Przyjęcie sylwestrowe bez pysznych przekąsek to jak Nowy Rok bez rozlicznych postanowień. Dlatego każdy wprawiony gospodarz wie, że jeśli goście mają bawić się do białego rana, na stole nie może zabraknąć kolorowych minikanapeczek, wykwintnych koreczków czy kruchych tartaletek, których smak i wygląd ograniczyć mogą tylko wyobraźnia i portfel gospodarza.
Jedz swobodnie
Małe przekąski na jeden kęs przebojem zdobywają przyjęcia zarówno dużego, jak i małego formatu. W Polsce powoli przyjmuje się nawet ich anglojęzyczna nazwa – finger food – stosowana do określania minidań, które nie tylko można, ale wręcz należy jeść palcami. Sylwester to noc szaleństwa, a zatem doskonała okazja, aby krępującą zastawę zamienić na… własne palce. Dlatego też poręczne przekąski, które można jeść zawsze wtedy, gdy ma się na to ochotę, stanową idealne rozwiązanie na imprezę, która nie jest zasiadana – Finger food to dobry pomysł na przyjęcia, podczas których goście będą bawić się na stojąco, rozmawiając i tańcząc – przyznaje Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Poręczna forma tego typu przekąsek sprawi, że jedzenie nie będzie rytuałem, a krótkim przerywnikiem podczas intensywnej zabawy sylwestrowej. – Z punktu widzenia gospodarza istotne jest również to, że tego typu przekąski rzadko wymagają podgrzewania, co czyni je łatwymi i szybkimi w przygotowaniu – dodaje Robert Muzyczka.
Kombinuj i eksperymentuj
Wartą rozważenia propozycją na tę okazję będą wszelkiego typu koreczki, kanapeczki na ciemnym chlebie, potrawy na bazie ciasta francuskiego, a także kruche babeczki, które można samodzielnie wypełniać ulubionymi pastami, pokrojonymi warzywami czy twarożkiem z dodatkami. Zarówno kruche tartaletki, jak i ciemne pieczywo, szczególnie dobrze będą smakować z lekkimi pastami jogurtowymi. Jako dodatki wykorzystać można oliwki, ser żółty, łososia czy nawet orzechy: – Łączenie ze sobą nietypowych składników, sprawi, że przekąska stanie się atrakcyjniejsza, a sam gość nie tylko chętnie po nią sięgnie, ale i namówi do spróbowania innych uczestników zabawy – przyznaje Robert Muzyczka.
Nie trać czasu na przygotowania
Znając przepisy na szybkie sylwestrowe przekąski, aż trudno uwierzyć, że pomysł zorganizowania przyjęcia w domu upada zwykle z przekonania o mnogości żmudnych przygotowań. Nic bardziej mylnego. W erze, gdy zaskakujące pod względem smaku i wyglądu smakołyki wyczarować można z dostępnych w sklepach półproduktów, czas przeznaczony na przygotowanie sylwestrowych przekąsek można ograniczyć do minimum. Przygotowanie kruchych babeczek z nadzieniem zajmie nam około 20 minut. Podobną ilość czasu poświęcimy na stworzenie fantazyjnych kanapeczek na bazie minipumpernikla czy pasztecików z ciasta francuskiego. Brzmi niewiarygodnie? Osoby gotowe do podjęcia wyzwania, znajdą poniżej przepis na pastę orzechową, która doskonale uzupełni gotowe tartaletki Dan Cake. Od tej chwili przygotowanie noworocznego przyjęcia nawet w ostatniej chwili, nie będzie stresującym zmartwieniem, a prawdziwą przyjemnością.
Pasta orzechowa na przyjęcie
Składniki:
– ser żółty 100g
– twaróg półtłusty 100g
– jogurt naturalny 2 – 3 łyżki
– orzechy włoskie łuskane 70g
– sól, pieprz do smaku
– natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Do twarogu dodać jogurt, sól, pieprz i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać starty na małym oczku ser żółty, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Pastę wyłożyć do tartaletek, udekorować cząstkami orzechów i natką pietruszki.
Smacznego!
Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.