bezglutenowa dietetyczna szarlotka z kruszonką
Jeśli chcecie zdrowo żyć, schudnąć, nie znaczy, że macie sobie odmawiać pysznego jedzenia.
Zapraszam na przepis, wykonanie krok po kroku: szarlotka bez glutenu z kruszonką .
Jak najbardziej dietetyczna.
Składniki na ciasto:
(27×21 mała blaszka)
1 i pół szklanki mąki jaglanej, 1/4 szklanki ksylitolu, pół szklanki mleka (napoju) ryżowego (lub kokosowego), 1 jajko , pół łyżeczki sody, sól himalajska (szczypta)
Składniki na kruszonkę:
3/4 szklanki mąki jaglanej, 1/4 szklanki Ksylitolu, 3-4 łyżki oleju kokosowego
Nadzienie:
3-4 średnie jabłka złote renety
cynamon – 1 łyżka
Wykonanie:
Składniki ciasta zarobić łyżką, wyłożyć na blaszkę o wymiarach 27×21
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce , wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem.
Wykonanie kruszonki: olej kokosowy lekko podgrzać do płynnej konsystencji, mąkę i cukier połączyć i wlać powoli olej, mieszać do wytworzenia grudek kruszonki. Wysypać na jabłka. Wstawić do piekarnika na 35 minut (180 stopni góra-dół).
Ciasto wyjąć z formy i kroić gdy lekko przestygnie. Smacznego!