sos z pieczonych raków, truskawek, gruszki i leśnych grzybów. A na deser szykuje się…. parfait z sosny!

gotowanie

 

Ale to jeszcze nie wszystko!

Mamy nadzieję, że taka kolacja odpowiednio pokrzepi gości i da im dużo siły na niedzielę. Bo na drugi dzień, 23 czerwca br. w parku otaczającym Columna Medica**** odbędzie się Wielki Piknik BlogerChef’a, na który zapraszamy wszystkich blogerów (nie tylko kulinarnych), ich osoby towarzyszące oraz każdego przysłowiowego Kowalskiego! – z entuzjazmem ogłasza organizatorka, Katarzyna Szatkowska, również kulinarna blogerka (wkrainiesmaku.pl). W programie m.in. warsztaty czekolady, warsztaty z Adamem Chrząstowskim, wielkie grillowanie i wiele innych wydarzeń. Udział we wszystkich jest całkowicie bezpłatny.
Szczegółowy program obu wydarzeń i formularz zgłoszeniowy dostępny jest na profilu facebookowym BlogerChef’a:

https://www.facebook.com/blogerchefpl/app_183881004994865


Konkurs BlogerChef – innowacyjny projekt skierowany dla osób prowadzących blogi kulinarne. Półfinały konkursu odbywają się co miesiąc od stycznia do maja br., w najlepszych w kraju restauracjach. Zgłoszenia do półfinałów, przyjmowane są poprzez aplikację na fanpage BlogerChef’a. Do półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł pierwszego w Polsce BlogerChef’a.
Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl
Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl/#!/o-konkursie
Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl, NewsGastro.pl, Horeca.pl
Partnerzy: Kenwood, DeLonghi, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg, Porcelana Bogucice, wydawnictwo MUZA, Grupa 365 NET, Old Poland, Hotel Columna Medica****
Sponsorzy: Winiary, Oerlemans, Jan Niezbędny, OLE!, Kenolux, system jakości żywności QAFP, Nasz Kurczak, Appetita, Teekanne

Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.