Bez czyli lilak pospolity – właściwości i przepisy z kwiatów lilaka pospolitego

17 maja 2021, dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Właśnie powoli zaczyna się sezon na piękne, fioletowe i nieziemsko pachnące bzy. Różnią się odcieniami, spotkać możecie także białe odmiany. To oczywiście potoczna nawa krzewu lub drzewa lilaka pospolitego. Poza tym, że prezentuje się wyśmienicie w parkach czy ogrodach, posiada także właściwości cenione w lecznictwie i kosmetyce. Do tego celu są wykorzystywane nie tylko kwiaty, ale także liście, które można zbierać i suszyć. Potem wykorzystywać do odwarów, maści, nalewek i napojów. Co istotne roślina ta jest bezpieczna w stosowaniu. Jej właściwości ceniono już dawno, chociaż nieco o nich zapomniano. W medycynie ludowej wykorzystywany jest m.in do leczenia bólów głowy, kaszlu, przeziębień czy chorób skórnych.

Właściwości lecznicze lilaka pospolitego

W lilaku pospolitym znajduje się wiele czynnych związków, które działają lecznicze. Należą do nich takie związki jak glikozydy, alkohole cukrowe i cukry proste, kurkumany, garbniki, ligany, olejki eteryczne oraz fenyloetanoidy, forsytozyd, fenolokwasy, flawonoidy, syringarezynol i echinakozyd.

Jakie działanie wykazuje bez lilak:

*napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne

*przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz zwalczające drobnoustroje

*oczyszczające płuca, drobnoustroje, redukujace kaszel oraz ból gardła

*odtruwające organizm i wątrobę,

*przeciwbólowe i przeciwreumatyczne

*przeciwbiegunkowe oraz moczopędne

*regulujące ciśnienie krwi

*pomaga przy ostrych biegunkach

*leczy choroby skórne, trądzik, wypryski oraz trudno gojące się rany

*wzmacnia odporność

Nalewka na reumatyzm – do stosowania zewnętrznego

Potrzebujemy 1/4 liści oraz 1/4 kwiatów lilaka. Całość zalewamy 2 szklankami wódki, a potem odstawiamy na 14 dni w ciemne miejsce. Pamiętać należy o codziennym wstrząsaniu nalewki. Po odfiltrowaniu nalewka nadaje się do zewnętrznego stosowania i nacierania bolących miejsc z powodu m.in reumatyzmu.

Odwar z kory

To alternatywa dla naparu z kwiatów. Nie ma tak ciekawych właściwości smakowych, ale posiada świetne właściwości lecznicze. Należy 1 łyżkę kory zalać szklanką wody i gotować około 10 minut. Potem odstawić na 30 minut i pić 4 razy dziennie po 100 ml.

Taki odwar może także służyć jako płukanka lub okład, do przemywania oczu bądź przemywania miejsc zmienionych chorobowo przez m.in trądzik.

Bez w kosmetyce

Piękny i intensywny zapach lilaka sprawił, że jest on składnikiem wielu perfum i kosmetyków. Olejek z bzu znajdziemy w wielu kosmetykach. Jest nieocenionym  przeciwuleniaczem dlatego skutecznie odmładza skórę. Poza tym niweluje cieni i obrzęki pod oczami. Warto stosować preparaty z lilakiem także przy cerze trądzikowej, ponieważ pomaga zwalczyć zmiany skórne i przyspiesza gojenie się ran. Działa także delikatnie rozjaśniająco. Ale warto go tarze przyjmować w postaci aromatycznego naparu.

Olejek z lilaka w aromaterapii

Cudnie pachnący olejek z bzu wykorzystywany jest od dawna w aromaterapii. Zapewnia spokój, pomoże poprawić nastrój, rozładowuje negatywną energię, a także przynosi uczucie harmonii oraz pobudza kreatywność.

Bez w kuchni

Lilak pospolity łączy w sobie działanie pielęgnacyjno lecznicze ze świetnymi walorami smakowymi. Lilak posłuży do przygotowania pysznej herbaty, wina, syropu oraz konfitury. Możemy więc ciszyć się doskonałym smakiem przetworów z lilaka pamiętając, aby zbierać kwiaty z daleka od szos. Olejek z lilaka może także być pomocny w stanach depresji. Najprostsza w wykonaniu jest herbatka. Wystarczy zebrać kwiaty bzu i usunąć szypułki. potem wysuszyć na kawałku pergaminu i następnie zamknąć szczelnie w słoiczku. A później tradycyjnie zaparzać i pić, kiedy najdzie was ochota. Jeśli macie ochotę poeksperymentować z bzem lilakiem poniżej znajdziecie kilka przepisów z udziałam tej pachnącej rośliny.

Syrop z kwiatów lilaka pospolitego

Składniki

*4 szklanki wody

*4 szklanki kwiatów bzu lilaka

*4 szklanki cukru

*1 cytryna

Przygotowanie

Kwiaty myjemy i obrywamy szypułki. Wodę podgrzewamy z cukrem i wyciskamy do niej cytrynę. Gorącym syropem zalewamy kwiaty bzu i pozostawiamy na 3 dni. Po tym czasie syrop należy przecedzić i przelać do słoiczków. Aby cieszyć się jego smakiem długi czas, syrop należy pasteryzować.

Nalewka z bzu lilaka

Składniki

*5 dużych kiści kwiatów bzu

*2 litry wódki

*2 szklanki cukru lub miodu

*2 szklanki wody

*1 cytryna

Przygotowanie

Kiście myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy i obrywamy same kwiaty i umieszczamy w słoiku. Kwiaty zalewamy wódką, zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce. Następnie odcedzamy kwiaty, a do alkoholu dodajemy zimny syrop z wody, cukru/miodu oraz soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Tak przygotowana nalewka powinna leżakować około 3 miesiące. Nalewka będzie miała lekko miodową barwę, subtelny zapach i lekko kwaskowaty smak.

Konfitura z bzu lilaka

Coś dla amatorów domowych konfitur także można wyczarować z lilaka pospolitego. Jest słodka i gęsta, a aromat jaki skrywa uprzyjemni każdy zimowy wieczór.

 

Składniki

*4 szklanki kwiatów bzu

*3 szklanki wody

*1 i 1/2 szklanki cukru

*2,5 łyżeczki pektyny

*sok z pomarańczy lub grapefruita

Przygotowanie

Kwiaty myjemy, obrywamy z kiści i zalewamy w garnku gorącą, przegotowaną wodą. Tak pozostawiamy je przykryte przez 12 godzin, zaś następnego dnia przecedzamy i zostawiamy sam płyn. Płyn przelewamy do garnka i dodajemy cukier oraz pektynę. Gotujemy powoli przez 40 minut, dodając pod koniec sok z pomarańczy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków i zakręcamy.

Jeśli kusi was opcja kwiatów w konfiturze jest to oczywiście do zrobienia. Potrzebujemy wówczas  dodatkowo 2-3 szklanek obranych kwiatów lilaka. Dodajemy je pod koniec gotowania filtratu z kwiatów z cukrem i pektyną, przed dodaniem soku z cytrusów. Dżem będzie wyglądał efektowniej.

Kisiel z lilaka pospolitego

Składniki

Napar:

*1,5 szklanki kwiatów bzu

*2 szklanki wody

Kisiel:

*3 szklanki kwiatów bzu

*3/4 szklanki cukru

*sok z 1 pomarańczy

*1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Napar warto przygotować dzień wcześniej. Myjemy kiście kwiatostanów, obrywamy kwiaty i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na noc.Rano odcedzamy napar, a kwiaty wyrzucamy.

Do naparu dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie dosypujemy świeże kwiatki oraz sok z pomarańczy. Osobno rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w wodzie i powoli dolewamy do kisielu cały czas mieszając. Trzymamy kisiel na ogniu do momentu zagotowania. Przekładamy do pucharków i delektujemy się jego smakiem. Można go jeść na ciepło, jak i wystudzony.