„Białe trufle” – recenzja

12 stycznia 2013,
dodał: Gąsiorowska
Artykuł zewnętrzny

N.M. Kelby: „Biale trufle”

Kuchnia i miłość… Dla wielu osób to połączenie stanowi kwintesencję życiowych przyjemności… Nie sposób też zaprzeczyć prawdziwości powiedzenia:”Przez żołądek do serca”, które potwierdza historia Auguste Escoffiera – najbardziej znanego i uznanego francuskiego mistrza kuchni. Gotował on dla największych tego świata oraz gości hoteli Ritz czy Savoy. Jego artyzm i kunszt doceniła zwłaszcza Delphine – poetka i pisarka, która rezygnując z pełni swej niezależności została jego żoną oraz jego muza – skandalizująca aktorka Sarah Bernhardt.
Powieść oczarowuje słowem, odkrywa przed nami nieznany dotąd wymiar smaku. Gorzki, słodki, słony i kwaśny to już za mało. Każda potrawa jest tak wiersz, zawiera to niewyrażalne, nieuchwytne piękno. Stąd tylko krok do boskości i absolutu – i to właśnie osiąga Escoffier w swym niezrównanym mistrzostwie.
To książka o pełni życia i o życiu pasją, o wzlotach i upadkach oraz o brutalnej rzeczywistości, którą rządzi siła pieniądza. Łagodzi ją jednak bogactwo i intensywność przeżyć, które stały się udziałem osób kosztujących kulinarne artydzieła Escoffiera.
W tle fabularyzowanej biografii mistrza toczy się burzliwa historia początków XX wieku z ważkim epizodem I wojny światowej. Jego nazwisko zresztą na stałe zapisało się w historii, a powieściowy portret pozwala nam poznać go również jako człowieka, walczącego ze swymi słabościami i mającego poczucie niedoskonałości.

Miłośnicy dobrego jedzenia znajdą tu także mnóstwo pomysłów na oryginalne potrawy dające rozkosz podniebieniu, np. w rozdziale „Escoffier w pełni. Pamiętnik pisany potrawami”.

Justyna M.

Książkę poleca Wydawnictwo ZNAK – premiera – styczeń 2013 r.:
http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,3545,Biale-trufle

Dziękujemy Wydawnictwu za przekazanie egzemplarza do recenzji –
Redakcja






FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.