Biszkopt
Biszkopt to podstawa wielu ciast. Nie wymaga on wielu składników, nie jest także skomplikowany. Dlaczego więc ciągle się nie udaje? Sama także miałam problem z tym aby utrzymać pulchność biszkoptu, znalazłam jednak rozwiązanie – przedstawiam podstawowy przepis na biszkopt, który zawsze się udaje, a ciasto nie siada:
Przedstawiony w filmiku biszkopt możemy podawać na różne sposoby. Mnie najlepiej smakuje sam polany dużą ilością bitej śmietany i posypany malinami. Z biszkoptu można jednak przygotować wiele innych ciast. Biszkopty są podstawą serników na zimno, rolad, tortów. Dobrze przygotowana podstawa biszkoptowa gwarantuje delikatność i niezwykle smaczne ciasto.
Tiramisu, to podstawowy deser jaki możemy wykonać przy podstawie biszkoptowej. Delikatne ciasto doskonale nadaje się na wszelakie okazje od imienin po ślub włącznie. Wyjątkowość tego ciasta polega na unikalnym połączeniu serka, kawy i biszkoptu, które w połączeniu czynią raj naszemu podniebieniu.
- 4 żółtka
- 2 białka
- 250g sera Mascarpone
- 0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
- 0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
- 0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus – wariacje w przepisie)
- około 20 szt. biszkoptów – paluszków
- kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady,
Na początek żółtka ubijamy z cukrem, aż masa będzie jednolita i jasno żółta. Dodajemy ser i dobrze mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Mieszamy (przestygniętą) kawę z alkoholem. Połowę biszkoptów maczamy w kawie i układamy na dnie szklanego naczynia. Trzeba to robić dość szybko bo mokre biszkopty łatwo się rozlatują można je także nasączać już kiedy są ułożone na dnie naczynia. Na biszkopty wykładamy połowę masy – wyrównujemy i posypujemy proszkiem kakao, tak by powierzchnia była cała pokryta – jednolicie brązowa. Na wierzch kładziemy drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą z alkoholem, wykładamy resztę masy serowej. Wyrównujemy powierzchnię i znowu posypujemy kakao lub wiórkami czekoladowymi. Do posypywania potraw kakaem czy cukrem pudrem idealnie nadaje się metalowe sitko do herbaty – takie o bardzo drobnych otworkach lub siteczko służące do parzenia herbaty – dwustronne w kształcie kuli.
W przepisie tym wykorzystano ciasteczka biszkoptowe, ja polecam wykonanie biszkoptu z przepisu jest po prostu smaczniejszy.