Świetne wieści dla wielbicieli truskawek – spożywanie tych smacznych owoców może przyczynić się do rozjaśnienia barwy naszych zębów. Truskawki zawierają bowiem kwas jabłkowy, który wchodzi również w skład past wybielających zęby. Czy zatem, wraz z nadchodzącym sezonem na truskawki, możemy się spodziewać, że spożywanie tych smacznych owoców zastąpi nam wkrótce zabiegi wybielające zęby, oferowane w gabinetach stomatologicznych?
Nie tylko słodki smak
Truskawki zawierają w sobie więcej witaminy C niż cytrusy, chronią przed anemią, odtruwają i wzmacniają organizm, poprawiają humor, a nawet zwalczają bezsenność. Jak się okazuje, truskawki mogą być także wykorzystane, jako środek, dzięki któremu usuniemy z zębów przebarwienia powstałe na skutek spożywania wina, kawy czy słodkich napojów gazowanych. Jest to możliwe dzięki zawartemu w truskawkach kwasowi jabłkowemu, który w połączeniu z oczyszczoną sodą jest świetnym środkiem przeciwko przebarwieniom na zębach. W celu usunięcia przebarwień z zębów przy pomocy truskawek podobno wystarczy zmiażdżyć i wymieszać jedną, dużą truskawkę z ½ łyżeczki sody oczyszczonej, a następnie za pomocą miękkiej szczoteczki, nałożyć papkę na zęby i pozostawić na około 5 minut. Alternatywnie można po prostu rozsmarować truskawkę na zębach za pomocą palca.
Truskawki zamiast wizyty na fotelu dentystycznym?
Czy taka metoda jest jednak w pełni bezpieczna i może zastąpić profesjonalne wybielanie zębów gabinecie stomatologicznym? – To mimo wszystko mało prawdopodobne – śmieje się dr n. med. Mariusz Duda, właściciel Duda Clinic w Katowicach i dodaje, że choć faktycznie truskawki zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, który działa jak środek usuwający z zębów przebarwienia, to nigdy nie będą tak skuteczne jak profesjonalne wybielanie przeprowadzone na fotelu dentystycznym. Stomatolog nie umniejsza jednak zalet truskawek przypominając, że są one także źródłem wapnia i fosforu, które wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni. Co więcej są także znakomitym środkiem dezynfekującym jamę ustną zapewniającym świeży oddech.
Wielbiciele truskawek, w trosce o stan swoich zębów, muszą jednak pamiętać, że truskawki zawierają w sobie również bardzo duże ilości naturalnego cukru, a o jego szkodliwym wpływie na zęby wiadomo nie od dziś. – Cukry razem ze śliną tworzą na naszych zębach osad, który jest najlepszą pożywką dla mikrobów, które atakują szkliwo, wypłukują z niego substancje mineralne, zmiękczają je i rozkładają – ostrzega dr Duda.
Uwaga na zęby
Jak zatem jeść te smaczne owoce, aby jednocześnie nie uszkodzić zębów? – Przede wszystkim bezpośrednio po spożyciu truskawek powinniśmy się wstrzymać z myciem zębów. Mocne szorowanie może bowiem uszkodzić szkliwo osłabione przez kwas jabłkowy. Odczekajmy, więc zawsze, co najmniej 30 minut z myciem zębów. Nie zapominajmy również, że truskawki zawierają średnio 200 nasion, które mogą utknąć w zębach. Dobrze więc po posiłku użyć nici dentystycznej, która pomoże usunąć resztki truskawek zapobiegając tym samym próchnicy – kończy stomatolog Duda Clinic.