Bez czyli lilak pospolity – właściwości i przepisy z kwiatów lilaka pospolitego | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne

Bez czyli lilak pospolity – właściwości i przepisy z kwiatów lilaka pospolitego

17 maja 2021, dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Właśnie powoli zaczyna się sezon na piękne, fioletowe i nieziemsko pachnące bzy. Różnią się odcieniami, spotkać możecie także białe odmiany. To oczywiście potoczna nawa krzewu lub drzewa lilaka pospolitego. Poza tym, że prezentuje się wyśmienicie w parkach czy ogrodach, posiada także właściwości cenione w lecznictwie i kosmetyce. Do tego celu są wykorzystywane nie tylko kwiaty, ale także liście, które można zbierać i suszyć. Potem wykorzystywać do odwarów, maści, nalewek i napojów. Co istotne roślina ta jest bezpieczna w stosowaniu. Jej właściwości ceniono już dawno, chociaż nieco o nich zapomniano. W medycynie ludowej wykorzystywany jest m.in do leczenia bólów głowy, kaszlu, przeziębień czy chorób skórnych.

Właściwości lecznicze lilaka pospolitego

W lilaku pospolitym znajduje się wiele czynnych związków, które działają lecznicze. Należą do nich takie związki jak glikozydy, alkohole cukrowe i cukry proste, kurkumany, garbniki, ligany, olejki eteryczne oraz fenyloetanoidy, forsytozyd, fenolokwasy, flawonoidy, syringarezynol i echinakozyd.

Jakie działanie wykazuje bez lilak:

*napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne

*przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz zwalczające drobnoustroje

*oczyszczające płuca, drobnoustroje, redukujace kaszel oraz ból gardła

*odtruwające organizm i wątrobę,

*przeciwbólowe i przeciwreumatyczne

*przeciwbiegunkowe oraz moczopędne

*regulujące ciśnienie krwi

*pomaga przy ostrych biegunkach

*leczy choroby skórne, trądzik, wypryski oraz trudno gojące się rany

*wzmacnia odporność

Nalewka na reumatyzm – do stosowania zewnętrznego

Potrzebujemy 1/4 liści oraz 1/4 kwiatów lilaka. Całość zalewamy 2 szklankami wódki, a potem odstawiamy na 14 dni w ciemne miejsce. Pamiętać należy o codziennym wstrząsaniu nalewki. Po odfiltrowaniu nalewka nadaje się do zewnętrznego stosowania i nacierania bolących miejsc z powodu m.in reumatyzmu.

Odwar z kory

To alternatywa dla naparu z kwiatów. Nie ma tak ciekawych właściwości smakowych, ale posiada świetne właściwości lecznicze. Należy 1 łyżkę kory zalać szklanką wody i gotować około 10 minut. Potem odstawić na 30 minut i pić 4 razy dziennie po 100 ml.

Taki odwar może także służyć jako płukanka lub okład, do przemywania oczu bądź przemywania miejsc zmienionych chorobowo przez m.in trądzik.

Bez w kosmetyce

Piękny i intensywny zapach lilaka sprawił, że jest on składnikiem wielu perfum i kosmetyków. Olejek z bzu znajdziemy w wielu kosmetykach. Jest nieocenionym  przeciwuleniaczem dlatego skutecznie odmładza skórę. Poza tym niweluje cieni i obrzęki pod oczami. Warto stosować preparaty z lilakiem także przy cerze trądzikowej, ponieważ pomaga zwalczyć zmiany skórne i przyspiesza gojenie się ran. Działa także delikatnie rozjaśniająco. Ale warto go tarze przyjmować w postaci aromatycznego naparu.

Olejek z lilaka w aromaterapii

Cudnie pachnący olejek z bzu wykorzystywany jest od dawna w aromaterapii. Zapewnia spokój, pomoże poprawić nastrój, rozładowuje negatywną energię, a także przynosi uczucie harmonii oraz pobudza kreatywność.

Bez w kuchni

Lilak pospolity łączy w sobie działanie pielęgnacyjno lecznicze ze świetnymi walorami smakowymi. Lilak posłuży do przygotowania pysznej herbaty, wina, syropu oraz konfitury. Możemy więc ciszyć się doskonałym smakiem przetworów z lilaka pamiętając, aby zbierać kwiaty z daleka od szos. Olejek z lilaka może także być pomocny w stanach depresji. Najprostsza w wykonaniu jest herbatka. Wystarczy zebrać kwiaty bzu i usunąć szypułki. potem wysuszyć na kawałku pergaminu i następnie zamknąć szczelnie w słoiczku. A później tradycyjnie zaparzać i pić, kiedy najdzie was ochota. Jeśli macie ochotę poeksperymentować z bzem lilakiem poniżej znajdziecie kilka przepisów z udziałam tej pachnącej rośliny.

Syrop z kwiatów lilaka pospolitego

Składniki

*4 szklanki wody

*4 szklanki kwiatów bzu lilaka

*4 szklanki cukru

*1 cytryna

Przygotowanie

Kwiaty myjemy i obrywamy szypułki. Wodę podgrzewamy z cukrem i wyciskamy do niej cytrynę. Gorącym syropem zalewamy kwiaty bzu i pozostawiamy na 3 dni. Po tym czasie syrop należy przecedzić i przelać do słoiczków. Aby cieszyć się jego smakiem długi czas, syrop należy pasteryzować.

Nalewka z bzu lilaka

Składniki

*5 dużych kiści kwiatów bzu

*2 litry wódki

*2 szklanki cukru lub miodu

*2 szklanki wody

*1 cytryna

Przygotowanie

Kiście myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy i obrywamy same kwiaty i umieszczamy w słoiku. Kwiaty zalewamy wódką, zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce. Następnie odcedzamy kwiaty, a do alkoholu dodajemy zimny syrop z wody, cukru/miodu oraz soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Tak przygotowana nalewka powinna leżakować około 3 miesiące. Nalewka będzie miała lekko miodową barwę, subtelny zapach i lekko kwaskowaty smak.

Konfitura z bzu lilaka

Coś dla amatorów domowych konfitur także można wyczarować z lilaka pospolitego. Jest słodka i gęsta, a aromat jaki skrywa uprzyjemni każdy zimowy wieczór.

 

Składniki

*4 szklanki kwiatów bzu

*3 szklanki wody

*1 i 1/2 szklanki cukru

*2,5 łyżeczki pektyny

*sok z pomarańczy lub grapefruita

Przygotowanie

Kwiaty myjemy, obrywamy z kiści i zalewamy w garnku gorącą, przegotowaną wodą. Tak pozostawiamy je przykryte przez 12 godzin, zaś następnego dnia przecedzamy i zostawiamy sam płyn. Płyn przelewamy do garnka i dodajemy cukier oraz pektynę. Gotujemy powoli przez 40 minut, dodając pod koniec sok z pomarańczy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków i zakręcamy.

Jeśli kusi was opcja kwiatów w konfiturze jest to oczywiście do zrobienia. Potrzebujemy wówczas  dodatkowo 2-3 szklanek obranych kwiatów lilaka. Dodajemy je pod koniec gotowania filtratu z kwiatów z cukrem i pektyną, przed dodaniem soku z cytrusów. Dżem będzie wyglądał efektowniej.

Kisiel z lilaka pospolitego

Składniki

Napar:

*1,5 szklanki kwiatów bzu

*2 szklanki wody

Kisiel:

*3 szklanki kwiatów bzu

*3/4 szklanki cukru

*sok z 1 pomarańczy

*1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Napar warto przygotować dzień wcześniej. Myjemy kiście kwiatostanów, obrywamy kwiaty i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na noc.Rano odcedzamy napar, a kwiaty wyrzucamy.

Do naparu dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie dosypujemy świeże kwiatki oraz sok z pomarańczy. Osobno rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w wodzie i powoli dolewamy do kisielu cały czas mieszając. Trzymamy kisiel na ogniu do momentu zagotowania. Przekładamy do pucharków i delektujemy się jego smakiem. Można go jeść na ciepło, jak i wystudzony.

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Spowiedź dzieci przed komunią
Jakie te dzieci mają grzechy...? Śmiech na sali z tą spowiedzia....
Coraz mniej jest wysokich facetów
Mnie bardziej martwi ich sylwetka, te zaokrąglone biodra, pełne uda to objaw estrogenow....
Niepokój dziecka po szczepieniu.
To decyzja rodziców czy szczepic dzieci wiec niektórzy może nie chcą tego przeżywać ....
Galeria Przymorze
Napis Promocja to niekoniecznie oznacza obniżkę, są sklepy gdzie obniżka o kilka...