Wiem, co jem i piję!
Ustępująca miejsca nadchodzącej coraz to żwawszym krokiem jesieni pora letnia nie oznacza, że na naszych talerzach musi zagościć nudna i pozbawiona wyrazu golonka w kapuście. Oczywiście, jesienią ze względu na spadek temperatury z większą przyjemnością sięgamy po posiłki bardziej treściwe. Niemniej powinniśmy pamiętać, że dwa pozornie odległe bieguny, czyli zdrowe jedzenie i zapotrzebowanie na większą ilość kalorii, możemy połączyć, stosując w naszej kuchni zasady zdrowego odżywiania oraz naczynia ze szkła żaroodpornego.
Jesienne gotowanie może stać się rytuałem sprawiającym wiele radości. Przyjemności dostarcza już samo układanie w przezroczystej brytfannie czerwonego mięsa, obkładanie go żółtymi ziemniakami, pomarańczową marchewką i czosnkiem, przybieranie gałązkami rozmarynu i plasterkami czerwonej cebuli, a później podczas beztłuszczowego pieczenia, obserwowanie tej palety kolorów, zza szybki piecyka. Kiedy brytfanna wykonana jest ze szkła borokrzemowego, nie ma obaw. Wysoka temperatura nie uszkodzi naczynia, do wnętrza potrawy nie przedostaną się żadne szkodliwe związki chemiczne.
Szkło Termisil nie zawiera szkodliwego kadmu i ołowiu, jest bezpieczne, także dla alergików. Możemy być również spokojni o zdrowie naszych pociech, bowiem ze szkła żaroodpornego robi się nawet dziecięce butelki do mleka.
Gdy żaroodporną brytfannę wyjmiemy z pieca, mięso powinno chwilę odpocząć, aby zachować soczystość, a my w tym czasie przygotujemy sok, odkrywając, że przezroczyste naczynie pozwala nam lepiej docenić walory napoju. Dzięki niemu zauważymy nawet cząsteczki owoców! Szklany dzbanek, wykonany ze szkła borokrzemowego, napełniamy sokiem pomarańczowym. Gdy sok jest już w dzbanku, dolewamy do niego – bardzo, ale to bardzo powoli – odrobinę syropu z granatów i rozkoszujemy się efektem palety barw zachodzącego słońca, która właśnie nam się ukazała. Po tych wszystkich zabiegach ostatni raz zachwycamy się kolorami, po posiłku zaś wybieramy się na zwyczajowy półgodzinny spacer lub jogging, obserwując spadające liście.
Przygotowując potrawy w naczyniach ze szkła żaroodpornego możemy być pewni, że oszczędzamy swój czas i pieniądze, naczynia łatwo się zmywają, można je więc spokojnie wstawić do zmywarki, gdzie nie zmatowieją i nie zarysują się. Dzięki nim nie musimy martwić się o naszą przyszłość. Bezpieczni jesteśmy nie tylko my, ale przede wszystkim nasi najbliżsi. Bezpieczne jest też środowisko. Naczynia te są w pełni ekologiczne i podlegają całkowitemu recyklingowi. Nasza przyszłość jest zielona, ekologiczna, więc nawet nadchodzącą jesień witamy pełni optymizmu. Dodatkowym atutem, z pewnością jest fakt iż jest to produkt polski, gdyż wytwarzany, przez naszego rodzimego producenta TERMISIL Hutę Szkła Wołomin.
www.termisil.com