Bielmar promuje zasady zdrowego odżywiania wśród seniorów
Spółka Bielmar we współpracy z Akademią Techniczno – Humanistyczną w Bielsku – Białej organizuje pilotażowy cykl wykładów dla seniorów, studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Spotkania poświęcone będą promocji zasad zdrowego odżywiania i roli diety w jesieni życia człowieka.
Od lat dużą wagę przykładamy do popularyzacji wiedzy na temat prawidłowych nawyków żywieniowych, jakości produktów, trafiających na polskie stoły – mówi Aleksander Szałajko z ZT Bielmar – Do tej pory nasze działania, w szczególności kampania edukacyjna Śniadaniowa Klasa, skierowane były przede wszystkim do młodzieży, dzieci, ich rodziców oraz młodych sportowców. W tym roku, po raz pierwszy, program edukacyjny dedykujemy osobom starszym.
Bielsko – Biała było dla Spółki Bielmar naturalnym wyborem. To właśnie z tym miastem firma związana jest od ponad 65 lat. Dodatkowo na decyzję wpłynęły również badania, według których stolica Podbeskidzia jest jednym z najszybciej starzejących się miast w Polsce – co piąty bielszczanin jest w tzw. wieku poprodukcyjnym. Według demografów nic nie wskazuje na to, by ta sytuacja uległa zmianie w najbliższych latach.
Seniorzy to grupa społeczna, która wymaga specjalnego, indywidualnego podejścia ze względu na swój wiek i związane z nim schorzenia, rozwijające się przez całe życie w wyniku różnych czynników środowiskowych– mówi Wojciech Wilczek, dietetyk kliniczny, prowadzący wykłady – W większości przypadków nie cofniemy efektów nieprawidłowych nawyków, ale możemy znacznie wpłynąć na jakość życia. Każdy dzień jest dobry, by zacząć poświęcać większą uwagę diecie i aktywności fizycznej. Chcemy uświadomić seniorom, że odpowiednio ułożony plan żywieniowy to przede wszystkim szansa na poprawę samopoczucia, pomoc w walce z chorobami już występującymi i profilaktyka, mająca uchronić np. przed schorzeniami dietozależnymi w przyszłości.
Pierwsze zajęcia cieszyły się ogromną popularnością. W spotkaniu z dietetykiem udział wzięło blisko stu słuchaczy UTW. Kolejne wykłady odbywać się będą cyklicznie, raz w miesiącu do końca lutego. Grudniowe seminarium poświęcone będzie tematyce zasadniczych różnic między dietą dziadków i wnucząt.